Tähtiteko

Tähtiteko palkitsee vuoden vaikuttavimman elintarviketeon

Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1988. Kilpailu perustettiin, jotta "suomalaisen elintarviketeollisuuden maine kasvaisi ja tuoteuutuudet sekä innovaatiot saisivat ansaitsemaansa julkisuutta". Vuosina 2000–2004 kilpailu toimi nimillä Vuoden Tähtituote ja Tähtituote. Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailua uudistettiin vuonna 2019 ja se palasi takaisin nimellä Tähtiteko.

Tutustu kilpailun historiaan ja aikaisempien vuosien voittajiin.

Kriteereinä innovatiivisuus ja positiivinen vaikutus

Tähtiteko laajentaa kilpailun sektoria palkitsemalla elintarvikealalla vaikuttaneen teon. Teko voi olla ruoka- tai juomatuotteeseen liittyvä uusi tuoteinnovaatio, pakkaus, tutkimus tai julkaisu, markkinointikampanja tai muu elintarvikealaan liittyvä teko. Ehdolle voi asettaa vaikka henkilön, joka on vaikuttanut positiivisesti elintarvikealalla.

Tähtiteon tavoitteena on lisätä suomalaisen elintarvikealan tunnettuutta sekä tuoda esiin alan moni-puolista osaamista ja edelläkävijyyttä. Kilpailun asiantuntijaraati muodostuu ruoka-alan vaikuttajista sekä kaupan alan ja Elintarviketeollisuusliiton edustajista.

Tähtiteko 2020 on Fazerin ksylitolitehdas

Kilpailun voittajaksi valittiin Fazer Lifestyles Foodsin ksylitolitehdas, jonka tuotanto käynnistyy Lahdessa keväällä 2021. Kyseessä on maailman ensimmäinen kauran kuoresta ksylitolia valmistava tuotantolaitos. Se saa raaka-aineensa yrityksen omasta tuotannosta hyödyntämällä samalla tontilla sijaitsevan myllyn sivuvirtoja ja on siten erinomainen esimerkki modernista kiertotaloudesta elintarviketeollisuudessa.

Muut kilpailun finalistit olivat:

Apetit Ruoka Oy, Järvikalan vastuullinen tuotteistaminen

Avena Nordic Grain Oy ja Apetit, Rypsinsiemenjauhe

Pielisen kalajaloste, Luonnonkalasäilyke

Suomalaisen ruoan päivä

Valio, Maitoketjun hiilijalanjäljen nollaus vuoteen 2035 mennessä

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää