Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, elintarvikekauppa ja ravitsemispalvelut) maksaa vuosittain veroja 9,5 miljardia euroa. Se on lähes 10 prosenttia koko Suomen kaikista veroista ja veroluonteisista maksuista.

Elintarvikkeiden kulutusta verotetaan Suomessa valmisteveroilla ja arvonlisäveroilla. Kun lasketaan yhteen valmisteverot (alkoholijuomavero, virvoitusjuomavero, eräiden juomapakkausten vero) sekä elintarvikkeiden, rehujen ja ravintola- ja ateriapalvelujen arvonlisäverot, valtion talousarviossa vuodelle 2021 kertymäksi ennakoidaan 4,3 miljardia euroa. Summa on noin 15 prosenttia koko elintarvikesektorin 27 miljardin euron liikevaihdosta. Lisäksi yritykset maksavat yhteisöveroa, työnantajamaksuja ja kiinteistöveroa.

Verotuloilla luodaan välillisesti hyvinvointia yhteiskuntaan, rahoitetaan sosiaaliturvaa ja kasvatetaan osaamista. Lisäksi talousvastuu edellyttää verojen maksamista ajallaan sekä voimassaolevien lakien ja säädösten noudattamista.

Valio on Suomen taloudelle merkittävä toimeentulon moottori: Maitotilayrittäjät ja Valio työllistävät suoraan ja välillisesti noin 30 000 ihmistä (Taloustutkimuksen selvitys vuodelta 2015). Lisäksi Valio on tärkein asiakas yli 350 pienelle ja keskisuurelle yritykselle ympäri Suomen. Valiolle on kunnia-asia investoida ja maksaa verot kotimaahan.

Takaisin ylös