21.03.2013

Makeisveron nosto on kova isku yrityksille

Hallitus on päättänyt kehysriihessä nostaa makeisveroa. Veronkorotus rokottaa yritysten työllisyyttä ja voi tulla valtiolle tavoiteltua kalliimmaksi työllisyyden heikkenemisen ja hallinnollisten kustannusten kasvun vuoksi.

Makeisvero vaarantaa Suomessa toimivien makeisalan yritysten kilpailukyvyn. Jo nyt noin puolet makeisista tulee ulkomailta.

– Olemme erittäin huolissamme kehityksestä. Nouseva verotus vähentää kysyntää ennestäänkin vaikeilla markkinoilla ja siirtää sitä edullisempiin tuontituotteisiin. Tämä heikentää kotimaisten yritysten mahdollisuuksia investointeihin, supistaa tuotekehitystä ja vaarantaa valmiudet vientiin, toimitusjohtaja Heikki Juutinen huomauttaa.

Hallitusohjelmassa linjataan, että elintarvikealasta halutaan kasvuala ja yritysten hallinnollista taakkaa kevennetään. Juutinen hämmästelee hallituksen kehysriihiratkaisua.

– Veronkorotus on vakava isku yrityksille, ja se on selkeässä ristiriidassa hallitusohjelman tavoitteiden kanssa. Kaiken lisäksi ruokien ja juomien kautta kuluttajat osallistuvat valtion talouden tasapainottamiseen jo lähes viidellä miljardilla eurolla. Jos veroja vielä kiristetään, onko vaarana että ruokaostoissa aletaan pihistää?

Makeisvero vääristää kilpailua veronalaisten ja veron piiriin kuulumattomien tuotteiden kesken. Verotukselle ei myöskään löydy ravitsemuksellisia perusteita, sillä se ei ohjaa kulutusta riittävästi.

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Heikki Juutinen, p. 040 502 6270
johtaja Marleena Tanhuanpää, p. 040 528 2207

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.