Uutinen

Etanolin käytön rajoittaminen vaarantaisi elintarviketurvallisuuden

Julkaistu:

Etanolipohjaisia biosidejä käytetään elintarvikealalla laajasti laitteiden, tuotantoalueiden ja varastojen desinfiointiin sekä henkilöstön hygieniaan.

Euroopan komissio harkitsee etanolin luokittelemista ns. CMR-aineeksi eli syöpää aiheuttavaksi, perimää vaurioittavaksi ja lisääntymiselle vaaralliseksi kemikaaliksi sekä biosidi- että CLP-asetusten mukaisissa ehdotuksissaan. Vakava riski on, että etanolipohjaiset biosidi-tuotteet kielletään EU:ssa käytännössä kokonaan.

Etanolin käytön rajoittaminen heikentäisi merkittävästi elintarviketeollisuuden hygieniaa ja elintarviketurvallisuutta, sillä ominaisuuksiltaan vastaavia muita aineita ei ole saatavilla.

Etanolipohjaisia biosidejä käytetään elintarvikealalla laajasti laitteiden, tuotantoalueiden ja varastojen desinfiointiin sekä henkilöstön hygieniaan.

Etanolia arvostetaan ”jäämättömänä” desinfiointiaineena, sillä se haihtuu nopeasti, ei jätä kemiallisia jäämiä ja pienentää CO₂-jalanjälkeä verrattuna muihin tuotteisiin.

Elintarviketeollisuusliitto on allekirjoittanut yhdessä muiden liittojen kanssa kannanoton, jossa vaaditaan etanolin biosidikäytön jatkamista.

Etanolin vaaran- ja riskinarviointi perustuu tietoihin, jotka koskevat suurten alkoholimäärien nauttimista juomalla, ei etanolin ulkoiseen käyttöön esimerkiksi käsien desinfiointiaineena.

 

Lisätietoja

Marleena Tanhuanpää

Johtaja

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset