13.04.2017

Vuoden Suomalainen Elintarvike 2017 -finaalissa seitsemän uutuustuotetta

Elintarviketeollisuusliiton järjestämän Vuoden Suomalainen Elintarvike 2017 -kilpailun finaaliin on valittu seitsemän vuoden 2016 aikana myyntiin tullutta kotimaista uutuustuotetta.

– Raati etsi tuotteita, joissa on ainesta ikiklassikoiksi. Halusimme, että finalistit ovat laajasti kaupallistettavia ja niin herkullisia ja onnistuneita, että joka ikisen suomalaisen kannattaa niitä maistaa, kuusihenkisen Vuoden Suomalainen Elintarvike 2017 -raadin puheenjohtaja Johanna Kontio kuvailee valintoja.

Klassikkopotentiaalin, herkullisen maun ja kaupallisten menestysnäkymien lisäksi raati painotti valinnoissaan tuotteen oivallusta sekä uutuusarvoa. Joissakin finalisteissa nähtiin myös mahdollisuuksia vientiin. Finalistit edustavat kukin tiettyä käyttötarkoitusta, jotka ovat arjen apulainen, herkutteluhetki, hyvinvointia elämään, juomaidea, kotikokeille, mauista parhain ja superinnovaatio.

Raadissa olivat puheenjohtajana toiminut Citymarket-ketjun johtaja Johanna Kontio, Sulassa sovussa -bloggaaja Aino Pajukangas, juontaja ja ruokakirjailija Vappu Pimiä, S-kokeilukeittiön tuoteasiantuntija Anni Puurunen sekä toimialapäälliköt Pekka Heikkilä ja Elisa Piesala Elintarviketeollisuusliitosta.

Finalistituotteet ja perustelut

Arjen apulainen: Apetit Tuorekset Sienestäjän pannuvihannes 200 g
Apetit Ruoka Oy, tuoteryhmäpäällikkö Anna Lajunen, puh. 046 923 1063, www.apetit.fi

Raadin arvio: Todellinen arjen helpottaja, joka monipuolistaa ja lisää kasvisten käyttöä. Innostaa ja auttaa kokkaamaan kasviksista, kun niitä ei tarvitse kuoria ja pilkkoa itse. Terveellinen, monipuolinen, hävikkiä vähentävä ja sesonkia hyödyntävä keksintö, joka sopii kaikenikäisille kasvisten ystäville. Maistuvia sieniä sisältävä sekoitus vetoaa erityisesti metsän antimia arvostaviin suomalaisiin.

Herkutteluhetki: Uunipaahdettu RuisLastu sour cream & onion
Linkosuon Leipomo Oy, markkinointikoordinaattori Mervi Ruohonen, puh. 050 555 2633, www.linkosuo.fi

Raadin arvio: Rukiista tehtyjen napostelutuotteiden uusin oivallus, joka herkuttelijan on helppo löytää kaupan perunalastuhyllyltä. Yhtä ohuita ja rapeita kuin perunalastut, ja myös pakkaus houkuttelee. Perunalastuista lainattu sour cream -maku on klassikko, joka toimii myös ruislastussa. Vientipotentiaalia erityisesti maihin, joissa sipsejä ja muita napostelutuotteita kulutetaan paljon.

Hyvinvointia elämään: Hyvä Apaja uunivalmis, ruodoton kirjolohifilee paistopussissa, pippuri 550 g
Ab Chipsters Food Oy, markkinointipäällikkö Anneli Lehtinen, puh. 020 773 8215, www.chipsters.fi

Raadin arvio: Laadukas ja terveellinen vaihtoehto kaikille, jotka kaipaavat helpotusta ruuanlaittoon. Maistuvaa kirjolohta lautaselle ilman perkausta ja kalan käsittelyä. Kynnys kokata kalaa pienenee, ja paistopussissa kirjolohi kypsyy herkullisen meheväksi! Terveellisen kalan kulutus ja puolivalmisteiden käyttö ovat kasvavia trendejä, ja niihin tämä tuote vastaa hienosti. Tarjoaa myös vaihtoehdon norjalaiselle lohelle.

