Terveyttä edistäviä innovaatioita

Elintarvikeyritykset edistävät terveellisiä elintapoja ja hyvinvointia kehittämällä ja innovoimalla maistuvia tuotteita. Kuluttajien mieltymysten lisäksi tuotteiden kehitystyötä ohjaavat ravitsemusvastuu ja kestävyysnäkökohdat.

Suomessa on kansainvälisesti korkeatasoista osaamista ravitsemus- ja elintarviketutkimuksessa, ja suomalaiset yritykset ovat olleet pioneereja terveysvaikutteisten ja kestävästi tuotettujen elintarvikkeiden kehittäjinä. Myös elintarviketurvallisuus on Suomessa maailman kärkeä. Puhtaille, turvallisille ja kestävästi tuotetuille elintarvikkeille on kasvavaa kansainvälistä kysyntää.

Elintarvikeyritykset tekevät laajaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa (TKI-toimintaa) kehittäessään uusia tuotteita, parantaessaan tuotantoprosessejaan, lisätessään kestävyyttään ja vastatessaan kuluttajien muuttuviin tarpeisiin.

Uusien tuotteiden kehittämisen ja nykyisten tuotteiden muokkaamisen tavoitteena on vastata kuluttajien kasvavaan kysyntään terveellisemmistä ja ekologisemmista vaihtoehdoista. Tällaisia ovat esimerkiksi uudet kasvipohjaiset proteiinituotteet, gluteenittomat tuotteet tai erikoisruokavaliovalmisteet.

Elintarviketeollisuus investoi Suomessa tutkimus- ja kehittämistoimintaan vuodessa keskimäärin 60 miljoonaa euroa. Se on reilut kaksi prosenttia alan jalostusarvosta ja puoli prosenttia liikevaihdosta. Molemmilla mittareilla tarkastellen Suomi on EU-maiden elintarviketeollisuuden suhteellista kärkeä.

Lisää kasvista

Pauligin tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä 70 prosenttia yrityksen tuotteista ja palveluista edistää ihmisten ja maapallon terveyttä ja hyvinvointia. Esimerkkejä Pauligin terveyttä edistävistä tuoteinnovaatioista ovat kasvispohjaiset ja kuitupitoiset tortillat. Tortilla Carrot Mediun sisältää noin 30 % porkkanaa ja Tortilla Beetroot Medium noin 31% punajuurta.

Lue lisää Yritysesimerkki

Vähemmän suolaa, makua muuttamatta

Valio on Valio ValSa® maitosuolainnovaation avulla vähentänyt suolan määrää juustossa ja levitteessä jopa 50 % makua muuttamatta. Valio ValSa® maitosuolalla voidaan korvata osa elintarvikkeiden valmistuksessa käytettävässä tavallisesta ruokasuolasta. Vähempisuolaiset Valio Polar®, Valio Salaneuvos®, Valio Oivariini® ja Valio Oltermanni® tuotteet tunnistaa vihreästä Valio ValSa® tunnuksesta.

Lue lisää Yritysesimerkki

Innovaatioita kiertotaloudesta ja kaurasta

Fazerin kiertotaloutta tukevat innovaatiot, kuten ksylitolin valmistaminen kauran kuorista, kauramyllyn sivuvirrasta, edustavat tulevaisuuden suuntaa elintarviketeollisuudelle.

Pohjoismaisella kauralla on maailmalla puhtauden ja laadun ansiosta ylivertainen maine. Fazerilla on valikoimissa lähes 200 erilaista kaurapohjaista tuotetta, kaurajuomista välipalakekseihin ja leipään. Kauran kulutuksen kasvua ovat lisänneet mm. sen mieto ja pehmeä maku sekä todennetut terveysvaikutukset.

Lue lisää Yritysesimerkki