29.02.2016

Elintarviketeollisuus pitää kilpailukykysopimusta askeleena oikeaan suuntaan

Suomen elintarviketeollisuus kaipaa kipeästi parannusta kilpailukykyynsä, jotta se olisi samalla viivalla tuontielintarvikkeiden kanssa ja menestyisi vientimarkkinoilla.

– Työmarkkinoiden kattojärjestöjen neuvottelema kilpailukykysopimus sisältää monia hyviä elementtejä, joiden avulla elintarviketeollisuuden tulevaisuus näyttäisi valoisammalta. Sopimuksen synty olisi tärkeä askel oikeaan suuntaan, toteaa toimitusjohtaja Heikki Juutinen Elintarviketeollisuusliitosta.

Elintarviketeollisuuden tuotanto on laskenut vuodesta 2013 lähtien. Tuotannon laskun taustalla ovat suomalaisten ostovoiman hiipuminen sekä elintarvikkeiden viennin supistuminen Venäjän vuonna 2014 asettamien tuontipakotteiden vuoksi. Lisäksi hinnat kotimaassa ovat laskeneet kaupan ketjujen ennen kokemattoman kovan hintakilpailun seurauksena.

– Ruokia ja juomia valmistavien yritysten lähivuosien säästötoimet ovat olleet mittavia, mutta niitä ei voi jatkaa loputtomiin. Raaka-aineiden tai energian globaaleihin hintoihin emme voi vaikuttaa, joten meidän on tehtävä muu voitavamme, jotta säilytämme nykyiset työpaikat ja luomme uusia, Juutinen painottaa.

Elintarviketeollisuudessa mahdollisuudet paikalliseen sopimiseen ovat tällä hetkellä sangen rajoitetut. Tarve paikalliseen sopimiseen on kuitenkin suuri alan sesonkiluonteisuuden ja kaupan aukiolojen vapautumisen vuoksi.

– Kilpailukykysopimus avaisi ovia yritysten ja työntekijöiden väliselle sopimiselle. Työpaikalla tunnetaan parhaiten sekä yrityksen että työntekijöiden tilanne ja tarpeet. Yhdessä sopimalla saavutettaisiin kummankin kannalta hyviä tuloksia, toteaa Juutinen.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja
Heikki Juutinen
urvxxv.whhgvara@rgy.sv
(09) 1488 7203
@heikki_juutinen

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto ry edustaa
Suomessa toimivia kaiken kokoisia ruokien ja juomien valmistajayrityksiä. Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.