18.02.2016

Alkoholijuomateollisuusyhdistys: Kuluttajalle kuuluu oikeus saada tuotetietoja

”Alkoholilain uudistuksessa on tärkeää kirjata kuluttajan oikeus saada ja kotimaisen teollisuuden oikeus julkaista tuotetietoja”, sanoo Alkoholijuomateollisuusyhdistyksen Pekka Heikkilä.

Suomen alkoholilaki on parhaillaan lainsäätäjien tarkastelussa, ja päätöksiä uudistuksista odotetaan keväälle. Yksi lain osa-alueista on kuluttajan oikeus saada tietoja väkevistä, eli vähintään 22 prosenttia alkoholia sisältävistä juomista. Tällä hetkellä tuotetietojen antaminen rinnastetaan mainostamiseen ja on sen vuoksi kokonaan kielletty: ”Mainontaa ja myynninedistämistä on paitsi perinteinen mediamainonta, myös muu kuluttajille suunnattu kaupallinen tiedottaminen, kuten hinnastojen ja muiden tuotetietojen antaminen tai väkevien juomien tunnuksilla varustettujen mainosesineiden jakaminen.” (Valviran Ohje alkoholimainonnasta, AlkoL 33.1 §)

Alkoholijuomateollisuusyhdistyksen toimialapäällikkö Pekka Heikkilä pitää nykykäytäntöä sekä kuluttajaa että kotimaista valmistajaa syrjivänä: ”Muilla toimialoilla on täysin normaalia pitää vaikkapa tuoteluetteloa esillä yrityksen verkkosivuilla, mistä sekä ostajat että kuluttajat hakevat tietoa yrityksen toiminnasta. Väkevien alkoholien osalta kuluttaja joutuu tekemään kotimaisia tuotteita koskevia ostosuunnitelmia ja tuotevertailuja sokkona, vaikka voi milloin tahansa saada kansainvälisistä tuotteista tarvitsemansa tiedon yrityksen verkkosivuilta. Jo kansantalouden ja työllisyyden näkökulmasta uskoisi, että kotimaisille tuotteille haluttaisiin antaa tässä kohtaa tasa-arvoiset mahdollisuudet.”

Maamme toiseksi suurimman alkoholiyhtiön, Pernod Ricard Finlandin toimitusjohtaja Tarja Uitti lisää, että rajoitus vaikeuttaa suomalaisten yritysten vientiponnisteluja. ”Alkoholijuomat, kuten vodka ja liköörit muodostavat merkittävän osan suomen elintarvikeviennistä: Alkoholiviennin arvo on noin 150 miljoonaa euroa.” Hän jatkaa: ”Me esimerkiksi pyrimme kovasti rakentamaan Mintusta uutta suomalaista menestystarinaa niin Venäjällä kuin Euroopassa, mutta kotimaamme lainsäädäntö tekee työstä todella vaivalloista. On aika vaikeaa myydä, kun ei saa kertoa myymästään tuotteesta edes perustietoja. Itse asiassa jo pelkkä tuotteen nimen mainitseminen tässä tiedotteessa on vastoin lakia.”

Pykälän tekee entistä oudommaksi se, että verovapailla myyjillä, esimerkiksi laivayhtiöillä, ja vuoden 2015 alusta myös Alkolla on oikeus jakaa väkevien tuotetietoja omilla verkkosivuillaan. ”Meidän mielestämme neutraalin tuotetiedon antaminen ei ole mainontaa, vaan perustavanlaatuinen osa valmistajan vastuuta”, toimialapäällikkö Heikkilä päättää.

Alkoholijuomateollisuusyhdistys edustaa Suomessa toimivia alkoholijuomateollisuuden yrityksiä. Sen jäsenenä ovat Altia Oyj, Hermannin Viinitila Oy, Pernod Ricard Finland Oy, Pramia Oy ja Oy Gust. Ranin / Lignell&Piispanen. Alkoholijuomateollisuusyhdistys on Elintarviketeollisuusliiton toimialayhdistys.

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.