Mehuja verotetaan pian yhtä paljon kuin bensaa
Valtiovarainministeriö aikoo jälleen korottaa virvoitusjuomaveroa reilusti ja kohdistaa sen sokeripitoisuuden mukaan. Alun perin lähinnä virvoitusjuomien kulutusta hillitsemään tarkoitettu luksusvero koskee kuitenkin myös 100-prosenttisia täysmehuja, mehujuomia, mehutiivisteitä, smoothieita sekä marjakeittoja. Mehu- ja säilyketeollisuusyhdistyksen mielestä valmisteveron tuplaaminen on merkittävä lisätaakka kotimaisille yrityksille ja uhka koko sektorin toiminnalle.
Hedelmistä ja marjoista valmistetuissa täysmehuissa on aina luontaista sokeria. Ehdotettu veromuutos tulee väistämättä vähentämään täysmehujen käyttöä mehutuotteissa ja suuntaamaan tuotekehitystä keinomakeuttajien ja lisäaineiden käyttöön. Sokerinsaantiin liittyvät verotusperusteet tekevät verosta kilpailua vääristävän, sillä veron kohdistaminen yhteen sokeria käyttävään elintarvikealaan suosii suoraan muuta sokeria käyttävää teollisuutta. Missään muussa EU-maassa sokeripitoisuus ei ole verotuksen peruste.
Kuusi suosituinta juomaa Suomessa ovat vesi, kahvi, maito, olut, virvoitusjuomat ja kivennäisvedet. Nyt tulilinjalle joutuvat mehut ovat verrattain pieni tuoteryhmä myös ravitsemusvaikutuksiltaan. Sokeri on tuttu ja turvallinen kotimainen luonnon raaka-aine, jota käytetään laajalti eri elintarvikkeissa. Viranomaistoimin ei ole järkevää lisätä keinomakeuttajien käyttöä nykyisestään, sillä niille on annettu käyttörajoituksia. Veroehdotus uhkaa suunnata kulutusta pois aitojen raaka-aineiden käytöstä ja heikentää sektorin työllisyyttä.
– Mehuihin näin voimakkaasti kohdistettu verotus uhkaa jo koko toimialan toimintakykyä. Ympäristön kannalta järkeviä tiivistemehuja tulisi verottaa vain myytävän määrän mukaan. Lisäksi aitoa täysmehua yli 25 prosenttia sisältävien mehutuotteiden valmistevero tulisi poistaa, ehdottaa mehualaa edustava toimialapäällikkö Elisa Piesala Elintarviketeollisuusliitosta.
Virvoitusjuomiin kohdistetun valmisteveron (uusi ehdotus + 22 snt/l juomavalmiina, nyt 11 snt/l) lisäksi tuotteista maksetaan arvonlisäveroa (+14 %) sekä usein myös juomapakkausveroa (+ 51 snt/l). Valmisteveroa maksetaan laimennettavista mehuista koko laimennussuhteen osalta eli myös kotona lisättävästä vedestä. Esimerkiksi 1,5 litran tiivistemehukannun kuluttajahinnassa olisi veroa valtiovarainministeriön ehdotuksen jälkeen jopa 44 prosenttia ensi vuoden alusta alkaen.
– Veroja on kohta yhtä paljon kuin bensassa. Verojen osuus on pian jo puolet mehujen myyntihinnasta, mikä lisää entisestään nykyisen valmisteverojärjestelmän syrjivyyttä ja kasvattaa epäsuoraa tukea veron ulkopuolella olevalle juomateollisuudelle, huomauttaa markkinointijohtaja Torsti Hurmerinta Eckes-Graninilta.
Lisätiedot:
Mehu- ja säilyketeollisuusyhdistys
Toimialapäällikkö Elisa Piesala, p. 040 754 6824
Markkinointijohtaja Torsti Hurmerinta, p. 0400 829 883
» Takaisin