14.03.2012

ELO-säätiö sai Ruokakulttuuriteko-palkinnon

Vuonna 2009 perustettu ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö palkittiin Suomen Ruokakulttuuriteko -palkinnolla tänään Gastro-messuilla. 10 000 euron arvoinen palkinto myönnettiin ELO-säätiölle ruokakulttuurin edistämisestä kokkikilpailujen avulla kansallisesti ja kansainvälisesti sekä ruoka- ja juomakulttuurin kehittämisestä ja arvostuksen lisäämisestä erityisesti ravintola-alalla.

ELO-säätiö edistää suomalaista ruokakulttuuria voittoa tavoittelematta. Säätiö järjestää kansallisia kokkikilpailuja ja tukee alan opintoja ja tutkimusta sekä suomalaisten osallistumista kansainvälisiin kokkikilpailuihin. ELO-säätiö toimii Vuoden Kokki -kilpailun, Suomen Bocuse d'Or -kilpailun ja uuden Kouluruokakilpailun taustalla. Säätiö luo edellytyksiä ruokakulttuurin edistämiseen monin tavoin.

- Ruokakulttuurista ei voi puhua ilman ravintolakulttuuria. ELO-säätiön tuella ja kilpailujen kautta ruokakulttuuri kehittyy ja kansainvälisissä kokkikilpailuissa menestyminen hyödyttää myös kotimaista elintarvikealaa. ELO-säätiö kehittää suomalaista ruokakulttuuria mm. koulutuksen ja tutkimuksen avulla. Se pyrkii kokoamaan hajanaiset toimijat alalla yhteen tekemällä yhteistyötä niin elinkeinoelämän, järjestöjen, oppilaitosten kuin yksityisten toimijoidenkin kanssa, perustelee raadin puheenjohtaja Marleena Tanhuanpää Elintarviketeollisuusliitosta.

- ELO-säätiö on myös uuden Kouluruokakilpailun taustalla. Parempi kouluruoka ja ammattikeittiökokkien ammattitaidon kehittäminen on todellinen satsaus tulevaisuuteen ja ruokakulttuuriin, Tanhuanpää jatkaa.

Raholan Syötäviä sanoja sai kunniamaininnan

Raati halusi jakaa myös kunniamaininnan. Sen sai Jaakko Rahola nettiportaalista Syötäviä sanoja, www.ruokasanastot.net. Rahola on vuosikymmeniä koonnut erityisesti kääntäjien avuksi ruokasanastoa, tietopankkia ruoasta ja erikoisista ruokalajeista. Kaikille avointa sanastoa käytetään ruoka-alalla monesti lähteenä ja tarinat ovat niin elämänmakuisia, informatiivisia ja hauskoja, että niitä lukee kuin novellia. Persoonallisin ja iloisin sanasto, joka ruoasta on koskaan tehty, raati perusteli päätöstään.

Suomen Ruokakulttuuriteko -palkinto myönnetään henkilölle tai yhteisölle, joka on merkittävällä tavalla vaikuttanut suomalaisen ruokakulttuuriin muun muassa vahvistamalla sen arvostusta ja tekemällä sitä tunnetuksi kotimaassa ja kansainvälisesti. Suomen Ruokakulttuuriteko-palkinnon jakavat Suomen Messut ja Elintarviketeollisuusliitto yhdessä. Palkinnon lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

- Ehdotuksia ruokakulttuuriteoksi tuli paljon ja ne olivat hyvin monimuotoisia. Määrä osoittaa, miten joka puolella Suomea, isoissa ja pienissä hankkeissa, edistetään ruokakulttuuria sekä paikallisesti että valtakunnallisesti. Haluamme kiittää kaikkia ruokakulttuurin eteen työtä tekeviä tahoja, Marleena Tanhuanpää kiittelee.

Ruokakulttuuriteko-palkinto jaettiin kolmannen kerran. Vuonna 2008 palkittiin Ruokatoimittajat ry ja vuonna 2010 Eat&Joy. Suomen Ruokakulttuuriteko-raadin puheenjohtajana toimi johtaja Marleena Tanhuanpää Elintarviketeollisuusliitosta. Raadin jäseninä olivat Elintarviketeollisuusliiton viestintätoimikunnan jäsen Petra Gräsbeck Oy Hartwall Ab; puheenjohtaja Helena Saine-Laitinen, Ruokatoimittajat ry; kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen, Marttaliitto ry; puheenjohtaja Ulla Liukkonen, Suomen Keittiömestarit ry sekä toimitusjohtaja Eeropekka Rislakki, Eat&Joy.

Lisätietoja:
johtaja Sari Mattila, ELO-säätiö p. 040 738 7780, sari.mattila@elo-saatio.fi
Jaakko Rahola, www.ruokasanastot.net
Raadin sihteeri, tiedottaja Johanna Suni, Suomen Messut p. 040 515 4216, johanna.suni@finnexpo.fi

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.