Kilpailun historia

Herkullisia innovaatioita jo vuodesta 1988

Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1988. Kilpailu päätettiin perustaa, jotta "suomalaisen elintarviketeollisuuden maine kasvaisi ja tuoteuutuudet sekä innovaatiot saisivat ansaitsemaansa julkisuutta".

Ensimmäinen Vuoden Suomalainen Elintarvike -finaali pidettiin 29. syyskuuta vuonna 1988 Kaivohuoneella. Raati valitsi voittajaksi TLK (Tuottajain Lihakeskuskunta) -ryhmän paahtopaistin á la Atria. Finaalissa paistattelivat muun muassa Saarioisen Kirjolohikiusaus mikropakkauksessa, Valio blue -valkosinihomejuusto ja Huhtamäki Oy Jalostajan Lihakebakko. Juhlapuhujana tilaisuudessa oli kauppa- ja teollisuusministeri Ilkka Suominen. 

Näin sai alkunsa perinteikäs Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailu, jota järjestetään 30 vuotta myöhemmin edelleen vuosittain. Kilpailua on käyty 2000-luvulla myös nimellä Vuoden Tähtituote / Tähtituote. Vaikka nimi, tunnus ja säännöt ovat vaihdelleet vuosien varrella, perusidea on pysynyt samana: Vuoden Suomalainen Elintarvike -kisa esittelee maistuvia kotimaisia innovaatioita ja kannustaa yrityksiä tuotekehitykseen.

Vuonna 2019 kilpailu uudistui ja jatkossa palkitaan Tähtiteko. Lue lisää Tähtiteko-kilpailusta.

Viime vuosien voittajia

Apetit Vegepops Porkkana-mango

Vuoden Suomalainen Elintarvike 2018 -kilpailun voitti Apetit Vegepops Porkkana-mango. Kilpailun raati kuvaili tuotetta seuraavasti:

”Vegepops on aivan uudenlainen kotimainen tuoteinnovaatio, jossa yhdistyvät kasvisjalostajan ja jäätelötehtaan yhteistyö ja osaaminen. Se sopii herkutteluun tai välipalaksi ja myös perheen pienimmille. Maistuva ja raikas vaihtoehto lisätä kasvisten syöntiä. Hienoa on lisäksi, että Vegepopsit on kehittänyt elintarviketieteiden opiskelija kesätyöprojektina.”

Finalisteista raadin kunniamaininnan saivat Kala-Lapin Lapin Lumous kylmäsavutartar ja Snellmanin Lihanjalostuksen Superior Kinkku. Finaalissa kilpailivat lisäksi Fazer Sirkkaleipä, Myllärin Omenatarhan Granola, Ilo Hummus Härkäpapu, Valio Luomu™ jogurttinen tuorepuuro 175g omena-kaneli-kaura laktoositon ja Berrypicker vadelma+puolukka täysjyvämuro. Lue tiedote

Lisätietoja: www.apetit.fi/vegepops

Gold&Green Nyhtökaura™ 250 g nude

Vuoden Suomalainen Elintarvike 2017 -kilpailun voiton nappasi Gold&Green Nyhtökaura™ 250 g nude. Kilpailun raati nimesi tuotteen finalistien superinnovaatioksi ja kuvaili tuotetta seuraavasti:

”Ohittamaton suomalainen ruokainnovaatio kuluttajalle maistuvassa muodossa. Taustalla teknologinen innovaatio ja pitkälle katsova visio uusista ja helppokäyttöisistä proteiinilähteistä. Nyhtökaura loi uuden tuoteryhmän ja madalsi myös kynnystä kokeilla uudenlaisia raaka-aineita ruuanlaitossa. Erityistä on myös, että tuote on suunniteltu alusta pitäen kansainvälisille markkinoille.” 

Finaalissa olivat voittajatuotteen lisäksi Apetit Tuorekset Sienestäjän pannuvihannes, HK Maakarit® Nürnbergin Günther grillimakkara, Hyvä Apaja uunivalmis, ruodoton kirjolohifilee paistopussissa (pippuri), Jyväjemmari-ruissiemenkuivaleipä, Kelkka-drinkkisekoitus ja Uunipaahdettu RuisLastu sour cream & onion. Lue tiedote

Lisätietoja: www.goldandgreenfoods.com

Puhtikaura-kaurapuuteri

Vuoden Suomalaiseksi Elintarvikkeeksi 2016 valittiin Viipurilaisen Kotileipomon Puhtikaura-kaurapuuteri. Raati kuvaili puhtikauraa näin: ”Suomalaista kauraa innovatiivisessa muodossa. Koko perheen uudenlainen välipalan täydentäjä tai treenaajan kotimainen vaihtoehto ravintolisille. Upeimmillaan juomissa, smoothieissa ja juotavana puurona. Kokonaisuuden kruunaa kaunis pakkaus."

