Vienti

Suomalaisia elintarvikkeita maailmalle

Suomalaiset elintarvikkeet maistuvat  maailmalla. Ruuissamme ja juomissamme erityistä on, että niiden raaka-aineina käytetään pohjoisen puhtaasta luonnosta peräisin olevia aineksia. Myös suomalainen korkea ravitsemuksellinen osaaminen ja hygieeninen laatu ovat vahvuuksia, joita maailmalla arvostetaan. Koska tuotanto-olot ovat aina olleet pohjoisen sijaintimme vuoksi haastavat, myös ruuantuotannon osaaminen on kehittynyt huipputasolle. 

Suomesta viedään ulkomaille erityisesti maitotaloustuotteita, lihaa, kalaa, juomia, makeisia sekä leipää ja leivonnaisia. Koska Suomessa markkinat ovat pienet, alan on tärkeä hakea kasvua maan rajojen ulkopuolelta. Sekä pienet että suuret elintarvikevalmistajat vievät tuotteitaan ulkomaille ja osallistuvat erilaisille kansainvälisille messuille. Elintarvikevientiä edistetään myös ostajatapaamismatkoilla sekä esittelemällä suomalaisia ruokia ja juomia kansainväliselle medialle.

Tavoitteena viennin tuplaaminen

Suomalaisia elintarvikkeita vietiin 1,8 miljardilla eurolla vuonna 2021. Eniten ruokia ja juomia matkaa EU-alueelle, jonne suuntautuu lähes 60 prosenttia elintarvikeviennistä. Yksittäisistä vientikohdemaista merkittävimpiä olivat Ruotsi, Kiina, Viro ja Saksa. Viidenneksi suurin vientimaa oli Venäjä.

Elintarvikealan Food from Finland -vientiohjelman tavoitteena on kaksinkertaistaa Suomen elintarvikevienti vuoteen 2025 mennessä. Vientiohjelmassa on mukana jo yli sata suomalaista viennistä kiinnostunutta elintarvikeyritystä.

Viennin tärkeimmät tuoteryhmät vuonna 2021

 • Maitotaloustuotteet
 • Tuore ja jalostettu kala
 • Alkoholi- ja virvoitusuomat 
 • Liha
 • Muut elintarvikkeet (sisältää mm. makaronit, kahvi- ja teevalmisteet, mausteet ja kastikkeet)
 • Makeiset
 • Rehu
 • Sokeri ja hunaja
 • Jauhot ja myllytuotteet
 • Leipomotuotteet
 • Kahvi
 • Marja-, peruna- ja vihannespakasteet

Katso lisää tilastoja elintarvikkeiden viennistä ja tuonnista ETL:n portaalista

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Food from Finland

Food from Finland on elintarvikealan Team Finland -vientiohjelma, joka kolmas kausi on käynnistynyt vuonna 2021 yhteistyössä Team Finland -toimijoiden, Elintarviketeollisuusliiton ja suomalaisten elintarvikealan yritysten kesken.

Tutustu Food From Finland -vientiohjelmaan Business Finlandin sivuilla.

Elintarvikkeiden vientipolku

Team Finland -verkostossa rakennettu Elintarvikkeiden yhteinen vientipolku kuvaa viennin prosesseja ja aikajännettä. Se auttaa yritystä löytämään oikeaan julkiseen palveluun oikea-aikaisesti ja selkeyttää julkisten toimijoiden roolia ja palveluja kansainvälistymisen eri vaiheissa.

Tilastoja ruokien ja juomien viennistä

ETL:n ulkomaankaupan ti­las­to­pal­ve­lus­ta voit ha­kea ajan ta­sal­la ole­vaa tie­toa ruo­kien ja juomien viennistä maittain, tuoteryhmittäin ja eri ajanjaksoilta. Tutustu tilastopalveluun