02.02.2015

Väkevien alkoholijuomien matkustajatuonti Virosta massiivista

Alkoholijuomien matkustajatuontitutkimuksen mukaan suomalaiset toivat Virosta väkeviä alkoholijuomia (ml. liköörit) 5,3 miljoonaa litraa vuonna 2014. Noin viisi prosenttia matkustajista tuo lähes puolet (49 %) kaikesta alkoholin matkustajatuonnista Virosta. Samana vuonna Alkossa vodkien ja viinojen myynti laski 14,6 miljoonaan litraan (-3,5 %) ja muiden väkevien myynti 7,8 miljoonaan litraan (-6,4 %).

”Väkevien alkoholijuomien erittäin runsas matkustajatuonti Virosta syrjäyttää vauhdilla myyntiä Suomessa. Voidaan hyvällä syyllä sanoa, että alkoholijuomien veronkorotukset lisäävät harmaata taloutta ja sosiaalisia ongelmia kotimaassamme, kun alkoholijuomien matkustajatuonti kasvaa ja alkoholin kulutus siirtyy anniskelupaikoista valvomattomiin olosuhteisiin. Korotuksilla vaarannetaan myös Suomen alkoholijuomateollisuuden välitön ja välillinen työllistävyys. Veronkorotusten kannattajat lisäävät tietämättään alkoholihaittoja yhteiskunnassa,” toimialapäällikkö Karri Kunnas Alkoholijuomateollisuusyhdistyksestä toteaa huolestuneena.

Alkoholipolitiikka vaatii yhteistyötä

Alkoholijuomateollisuusyhdistyksen mielestä alkoholiveron hallittu, asteittainen alentaminen pitkällä aikavälillä on paras keino pysäyttää suomalaisen alkoholijuomateollisuuden kilpailukyvyn alasajo ja torjua hallitsematon alkoholijuomien matkustajatuonti. Alkoholijuomateollisuus peräänkuuluttaa myös yhteistyötä päätöksentekijöiden, yritysmaailman ja muiden toimijoiden välille.

”Alkoholiasiat herättävät voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Nyt eri toimijat ovat asettuneet voimakkaasti omiin poteroihinsa, eikä tulevaisuuden alkoholipolitiikasta haluta käydä rakentavaa, vuorovaikutteista keskustelua. On löydettävä keinot, joilla sekä elinkeinon että alkoholijuomien haittavaikutuksia korostavien tahojen tavoitteet sovitetaan yhteen.” Kunnas haastaa osapuolia kysymällä, olisiko vihdoin aika aloittaa yhteistyö.

Alkoholijuomien matkustajatuontitutkimuksen toteutti Tutkimus- ja analysointikeskus TAK Oy. Tutkimuksessa haastateltiin 3 737 matkustajaa Helsingin ja Viron välisillä laivoilla vuoden 2014 aikana. Tutkimus tehtiin Alkoholijuomateollisuusyhdistyksen, Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan, Palvelualojen ammattiliitto PAM:n, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton, Päivittäistavarakaupan ja Suomen alkoholijuomakauppayhdistyksen toimeksiannosta.

Lisätiedot:

Toimialapäällikkö Karri Kunnas, p. 040 1615 443

Alkoholijuomateollisuusyhdistys edustaa Suomessa toimivia alkoholijuomateollisuuden yrityksiä. Sen jäsenenä ovat Altia Oyj, Hermannin Viinitila Oy, Pernod Ricard Finland Oy, Pramia Oy ja Oy Gust. Ranin / Lignell&Piispanen. Alkoholijuoma-teollisuusyhdistys on Elintarviketeollisuusliiton toimialayhdistys.

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.