09.06.2016

Talouskatsaus: Lievää elpymistä elintarviketeollisuuden tuotannossa

Elintarviketeollisuuden tuotanto on vuodenvaihteen jälkeen hiukan elpynyt. Kehitys on ollut selvästi muun tehdasteollisuuden tuotantoa parempaa. Suomen elintarviketeollisuus on myös hiukan kuronut kiinni muiden EU-maiden elintarviketeollisuuden tuotantoa.

Suhdannetiedustelun mukaan odotuksissa on pientä ruokien ja juomien tuotannon kasvua myös lähikuukausille. Ruoka- ja juomayrityksissä ollaan nyt kiireisiä, ja ala on palkannut paljon kausityövoimaa kesäsesongin tuoman kysyntäpiikin vuoksi.

– Esimerkiksi grillimakkaroiden, juomien ja jäätelön tuotannossa eletään parhaillaan yhtä vuoden parasta myyntiaikaa. Aurinko ja lämpö sytyttävät ihmiset grillaamaan ja viihtymään maukkaan ruuan ja juomien ääressä. Grillimakkaroista noin 60 prosenttia myydään kesäkuukausina, ja lihatuotteissa ihmiset ostavat mieluiten nimenomaan kotimaisia tuotteita, johtaja Heli Tammivuori Elintarviketeollisuusliitosta kertoo.

Alkoholijuomien viennin kasvu jatkuu edelleen, mutta myös muiden elintarvikkeiden viennissä on elpymistä. Varsinkin lihatuotteiden, leipien, leivonnaisten ja kakkujen vienti on hieman noussut. Elintarviketeollisuuden merkittävin vientimaa on Ruotsi, jonne viedään noin neljännes viennistä. Sen jälkeen tulevat Venäjä ja Viro noin kahdeksan prosentin osuuksillaan.

– Ennen Venäjän asettamaa tuontikieltoa Suomesta vietiin merkittävästi maitotaloustuotteita ja juustoja erityisesti Venäjälle. Nyt niiden vienti on lähes puolet pienempää, mutta ne muodostavat silti yli kolmanneksen elintarvikeviennistä. Meijeriala hakee aktiivisesti uusia vientimarkkinoita, ja viime aikoina se on tuonut runsaasti maistuvia tuoteinnovaatioita myös Suomen markkinoille, Tammivuori toteaa.

Lue lisää: Elintarviketeollisuuden talouskatsaus 2/2016 (pdf)

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.