Työehtosopimukset turvaavat työrauhan
Työehtosopimuksissa määritellään sekä palkat että monet muut työelämän pelisäännöt. Kun työehtosopimukset ovat voimassa, yrityksissä vallitsee työrauha.
Työrauhalla on suuri merkitys erityisesti elintarviketeollisuudelle. Katkeamaton tuotanto ja toiminnan yleinen sujuvuus takaavat, että ruokakaupat, ravintolapalvelut ja muut elintarviketeollisuuden asiakkaat saavat tilaamansa tuotteet tuoreena ja ajallaan.
Koska ruuan jalostus alkaa raaka-aineiden hankinnasta maatiloilta, elintarviketeollisuuden häiriötön toiminta on tärkeää myös maatiloille, erityisesti eläintiloille.
Kilpailukyky tärkeää kansainvälisessä toimintaympäristössä
ETL neuvottelee elintarviketeollisuuden työehtosopimukset työntekijöitä ja toimihenkilöitä edustavien järjestöjen kanssa. Liitto varmistaa, että elintarviketeollisuuden työehtosopimukset ovat kilpailukykyisiä ja siten mahdollistavat ruokien ja juomien valmistuksen Suomessa.
Ilman kilpailukykyisiä työehtosopimuksia yritysten on hyvin vaikea pärjätä elintarviketeollisuuden voimakkaasti kansainvälistyneessä toimintaympäristössä.
Elintarviketeollisuuden työehtosopimukset ovat voimassa useita vuosia kerrallaan. Aina kun sopimuskausi on päättymässä, osapuolet kokoontuvat neuvottelemaan uusista sopimuksista. ETL neuvottelee kaikkiaan kahdeksan työehtosopimusta. Niihin voit tutustua täällä.
Tammikuussa 2023 käynnistyvät neuvottelut elintarvikealan uusista työehtosopimuksista. Seuraa neuvottelukierroksen etenemistä TÄÄLTÄ.
Jos haluat tietää lisää ETL:n työmarkkinoihin liittyvästä toiminnasta, ota yhteyttä asiantuntijoihimme. Katso yhteystiedot täältä.