27.03.2013

Tähtituote 2013 -kilpailun finaaliin viisi modernia ruokainnovaatiota

Ruoka-alan ammattilaisista koostuva asiantuntijaraati nosti Tähtituote 2013 -kilpailun finaaliin viisi upeaa ruokainnovaatiota: Saparokujan ILMO ilmakuivatun porsaanniskan, Biofermen OATrim® -painonhallintajuoman, Patakukkosen Patakukkonen muikun, Robertsin mustikka-vadelma marjajuoman sekä J. Martinin vähähiilihydraattisen Skarppi Näkkärin.

Korkeatasoiseen kilpailuun osallistui 41 elintarviketeollisuuden kotimaassa kehittämää ja valmistamaa tuoteuutuutta. Raati painotti finalistien valinnassa erityisesti kilpailutuotteiden innovatiivisuutta, kaupallisia menestysnäkymiä sekä aistittavaa laatua. – Raadin mielestä näissä tuotteissa on todellista uutta lisäarvoa. Tuotekehityksessä on selvästi kuunneltu kuluttajia ja tuotteissa korostuu innovatiivisuus, terveyttä edistävät vaikutukset sekä erottuva pakkaussuunnittelu. Kärkiviisikko hurmasi perinteisillä raaka-aineilla ja moderniudellaan, raadin puheenjohtaja Juha Beurling kehuu.

Tänä vuonna raadissa vaikuttivat pääsihteeri Juha Beurling (Kuluttajaliitto ry), ruokasivuston pitäjä Kati Jaakonen (Hellapoliisi), professori Marja Mutanen (Helsingin yliopisto), johtaja Anu Ora (Suomen Lähikauppa Oy), free lance -toimittaja Suvi Rüster, johtaja Eeva-Liisa Ryhänen (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT), kokki Jyrki Sukula ja johtaja Marleena Tanhuanpää (ETL).

Voittaja ratkeaa asiantuntijaraadin ja yleisöäänestyksen yhteistyönä

Seuraavaksi yleisö äänestää, mikä tuote finalisteista on heidän mielestään kaikkein maistuvin ja innovatiivisin. Tähtituote 2013 ratkeaa puoliksi raadin arvioinnin ja puoliksi yleisöäänestyksen perusteella. Yleisö voi äänestää suosikkiaan 27.3.–14.4.2013 netissä. Äänestäjien kesken arvotaan Finlaysonin keväisiä keittiötekstiilejä.

Elintarviketeollisuusliiton vuodesta 1989 järjestämä Tähtituote-kilpailu palkitsee vuosittain yrityksiä onnistuneesta tuotekehityksestä. Kilpailun tavoitteena on lisätä uutuuksien tunnettuutta ja esitellä suomalaisyritysten tuotekehityksen tuloksia. Uusi voittotähti syttyy, kun raadin ja yleisöäänestyksen yhteistulos julkistetaan Elintarvikepäivä 2013:n huipennuksena Helsingin Messukeskuksessa 7.5.2013.

Finalistituotteet ja raadin perustelut

Ilmakuivattu porsaanniska ILMO, n. 80 g
Saparokuja Oy, Luumäki, toimitusjohtaja Joni Niemi, p. 040 5464 907, www.pork.fi Raadin arvio: ”Maukas kotimainen huipputuote, joka vastaa kansainvälisesti tunnettuja ilmakuivattuja kinkkuja. Pakkauksessa on trendikäs ja kaunis design, ja se on sopivan kokoinen ja houkutteleva. Ilmakuivauksen prosessi on upeasti itse kehitelty. Edukseen erottuva brändi, jolla on myös vientinäkymiä.”

OATrim® kaurapohjainen painonhallintajuoma, marja-mix 400 g
Bioferme Oy, Kaarina, hallituksen puheenjohtaja Merja Scharlin p. (02) 276 2600, www.bioferme.fi Raadin arvio: ”Painonpudotusta maukkaasti edistävä uutuus, joka vie nälän menneessään runsaskuituisuutensa ansiosta. Makeus peräisin vähäenergisestä steviakasvista. Lisäksi soijaton, maidoton, kasviperäinen ja säilöntäaineeton. Konkreettinen apu painonpudottajalle. Onnistunut pakkauskonsepti ja innovatiivinen valmistusprosessi.”

Patakukkonen, muikku, 140 g
Patakukkonen Oy, Hämeenlinna, toimitusjohtaja Kai Metsänvuori, p. 050 537 3228, www.patakukkonen.fi Raadin arvio: ”Viehättävä ruokaperinnettä modernisti ylläpitävä uutuus, jossa suomalainen järvikala ja ruis on jalostettu pikkulounaaksi tai täyttäväksi välipalaksi. Puhuttelee varsinkin kaupunkilaisia. Pakkaus on pieni ja kuluttajaystävällinen. Maukas, kätevä ja ammattitaitoisesti brändätty tuote.”

Roberts Marjajuoma mustikka-vadelma, 200 g
Oy Roberts Ab, Turku, Mikko Roberts, p. 0400 630 227, www.roberts.fi Raadin arvio: "Uudenlainen juoma, jossa on runsaasti kokonaisena jauhettuja marjoja ja proteiinilisä. Maistuva tapa nauttia tärkeitä vitamiineja. Tuote ei vaadi kylmäsäilytystä, joten se on kätevä laittaa kassiin ja sen voi juoda välipalaksi missä vain. Toimii mainiosti myös liikkujan palautusjuomana.”

Skarppi Näkkäri, vähähiilihydraattinen siemennäkkileipä, 200 g
J. Martin Oy, Valkeala, yrittäjä Jani Jormalainen, p. 0400 835 089, www.leipomojmartin.fi Raadin arvio: ”Ylivoimaisen herkullinen näkkileipä, joka maistuu ja tuntuu itse leivotulta. Siemenet tuovat tuotteeseen lisäannoksen terveellisyyttä. Innovaatioarvoa lisää pieni hiilihydraattipitoisuus. Hieno täydennys vaihtelua kaipaavaan näkkileipävalikoimaan. Näkkileivän uusi tuleminen.”

Tuotekuvat ja Tähtituote 2013-logo: www.etl.fi/kuvapankki

Tietoa kilpailusta ja äänestys: www.etl.fi/tahtituote Tähtituote 2013

Facebookissa: www.facebook.com/vuodentahtituote

Tietoa Elintarvikepäivästä: www.elintarvikepaiva.fi

Lisätiedot:
raadin puheenjohtaja Juha Beurling (Kuluttajaliitto), p. 040 556 6421
viestintäjohtaja Sirpa Rinne (ETL), p. 0400 685 975

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.