Juomaidea: Kelkka drinkkisekoitus
Pramia Oy, tuotepäällikkö Raisa Siltala, puh. 0400 895 011, www.pramia.fi

Raadin arvio: Suomalaisesta ravintolamaailmasta tutun juomasekoituksen oivallus piilee erityisesti sen pakkauksessa. 100-prosenttisesti kierrätettävä Kelkka-pullo valmistetaan suomalaisista kierrätysmuovipulloista oman tuulivoimalan energialla. Valmis juomasekoitus säilyttää raikkaan makunsa hyvin muovipullossa ja sopii vaikkapa kesäisen picnicin juhlistajaksi. Klassikkoainesta myös maailmalle.

Kotikokeille: HK Maakarit® Nürnbergin Günther grillimakkara 230 g
HKScan Finland Oy, kategoriapäällikkö Marika Rikkonen, puh. 0400 150 683, www.HK.fi

Raadin arvio: Salonkikelpoinen makkara, joka luo uuden ilmiön suomalaiseen grillaamiseen. Maistuisi hyvin vaikkapa Linnan juhlissa! Suomalaiseen makkaraan on tuotu kansainvälinen maku kotimaisin voimin. Mahdollistaa uudenlaisten lisukkeiden käytön tutun ketsupin ja sinapin sijaan. Street food -trendin inspiroima kotikokki voi valmistaa Güntheristä herkullisen hodarin.

Mauista parhain: Jyväjemmari 400 g, ruissiemenkuivaleipä
Leivon Leipomo Oy, toimitusjohtaja Harri Jaakkola, puh. 0500 734 052, www.leivonleipomo.fi

Raadin arvio: Näkkileivän uusi sukupolvi, joka luo uuden kategorian leipähyllyyn. Raaka-aineet ja monipuoliset ravitsemusarvot tekevät tästä terveystuotteen, mutta huomionarvoista on erinomainen maku. Mitä jää muille, kun koko pakkauksen voisi syödä kerralla itse? Perinteinen tuote pitää välillä keksiä uudelleen, ja tässä se näkyy hyvin. Plussaa myös hyvästä säilyvyydestä, lisäaineettomuudesta ja tyylikkäästä pakkauksesta.

Superinnovaatio: Gold&Green Nyhtökaura™ 250 g nude
Gold&Green Foods Ltd, CTO Reetta Kivelä, puh. 050 369 9842, www.goldandgreenfoods.com

Raadin arvio: Ohittamaton suomalainen ruokainnovaatio kuluttajalle maistuvassa muodossa. Taustalla teknologinen innovaatio ja pitkälle katsova visio uusista ja helppokäyttöisistä proteiinilähteistä. Nyhtökaura loi uuden tuoteryhmän ja madalsi myös kynnystä kokeilla uudenlaisia raaka-aineita ruuanlaitossa. Erityistä on myös, että tuote on suunniteltu alusta pitäen kansainvälisille markkinoille.

Yleisö päättää voittajan

Suomalaiset ruoka- ja juomavalmistajat lähettivät kilpailuun yhteensä 50 kotimaista uutuustuotetta. Vuoden Suomalainen Elintarvike 2017 -kilpailun voittaa finalistituote, joka saa eniten ääniä tänään alkavassa yleisöäänestyksessä. Äänestysaika päättyy 27.4.2017, ja voittaja julkistetaan Elintarvikepäivässä 16.5.2017.

Lisätiedot:
Raadin puheenjohtaja Johanna Kontio, Kesko Oyj, p. 010 532 2125

Tietoa Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailusta
Yleisöäänestys: www.maistasuomi.fi/fi/vuodenelintarvike
Tuotekuvat ja Vuoden Suomalainen Elintarvike 2017 -logot
Kilpailu Facebookissa: www.facebook.com/maistasuomi
Vuoden Suomalainen Elintarvike Twitterissä: www.twitter.com/etl_fi, #vuodenelintarvike
Tietoa Elintarvikepäivästä

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.