Työehtosopimukset

Työeh­to­so­pi­muk­set tur­vaa­vat työ­rau­han

Työehtosopimuksissa määritellään sekä palkat että monet muut työelämän pelisäännöt. Kun työehtosopimukset ovat voimassa, yrityksissä vallitsee työrauha.

Työrauhalla on suuri merkitys erityisesti elintarviketeollisuudelle. Katkeamaton tuotanto ja toiminnan yleinen sujuvuus takaavat, että ruokakaupat, ravintolapalvelut ja muut elintarviketeollisuuden asiakkaat saavat tilaamansa tuotteet tuoreena ja ajallaan.

Koska ruuan jalostus alkaa raaka-aineiden hankinnasta maatiloilta, elintarviketeollisuuden häiriötön toiminta on tärkeää myös maatiloille, erityisesti eläintiloille.

Kil­pai­lu­ky­ky tär­keää kan­sain­vä­li­ses­sä toi­min­taym­pä­ris­tös­sä

ETL neuvottelee elintarviketeollisuuden työehtosopimukset työntekijöitä ja toimihenkilöitä edustavien järjestöjen kanssa. Liitto varmistaa, että elintarviketeollisuuden työehtosopimukset ovat kilpailukykyisiä ja siten mahdollistavat ruokien ja juomien valmistuksen Suomessa.

Ilman kilpailukykyisiä työehtosopimuksia yritysten on hyvin vaikea pärjätä elintarviketeollisuuden voimakkaasti kansainvälistyneessä toimintaympäristössä.

Elintarviketeollisuuden työehtosopimukset ovat voimassa useita vuosia kerrallaan. Aina kun sopimuskausi on päättymässä, osapuolet kokoontuvat neuvottelemaan uusista sopimuksista. ETL neuvottelee kaikkiaan kahdeksan työehtosopimusta. Niihin voit tutustua täällä.

Jos haluat tietää lisää ETL:n työmarkkinoihin liittyvästä toiminnasta, ota yhteyttä asiantuntijoihimme. Katso yhteystiedot täältä.

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää