31.07.2013

Kuluttajille halutaan antaa mahdollisimman paljon tietoa elintarvikkeista

Maa- ja metsätalousministeriö tutkitutti suomalaisten odotukset elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä. Eniten kuluttajat haluavat tietää tuotteiden alkuperämaasta, päiväyksistä ja valmistusaineista olipa kyse pakatusta tai pakkaamattomasta elintarvikkeesta.

Selvitys liittyy EU:n uuteen elintarviketietoasetukseen, joka muuttaa joulukuuhun 2014 mennessä lähes kaikkien elintarvikkeiden merkintöjä ja laajentaa merkinnät myös pakkaamattomiin elintarvikkeisiin. Elintarviketeollisuudessa pidetään tärkeänä, että kuluttajat saavat tarvitsemansa tiedot mahdollisimman kattavasti.

– Suurkeittiöiden, tarjoilupaikkojen ja palvelutiskien tuotteet muodostavat merkittävän osan suomalaisten energiansaannista. Pääpiirteittäin merkintöjen on hyvä olla samat jakelukanavasta riippumatta, totesi kyselyn julkistustilaisuudessa puhunut ETL:n toimialapäällikkö Elisa Piesala.

Tänä vuonna on keskusteltu erityisen paljon alkuperämaamerkinnöistä. EU-tasolla tehdään laajaa selvitystä, jotta alkuperämerkinnöistä saadaan mahdollisimman tarkoituksenmukaiset. Huomioon otetaan erityisesti kuluttajien tiedontarve, alkuperämerkintöjen toteutettavuus ja valvottavuus. Myös kustannukset ja hyödyt sekä mahdolliset vaikutukset kansainväliseen kauppaan arvioidaan.

– Suomessa kuluttajat ovat jo tottuneet pakattujen tuotteiden alkuperämaamerkintöihin. Hyvänä esimerkkinä on Hyvää Suomesta -merkki, joka kertoo kotimaisten raaka-aineiden käytöstä.

Tuleviin merkintämuutoksiin suhtaudutaan elintarviketeollisuudessa myönteisesti. Monissa yrityksissä valmistaudutaan jo pakkausuudistuksiin. Työtä hieman hidastaa elintarviketietoasetuksen joidenkin tulkintojen puute ja asian keskeneräisyys EU:ssa.

Uusin merkinnöin varustettuja pakkauksia on jo myynnissä, mutta suurin osa muuttuu vasta ensi vuonna. Parannuksia on tulossa esimerkiksi kirjasinkokoon ja allergeenimerkintöihin. Myös kasviöljyjen merkinnät tarkentuvat ja ravintosisältötiedot uudistuvat.

– Uudet tiedot voivat aluksi hämmentää kuluttajia, mutta uskomme että niihin totutaan nopeasti. Merkintöjen saaminen myös pakkaamattomiin elintarvikkeisiin parantaa elintarvikeketjun läpinäkyvyyttä entisestään, Piesala totesi.

Lisätiedot:
toimialapäällikkö Elisa Piesala, p. 040 754 6824

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.