Terveyttä edistäviä innovaatioita

Ksylitolin terveysvaikutukset on osoitettu kiistatta. Ksylitolipurukumi sekä -pastillit ovat tulleet tutuiksi suomalaisten arjessa. Maailman ensimmäinen ksylitolituote kehitettiin Suomessa. Kauppoihin ensimmäiset Xylitol Jenkki -purkkapakkaukset tulivat vuonna 1975. Nykyään ksylitolituotevalikoima tarjoaa lapsille ja aikuisille paljon erilaisia tuotteita happohyökkäyksen katkaisuun. Cloettan tekemän terveysväiteanomuksen myötä täysksylitolipurukumilla on myös EU:n hyväksymä terveysväite. Lue lisää ksylitolista Cloettan tietopaketista.

Pauligin tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä 70 prosenttia yrityksen tuotteista ja palveluista edistää ihmisten ja maapallon terveyttä ja hyvinvointia.

Hyviä esimerkkejä Pauligin terveyttä edistävistä tuoteinnovaatioista ovat kasvispohjaiset ja kuitupitoiset tortillat. Tortilla Carrot Mediun sisältää noin 30 prosenttia porkkanaa ja Tortilla Beetroot Medium noin 31 prosenttia punajuurta.

Vaasan on kasvattanut kuitupitoisten tuotteidensa tarjontaa johdonmukaisesti. Esimerkiksi Vaasan Kaurasydän on herkullinen leipä, jossa runsaskuituisen kauraleivän terveysedut on viety uudelle tasolle. Kaurasydäntä säännöllisesti syömällä voi alentaa kolesterolia helposti ja luonnollisesti. Leivässä hyödynnetään betaglukaanin kolesterolia alentavaa vaikutusta. Ominaisuus on saatu säilymään paistetussa leivässä.

Kasvisten käytön lisääminen on yksi Apetitin päätavoitteista, ja yhtiön missiona on luoda kasviksista hyvinvointia. Hyvä esimerkki kasvisten käytön lisäämiseen tähtäävästä tuotekehityksestä on kotimainen tuoteinnovaatio Apetit Vegepops, joka toi kasvistrendin jäätelöaltaisiin. Herkullisissa Apetit Vegepops -kasvis-hedelmäjäissä yhdistyvät kotimaiset, vastuuviljellyt kasvikset sekä marjat ja hedelmät. Vuoden Suomalaiseksi Elintarvikkeeksi 2018 valittu Apetit Vegepops porkkana-mango sisältää 41 prosenttia kasviksia ja hedelmiä.

Fazer Leipomoilla panostetaan jatkuvasti leipävalikoiman kehittämiseen ja innovaatioihin. Valikoimassa on useita erilaisia leipiä, joiden kehittämisessä on kiinnitetty erityistä huomiota terveellisyyteen. Fazer Juuresleivissä kolmannes jauhoista on korvattu kasviksilla ja juureksilla. Fazer Vatsaystävälliset leivät* on suunniteltu sopimaan kaikenlaisille vatsoille, ja ne sopivat myös FODMAP-ruokavalioon. Fazer Vatsaystävällinen -tuoteperheestä löytyy maailman ensimmäinen Lower-FODMAP-ruisleipä, joka on leivottu Fazerin omaa, patentoitua LOFO-leivontatapaa hyödyntäen. Leivontatapa pilkkoo ruisleivästä FODMAP-hiilihydraatteja. Tuoteperheestä löytyy myös 100% kaurasta leivottu leipä sekä täysin leivinhiivaton ja jauhoton siemenleipä. Fazerilla on valikoimassaan myös gluteenittomia leipomotuotteita sekä terveellisten leipien edelläkävijä Real.

Valio on viime vuosina panostanut paljon kasvipohjaisten tuotteiden tuotekehitykseen. Vuonna 2022 markkinoille tulleet Gold&Green vegekuutiot ovat saaneet myös Sydänmerkin.

Valio on Valio ValSa® maitosuolainnovaation avulla pystynyt vähentämään suolan määrää juustossa ja levitteessä jopa 50 prosenttia makua muuttamatta. Valio ValSa® maitosuolalla voidaan korvata osa elintarvikkeiden valmistuksessa käytettävässä tavallisesta ruokasuolasta. Vähempisuolaiset Valio Polar®, Valio Salaneuvos®, Valio Oivariini® ja Valio Oltermanni® tuotteet tunnistaa vihreästä Valio ValSa® tunnuksesta.

HKScan Finlandin kehittämän Rypsiporsas®-lihan rasvakoostumus on lähellä siipikarjan lihaa ja lihan rasva on luontaisesti pehmeää. Rypsiporsas-tuotteiden ansiosta on mahdollista parantaa rasvan laatua suomalaisten ruokavaliossa.

Suomalainen Benecol® oli ensimmäinen terveysvaikutteinen kolesterolia alentava elintarvike. Sittemmin Benecolista on tullut tuotekokonaisuus, joka tukee kolesterolin alentamista maailmanlaajuisesti. Benecol-tuotteissa on käytetty suomalaista innovaatiota, kasvistanoliesteriä. Se valmistetaan suoraan luonnon raaka-aineista. Tutkitusti tehokkaat Benecol-tuotteet on tarkoitettu osaksi tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota ja terveellistä elämäntapaa.

Takaisin ylös