16.01.2013

Makeis- ja keksiteollisuus: Laajapohjainen sokerivero ratkaisisi valmistevero-ongelmat tasapuolisesti

Makeis- ja keksiteollisuusyhdistyksen tiedote

Hallitusohjelman mukaan makeisten, virvoitusjuomien ja jäätelöveron korvaaminen sokeriverolla on selvitettävä. Valtiovarainministeriön selvitystyöhön asettaman sokeriverotyöryhmän on tarkoitus luovuttaa tammikuun loppuun mennessä selvityksestä loppuraportti.

Makeis- ja keksiteollisuudessa nykyistä makeisten, virvoitusjuomien ja jäätelön valmisteverotusta pidetään sattumanvaraisena ja epäloogisena. Veroa ei kanneta kaikista sokeria sisältävistä tuotteista, mutta se kattaa terveysvaikutteiset ksylitolituotteet sekä lähde- ja kivennäisvedet. Lisäksi vero kohdistuu vain muutamiin elintarviketeollisuuden yrityksiin ja vääristää yritysten välistä kilpailua.

– Kapea-alainen vero on kohtuuttoman raskas yksittäisille yrityksille. Selkeästi laajempipohjainen sokeria sisältäviä tuotteita koskeva sokerivero ratkaisisi nykyisen valmisteveron ongelmat oikeudenmukaisesti, Makeis- ja keksiteollisuusyhdistyksen uusi puheenjohtaja Tom Lindblad korostaa.

Elintarviketeollisuudessa on yleisesti pidetty arvonlisäverotusta ainoana tasapuolisena tapana verottaa elintarvikkeita.

– Jos hallitus kuitenkin päätyy elintarvikkeiden valmisteverotukseen arvonlisäverotuksen sijaan, veromallin on oltava tasapuolinen ja sen on perustuttava sokeripitoisuuteen, Lindblad toteaa.

Fazer Makeiset Oy:n toimitusjohtaja Tom Lindblad on valittu Makeis- ja keksiteollisuusyhdistyksen puheenjohtajaksi vuodeksi 2013 aiemman puheenjohtajan luovuttua tehtävästä.

Lisätiedot:
Makeis- ja keksiteollisuusyhdistys puheenjohtaja, Fazer Makeiset Oy:n toimitusjohtaja Tom Lindblad, p. 0400 452 226
asiamies, ETL:n yhteiskuntasuhdejohtaja Elina Ussa, p. 045 269 7711

Elintarviketeollisuusliiton yhteydessä toimiva Makeis- ja keksiteollisuusyhdistys edustaa Suomessa toimivia makeis- ja keksiteollisuuden yrityksiä. Sen jäseninä ovat Brunberg Oy, Fazer Makeiset Oy, Oy Halva Ab, Oy Kraft Foods Finland Ab, Leaf Suomi Oy, Oy Panda Ab ja Suomen Nestlé Oy. Alan yhteistyöhön osallistuu myös Haribo Lakrids Oy Ab.

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.