17.03.2014

Finnproteinin työntekijöillä kohtuuttomat palkkavaatimukset

Finnprotein Oy:n Uudessakaupungissa sijaitsevan soijatehtaan työntekijät ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto vaativat 30 prosentin palkankorotuksia ennen kuin tehdas on otettu täysimittaisesti käyttöön. Tämän lisäksi vaatimuksena ovat vähintään 20 prosentin palkankorotukset palkkiopalkkajärjestelmän ja erillisen palkkausjärjestelmän sekä palkkaryhmän muutoksena viimeistään 1.1.2015 alkaen.

Työnantaja on esittänyt uutta neuvottelua perjantaina 21.3.2014. Työntekijät ovat neuvottelujen jatkamisen edellytyksenä vaatineet työnantajaa tekemään työntekijöiden tavoitteena olevan, yhteensä 50 prosentin palkankorotuksen mukaisen esityksen tiistaihin 18.3. klo 14 mennessä.

Työnantajan ja työntekijöiden edustajan kesken käytiin palkkakiistaan liittyvät neuvottelut perjantaina 14.3. sekä maanantaina 17.3. Viime neuvotteluissa olivat mukana myös työnantaja- ja työntekijäliittojen edustajat. Työnantaja antoi perjantaina esityksen, joka olisi antanut työntekijöille sekä tehtaan käyttöönottoon liittyviä start-up-bonuksia että työehtosopimuksen mukaisen palkkiopalkkajärjestelmän käyttöönottamisen vuoden 2015 alusta alkaen.

Finnproteinin työntekijät ovat lyhyen ajan sisällä olleet kolme kertaa laittomassa lakossa. Lakoilla työntekijät ovat pyrkineet painostamaan työnantajaa työehtosopimuksen tason huomattavasti ylittäviin palkankorotuksiin. Viimeisin työntekijöiden lakko viime viikolla kesti neljä vuorokautta. Käytännössä lakko on jo keskeyttänyt tehtaan tuotannon lähes kolmelta viikolta.

ETL on jättänyt lakoista kanteet työtuomioistuimeen. Ensimmäisestä laittomasta lakosta Työtuomioistuin on jo tuominnut Suomen Elintarviketyöläisten Liiton ja Uudenkaupungin Elintarviketyöläisten ammattiosasto ry:n maksamaan hyvityssakkoa yhteensä 3 700 euroa. SEL on tuomittu viime kuukausina jo viisi kertaa hyvityssakkoihin laittomista eri yrityksiin kohdistuneista lakoista työtuomioistuimessa.

Lisätiedot:
työmarkkinajohtaja Mika Lallo, p. 0400 834 412

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto ry edustaa
Suomessa toimivia kaiken kokoisia ruokien ja juomien valmistajayrityksiä. Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.