01.02.2018

Kasviksia, marjoja ja hedelmiä jalostava teollisuus vastaa kasvavaan kulutuskysyntään

Kasvipohjaisten ruokien (engl. plant based) kulutus kasvaa Suomessa, mikä on pitkään toivottu ja ravitsemussuositusten mukainen kehityssuunta. Kasviproteiinien ja hyvien kasviöljyjen saanti kiinnostaa kuluttajia, mutta myös kasvipohjaisia tuotteita nautitaan yhä useammin.

Elintarviketeollisuusliittoon on perustettu uusi toimialayhdistys, Kasvisteollisuusyhdistys, joka kokoaa yhteen hedelmiä, marjoja, perunoita, vihanneksia, sieniä ja palkokasveja jalostavan kotimaisen teollisuuden. Tavoitteena on vahvistaa alan edunvalvontaa ja saada kasvipohjaisia raaka-aineita, ruokia ja juomia valmistavat yritykset mukaan trendin harjalle vastaamaan kasvavaan kulutuskysyntään.

Suomalainen ruokateollisuus helpottaa kuluttajien arkea tuomalla markkinoille eri raaka-aineista valmistettuja, erityyppisiä ja -makuisia tuotteita. Yhdistys edustaa laajaa valikoimaa kasvipohjaisia ruokia ja juomia: perunajalosteita, pakasteita, säilöttyjä ja kuivattuja kasviksia, vihannessäilykkeitä, mehuja, hilloja, soseita, pilkottuja ja pakattuja kasviksia, smoothieita, keittoja ja välipaloja.

– Kotimaisella kasvisteollisuudella on suuri merkitys kuluttajien arjen helpottajana, ruokahävikin vähentäjänä sekä alkutuotannon sadon säilöjänä. Kiireisintä aikaa yrityksissä eletään syksyisin, jotta sato saadaan talteen mahdollisimman hyvälaatuisena, yhdistyksen puheenjohtaja Markku Iivonen Apetit Ruoka Oy:stä kertoo.

– Kasvipohjaisiin juomiin kohdistuva virvoitusjuomavero tulee poistaa, jotta kasvisten kulutuksen myönteistä kehitystä voidaan edistää, varapuheenjohtaja Torsti Hurmerinta Eckes-Granini Finland Oy Ab:stä jatkaa.

Suurimmat syyt kasvisten vähäiseen saantiin ovat arjen kiireet ja puutteet ruuanvalmistustaidoissa. Aina ei ole aikaa tai mahdollisuutta miettiä käyttötapoja kasviksille, marjoille ja hedelmille, minkä vuoksi niiden syöminen jää vähemmälle. Ratkaisevaa ei kuitenkaan ole, missä muodossa kasviksia kulutetaan vaan että niistä nautitaan monin tavoin.

– Esimerkiksi porkkanoita voi nauttia salaattina, napostelupaloina, keittona, lihapadan lisukkeena, pääruokana kalan kanssa, raakana, keitettynä, pakasteena, porkkanamehuna tai porkkanakakkuna, toimialapäällikkö Elisa Piesala Elintarviketeollisuusliitosta luettelee.

Kasvisteollisuusyhdistys on yritysmäärällään Elintarviketeollisuusliiton suurin toimialayhdistys. Sen jäseniä ovat Apetit Ruoka Oy, Bonne Juomat Oy, Eckes-Granini Finland Oy Ab, Findus Finland Oy, Herkkumaa Oy, HKScan Finland Oy, Kiantama Oy, Maustaja Oy, Orkla Suomi, Pakkasmarja Oy, Pohjolan Peruna Oy, Potwell Oy, Real Snack Oy, Refresco Finland Oy, Oy Roberts Ab, Saarioinen Oy, Sauvon Säilyke Oy sekä Valio Oy.


Kasvisteollisuusyhdistyksen vuosikokouksessa 1.2.2018 puheenjohtajaksi valittiin Markku Iivonen (Apetit Ruoka Oy, oikealla) ja varapuheenjohtajaksi Torsti Hurmerinta (Eckes-Granini Finland Oy Ab). Yhdistyksen asiamiehenä toimii toimialapäällikkö Elisa Piesala (ETL).

Lisätietoja

Toimialapäällikkö
Elisa Piesala
ryvfn.cvrfnyn@rgy.sv
040 754 6824
@PiesalaElisa

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto ry edustaa
Suomessa toimivia kaiken kokoisia ruokien ja juomien valmistajayrityksiä. Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.