Suomalaisia elintarvikkeita maailmalle
Suomalaiset elintarvikkeet maistuvat maailmalla. Ruuissamme ja juomissamme erityistä on, että niiden raaka-aineina käytetään pohjoisen puhtaasta luonnosta peräisin olevia aineksia. Myös suomalainen korkea ravitsemuksellinen osaaminen ja hygieeninen laatu ovat vahvuuksia, joita maailmalla arvostetaan. Koska tuotanto-olot ovat aina olleet pohjoisen sijaintimme vuoksi haastavat, myös ruuantuotannon osaaminen on kehittynyt huipputasolle.
Suomesta viedään ulkomaille erityisesti maitotaloustuotteita, lihaa, kalaa, juomia, makeisia sekä leipää ja leivonnaisia. Koska Suomessa markkinat ovat pienet, alan on tärkeä hakea kasvua maan rajojen ulkopuolelta. Sekä pienet että suuret elintarvikevalmistajat vievät tuotteitaan ulkomaille ja osallistuvat erilaisille kansainvälisille messuille. Elintarvikevientiä edistetään myös ostajatapaamismatkoilla sekä esittelemällä suomalaisia ruokia ja juomia kansainväliselle medialle.
Tavoitteena viennin tuplaaminen
Suomalaisia elintarvikkeita vietiin 1,8 miljardilla eurolla vuonna 2021. Eniten ruokia ja juomia matkaa EU-alueelle, jonne suuntautuu lähes 60 prosenttia elintarvikeviennistä. Yksittäisistä vientikohdemaista merkittävimpiä olivat Ruotsi, Kiina, Viro ja Saksa. Viidenneksi suurin vientimaa oli Venäjä.
Elintarvikealan Food from Finland -vientiohjelman tavoitteena on kaksinkertaistaa Suomen elintarvikevienti vuoteen 2025 mennessä. Vientiohjelmassa on mukana jo yli sata suomalaista viennistä kiinnostunutta elintarvikeyritystä.
Viennin tärkeimmät tuoteryhmät vuonna 2021
- Maitotaloustuotteet
- Tuore ja jalostettu kala
- Alkoholi- ja virvoitusuomat
- Liha
- Muut elintarvikkeet (sisältää mm. makaronit, kahvi- ja teevalmisteet, mausteet ja kastikkeet)
- Makeiset
- Rehu
- Sokeri ja hunaja
- Jauhot ja myllytuotteet
- Leipomotuotteet
- Kahvi
- Marja-, peruna- ja vihannespakasteet
Katso lisää tilastoja elintarvikkeiden viennistä ja tuonnista ETL:n portaalista