Finaalissa olivat lisäksi Atrian Atria Bravuuri Pulled Pork, Juustoportin Juustoportti Vapaan Lehmän maito, Komppa-Seppälän luomutilan Järki särki, luomutomaatti & yrtit, kalasäilyke ja Saarioisen Balanssi Kirjolohifileeateria. Lue tiedote

Lisätietoja: www.puhtikaura.fi

Fazer Alku Sadonkorjuupuuro

Vuoden Suomalaiseksi Elintarvikkeeksi 2015 valittiin Fazer Alku Sadonkorjuupuuro. Raati kuvaili puuroa näin: ”Uuden puurokulttuurin edelläkävijä, jossa yhdistyy perinteinen puuro ja hyvää tekevät siemenet. Herkullinen maku on saatu aikaan ilman suolaa. Pakkaus kurkistusikkunoineen ja kaatonokkineen on onnistunut ja puuro on myös helppo valmistaa. Myynnillisesti vahva terveellinen tuote, jolla on myös hyvät vientinäkymät.”

Finaalissa olivat lisäksi Hannun 100 % gluteeniton Tattari-pellavasämpylä, Jymy Suomalainen Luomujäätelö vanilja, L’Uomu Nokka Rottinkirinta maustamaton luomubroilerin rinta ja Roberts Berrie Mustikka. Lue tiedote

Lisätietoja: www.fazer.fi/alku

Biokia® Mustikkamehutiiviste

Tähtituote 2014 -voittaja oli Biokia® Mustikkamehutiiviste. Raati perusteli valintaa seuraavasti: "Itse tehdyltä mustikkamehulta maistuva mehutiiviste tuo kotimaista marjaa esille ja raivaa luonnonmarjojen käytölle sijaa. Sopii myös tuliaiseksi ulkomaille. Mehusta tulee kotoisa mummolatunnelma, mutta se taipuu myös moderniksi juomaversioksi esimerkiksi kivennäisveden kanssa."

Finaalissa olivat myös Jokilaakson Juuston Ilo Luomu Porkkana Hummus, Kyröntarhojen VihreäKeiju Lempi-annossalaatti, Laihian Maltaan Tuoppi Mallasmestarin saaristolaisleipä, jauhoseos ja VAASAN Ruisnacho, seesami & merisuola. Lue tiedote

Lisätietoja: www.biokia.fi

OATRim®-painonhallintajuoma

Tähtituote 2013 -voittajaksi valittiin Biofermen OATRim®-painonhallintajuoma. Raati kuvaili tuotetta näin: ”Painonpudotusta maukkaasti edistävä uutuus, joka vie nälän menneessään runsaskuituisuutensa ansiosta. Makeus peräisin vähäenergisestä steviakasvista. Lisäksi soijaton, maidoton, kasviperäinen ja säilöntäaineeton. Konkreettinen apu painonpudottajalle. Onnistunut pakkauskonsepti ja innovatiivinen valmistusprosessi.”

Finaalissa olivat myös Saparokujan ILMO ilmakuivattu porsaanniska, Patakukkosen Patakukkonen muikku, Robertsin mustikka-vadelma marjajuoma sekä J. Martinin vähähiilihydraattisen Skarppi Näkkäri. Lue tiedote

Lisätietoja: www.oatrim.fi

VALO 24h paahdettu rouhittu pellava + mustikka

Vuonna 2012 Tähtituote-kilpailun kirkkain tähti oli Linseedin VALO 24h paahdettu rouhittu pellava + mustikka. Raati arvioi tuotetta seuraavasti: ”Aitoa kotimaista pellavaa ja mustikkaa modernisti tuotettuna. Maukas sellaisenaan ja toimii hyvin lisäkkeenä. Sisältää monia tärkeitä ravintoaineita kuten paljon hyviä rasvoja, proteiinia, kuitua ja magnesiumia. Sopii keliaakikoille ja vegaaneille. Kaunis ja informatiivinen pakkaus on riittoisa. Trendin harjalla myös kansainvälisesti.”

Finaalissa olivat myös Atrian Bravuuri Broilerin Sisäfilee-Pekonirullat Bataattipedillä, Myllärin LUOMU Riisipiirakka, Pirkka Mikrovalmis UUNIPERUNA sekä Provena Gluten Free OAT BREAD MIX (gluteeniton kauraleipäseos). Lue tiedote

Lisätietoja: www.valo24h.fi

Valio Plus™ rasvaton maito

Vuoden Tähtituote 2011 -kilpailun voitti Valio Plus™ rasvaton maito. Raadin arvio: "Supertuote kaikille, etenkin lapsille, urheilijoille ja vanhuksille, jotka tarvitsevat rakennusaineita luustolle ja lihaksille. Sisältää tavallista maitoa enemmän maidon luonnollista proteiinia, kalsiumia ja D-vitamiinia. Koska maitoa käytetään päivittäin, tällä tuotteella voi vaikuttaa oikeasti ravinnon saantiin ja kansanterveyteen. Maku kohdallaan! Lisäksi tuotteen säilyvyys ja väri ansaitsevat kiitosta."

Finaalissa olivat myös Biokia®-marjatuoteperhe, Kanniston Leipomon Piparkakku, Linkosuon RuisSipsi -tuoteperhe sekä Tammisen Aitoa Rotukarjan Pihvilihaa -tuoteperhe. Lue tiedote

Lisätietoja: www.valio.fi/plus

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää