05.01.2022

Elintarviketeollisuus vaatii koronatoimiin välittömiä korjausliikkeitä ja selkeyttämistä

Koronaviruksen omikronmuunnoksen leviävyys ja tartuttavuus haastavat yhteiskunnan kannalta kriittisiä toimijoita. Myös elintarvikeyritysten normaalitilanteessa alhaiset sairauspoissaolot ovat lisääntyneet jonkin verran ja lisäksi altistuneiden poissaolot ovat kasvaneet merkittävästi.

Elintarviketeollisuusliitto vaatii päätöksentekijöiltä välitöntä reagointia uuteen tautitilanteeseen. Karanteeniaikoja on lyhennettävä ja julkisen sektorin testijonoja on saatava purettua nopeammin, jotta elintarvikeyritysten toimintakyky voidaan turvata. Myös rokotustahtia on tehostettava.

– Pitkät karanteenit ja ruuhkautunut testausjärjestelmä tuovat haasteita työntekijöiden käytettävyyteen elintarvikeyrityksissä. Peräänkuulutamme viranomaisilta nopeita korjausliikkeitä, jottei yritysten tuotantokyky ja koko ruokaketjun toiminta vaarannu, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo.

Myös nykyiset koronaohjeistukset vaativat Elintarviketeollisuusliiton mukaan selkeyttämistä.

– Testaus- ja karanteeniperiaatteisiin tarvitaan valtakunnalliset, yhdenmukaiset ohjeet. Sekä yritykselle että työntekijälle pitäisi sairaus- tai altistustapauksessa olla heti selvää, miten testauksen ja karanteenin suhteen toimitaan. Erityisesti kotitestien roolia on tarkennettava. Lisäksi alueellisten ohjeistusten kirjo voi luoda ongelmia yrityksille, jotka toimivat useassa toimipisteessä, Käkelä huomauttaa.

Elintarvikeyrityksillä on kriittinen rooli kotimaisen ruuan huoltovarmuudessa. Ne ovat läpi pandemian yhdessä ruokaketjun muiden toimijoiden kanssa turvanneet ruuan saatavuuden ilman häiriötilanteita.

– Elintarvikkeiden tuotanto- ja jakeluketju on osoittanut hienosti kykynsä toimia poikkeustilassa hyvällä yhteistyöllä. Myös toiminta yhteiskunnan organisaatioiden, kuten Huoltovarmuuskeskuksen, kanssa on ollut onnistunutta. Vakaa yhteiskunta ja toimiva ruokahuolto ylläpidetään tulevaisuudessakin hyvällä havainnoinnilla, reagointikyvyllä ja avoimella vuoropuhelulla, Elintarviketeollisuusliiton valmiuspäällikkö Jyri Valmu painottaa.

Kuva: Mostphotos

Lisätietoja

Toimitusjohtaja
Mikko Käkelä
zvxxb.xnxryn@rgy.sv
040 560 7569
@MikkoKakela

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.