Työllisyys

Suomen elintarviketeollisuudessa työskentelee 38 000 henkilöä.

Oman henkilöstönsä lisäksi elintarvikealan yritykset työllistävät myös paljon muita. Elintarvikeketjun sisällä työtä luodaan esimerkiksi ostamalla raaka-aineita toisista elintarvikeyrityksistä ja alkutuotannosta ja myymällä valmiita tuotteita kauppoihin ja food service -asiakkaille. Ulkoistetut toiminnot, kuten esimerkiksi siivous- ja huoltopalvelut, taloushallinto ja kuljetukset luovat työpaikkoja myös muille aloille. Onkin laskettu, että yksi työpaikka Suomen elintarviketeollisuudessa luo työtä kolmelle muulle suomalaiselle.

Koko Suomen ruoka-ala puolestaan työllistää noin 13 prosenttia koko maan työllisistä, kun sekä ruoka-alan toimialojen välittömät työlliset että välillisesti tavara- ja palveluhankintojen kautta muilla aloilla työllistyvät huomioidaan. Alueellisesti eniten ruoka-ala työllistää ihmisiä Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Työllisyysvaikutus ja sen taloudelliset hyödyt voivat jakaantua myös kotimaan rajojen ulkopuolelle, sillä työtä ostetaan myös muista maista esimerkiksi raaka-ainehankintojen muodossa.

4 500 maitotilayrittäjää omistaa Valion 14 osuuskunnan kautta. Valio hankkii Suomessa käytettävän maidon näiltä tiloilta ja maksaa kaikki toiminnan tuotot tiloille. Yksi maitotila työllistää arviolta kolme ihmistä: maitotilayrittäjät, eläinlääkärin, lomittajia, rehuntekijöitä, koneiden huoltajia ja valmistajia sekä navetanrakentajia ja maanrakennusurakoitsijoita. Maitotilojen lisäksi Valio työllistää suomalaisia esimerkiksi maitoautoissa, tehtaissa, tuotekehityksessä ja varastoilla. Valion toimistoilla ja 12 tehtaalla Suomessa on töissä noin 3 000 ihmistä.

Paulig on vuosien varrella auttanut kumppanuushankkeidensa kautta yli 100 000 kahvinviljelijää. Tällä hetkellä kumppanuushankkeita on käynnissä yhteensä 12 maassa ja uusimmat hankkeet on perustettu viime vuosien aikana Afrikkaan sekä Etelä- ja Keski-Amerikkaan. Pauligin kumppaneita ovat mm. International Coffee Partners, Coffee & Climate, Reilu Kauppa ja kahvinvientiyritykset.

Saarioinen on suomalainen yksityisessä omistuksessa oleva perheyritys, jolla on Suomessa 3 tehdasta ja Virossa 1: Huittisissa, Kangasalla ja Valkeakoskella sekä Raplassa, Virossa. Näiden lisäksi pääkonttori sijaitsee Tampereella ja myyntikonttori Vantaalla. Saarioisella on yli 1000 työntekijää Suomessa ja on tärkeä työllistäjä toimintapaikkakunnillaan. Yritys nojaa myös vahvasti kotimaisiin raaka-aineisiin; yli 70% Saarioisten käyttämistä raaka-aineista ovat peräisin Suomesta.

Apetitin tuotanto ja kaikki tehtaat ovat Suomessa, kolmella eri paikkakunnalla: Säkylässä, Kirkkonummella ja Pudasjärvellä. Apetit työllistää Suomessa noin 370 ihmistä. Kotimaisuus ja lähellä tuotettu ruoka on toimintamme ytimessä: Apetitilla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon ja käytämme kaikissa tuoteryhmissämme mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita.

Takaisin ylös