Energiatehokkuus

Energiatehokkuusdirektiiviin (Energy Efficiency Directive, EED) toimeenpanoon perustuva vapaaehtoinen sopimus on osoittautunut Suomessa tehokkaaksi keinoksi edistää energiansäästö- ja ilmastotoimia eri aloilla. Elintarviketeollisuudella on oma sopimukseen liittyvä toimenpideohjelmansa, jota ETL koordinoi.

ETL on mukana energiatehokkuussopimusten uudella kaudella 2026-2035. Ensimmäinen elintarviketeollisuuden sopimuskausi käsitti vuodet 2008–2016. Onnistuneiden tulosten perusteella sopimuksia jatkettiin sopimuskaudelle 2017–2025.

ETL tarjoaa sopimukseen liittyneille elintarvikeyrityksille maksutonta energiatehokkuusneuvontaa yhteistyössä Motivan kanssa. Yrityksille sopimukseen liittyminen mahdollistaa monenlaisen tuen saamisen. Lisäksi sopimukseen liittyneet ympäristölupavelvolliset yritykset välttyvät erillisiltä energiatehokkuuteen liittyviltä vaatimuksilta luvituksessa.

Sopimuskaudella 2017-2025 on ollut mukana 50 elintarvikealan yritystä ympäri Suomen. Kansallisesti sitovien, tiukkojen tavoitteiden saavuttamiseksi on tärkeää, että sopimuksen kattavuus ja tuloksellisuus säilyvät edelleen korkealla tasolla myös jatkossa.

Uudella sopimuskaudella 2026-2035 tavoitteet kiristyvät direktiivin mukaisesti. Yrityksen tulee asettaa sopimukseen liittyessään vähintään 10 prosentin ohjeellinen energiansäästötavoite vuotuisesta energiankäytöstä vuosina 2026–2035, ja kuuden prosentin välitavoite vuodelle 2030.

Energiatehokkuussopimusten tulokset ovat osoittaneet erinomaisesti, miten kunnianhimoisia tavoitteita voidaan saavuttaa menestyksekkäästi yritysten vapaaehtoisin toimin lainsäädännön sijaan.

Lue lisää Energiatehokkuussopimuksesta ja liity mukaan!

Energiatehokkaita tekoja

Valio nipisti kymmenesosan ison tehtaan energiankulutuksesta. Snellman puolitti 15 vuodessa tuotantoon suhteutetun energiankulutuksen. Iso investointi leikkasi viidesosan makeistehtaan energiankulutuksesta.

Lue lisää yritysten toimista

Elintarvikealalla energiasyöpöt ovat harvassa

Ruokien ja juomien valmistuksessa raaka-aineiden lämmittämiseen ja jäähdyttämiseen kuluu paljon energiaa. Siksi alan yrityksissä onkin jo pitkään ja määrätietoisesti tehty työtä energiatehokkuuden parantamiseksi.

Lue juttu kokonaan

Lisätietoa

Laura Aalto

Vastuullisuuden ja kestävän kehityksen asiantuntija