15.12.2017

Luonnontuoteteollisuusyhdistyksen jäsenyritykset sanoutuvat irti ihmiskaupasta

Luonnontuoteteollisuusyhdistyksen tiedote

Elintarviketeollisuusliitto ry:n alaisuudessa toimivan Luonnontuoteteollisuusyhdistyksen jäsenyritykset sanoutuvat irti ihmiskaupasta. Keski-Suomen käräjäoikeudessa käsittelyssä oleva metsämarjanpoimintaan liittyvä tapaus ei kuvaa koko alan toimintaa.

Luonnontuoteteollisuusyhdistys on kehittänyt alan vastuullisia toimintatapoja jo yli kymmenen vuotta. Kaikki yhdistykseen kuuluvat marjanpoimijoita kutsuvat yritykset ovat sitoutuneet liiketoiminnassaan yhdessä viranomaisten kanssa solmittuun metsämarja-alan aiesopimukseen ja eettisiin toimintatapoihin. Yritykset pitävät vastuullista toimintaa ensiarvoisen tärkeänä ja lähtökohtana toimintansa jatkumiselle.

Aiesopimus sisältää laajasti yksityiskohtaisia vaatimuksia marjanpoimijoiden työ- ja asumisolosuhteisiin. Suunnitelmia ja niiden toteutumista seurataan yhdessä viranomaisten kanssa.

Jotta ongelmilta vältyttäisiin vastaisuudessa, metsämarjanpoimijoita kutsuvien yritysten toimintaedellytyksiä pitää ryhtyä tarkistamaan entistä paremmin. Viisumeja jakavilla viranomaisilla ei ole ollut tähän mennessä riittävästi resursseja valvontaan. Marjanpoiminnan valvonta on saatu käyntiin, mutta yhdistyksen mielestä valvontaa ei vielä tehdä riittävän kattavasti.

Suurin osa Luonnontuoteteollisuusyhdistykseen kuuluvista yrityksistä on toiminut marja-alalla kymmeniä vuosia. Yritykset haluavat jatkaa ja vahvistaa edelleen toimintaansa tällä myös elintarvikeviennin kannalta merkittävällä alalla.

Vastuullisuus sekä thaimaalaisten marjanpoimijoiden hyvä ja oikeudenmukainen kohtelu ovat yrityksille tärkeä tapa varmistaa, että luonnonmarjojen poimijoita saadaan tulevinakin vuosina Suomeen varmistamaan arvokkaiden marjojemme talteenottoa.

Aiesopimus löytyy TE-palvelujen nettisivulta 

Elintarviketeollisuusliiton yhteydessä toimiva Luonnontuoteteollisuusyhdistys työskentelee kotimaisen marjaraaka-aineen saannin turvaamiseksi ja esteiden poistamiseksi kaupalliselta luonnonmarjojen hyödyntämiseltä. Yhdistys edistää kaupallista marjanpoimintaa koskevien yhteisten hyvien käytäntöjen kehittämistä ja tekee marjojen saatavuuteen liittyvää työtä. Yhdistyksen jäsenet käsittelevät tuoreita luonnossa kasvaneita marjoja kuluttajille, luontaistuotemarkkinoille ja elintarviketeollisuudelle. Jäsenyritykset ovat Aromtech Oy, Kainuun Tuote Oy, Kaskein Marja Oy, Kasvishovi Oy, Kiantama Oy, Kylmänen Food Oy, Marja Bothnia Berries Oy Ltd, Pakkasmarja Oy, Polarica Oy, Sauvon Säilyke Oy ja Toripiha Oy.

Lisätietoja

Toimialapäällikkö
Marika Säynevirta
znevxn.fnlarivegn@rgy.sv
040 736 2077
@MarikaSayne

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto ry edustaa
Suomessa toimivia kaiken kokoisia ruokien ja juomien valmistajayrityksiä. Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.