02.03.2015

Yleinen talouskehitys ja hintojen lasku rasittavat elintarviketeollisuutta

Heikko yleinen talouskehitys, kiristyvä kilpailu, elintarvikkeiden hintojen lasku ja Venäjän elintarvikkeille asettamat tuontikiellot rasittavat elintarviketeollisuutta. Elintarviketeollisuuden tuotanto supistui vuoden 2014 aikana 2,9 prosenttia. Lasku voimistui erityisesti vuoden viimeisen neljänneksen aikana. Myös kuluvan vuoden alkupuolella suhdannetilanteen ennakoidaan pysyvän tavanomaista heikompana.

Vastauksena haasteisiin alan yritykset investoivat voimakkaasti toiminnan tehostamiseen ja tuotannon laajentamiseen. Elintarviketeollisuus tähtää myös voimakkaasti uusille kansainvälisille markkinoille. Menestyäkseen ala tarvitsee kuitenkin ennen kaikkea vahvaa kotimaista kysyntää.

”Ostovoiman heikkeneminen tuntuu elintarviketeollisuudessakin, ja siksi peräänkuulutamme hallitukselta pikaisia toimia, joilla kysyntä vahvistuu ja työllisyys paranee”, Elintarviketeollisuusliitosta toimitusjohtaja Heikki Juutinen toteaa.

Ruuan hintataso on Suomessa maan yleiseen hintatasoon nähden yksi Euroopan matalimmista. Hintatasoa nostavat verotus sekä maantieteelliset olosuhteet. Ruokien ja juomien hinnasta noin 40 prosenttia on veroja. Elintarvikkeista maksetaan erilaisina veroina 4,3 miljardia euroa.

”Ruokien ja juomien verotus on suorastaan kohtuutonta. Ensimmäisenä hallituksen tulisi luopua kilpailua vääristävistä ja kotimaisten tuotteiden kysyntää heikentävistä elintarvikkeiden valmisteveroista. Samalla purettaisiin yritystoimintaa haittaava merkittävä hallinnollinen taakka”, Juutinen sanoo.

Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ja kaupan voimakkaassa hintakilpailussa useat kotimaiset elintarvikeyritykset ja maatilat ovat vaikeuksissa.

”Nyt on tärkeää ottaa aidosti vastuu koko elintarvikeketjun kannattavuuden turvaamisesta. Viime aikoina nähdyt hinnanalennukset ovat hyvä asia vain, jos ne vahvistavat terveellä tavalla kotimaisten elintarvikkeiden kysyntää”, Juutinen painottaa.

Lue lisää: Elintarviketeollisuuden talouskatsaus 1/2015 Lisätiedot: toimitusjohtaja Heikki Juutinen, p. 040 502 6270

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.