18.01.2013

Jälleen käynnistynyt Tähtituote 2013 -kilpailu heijastaa ajan ruokatrendejä

Tähtituote 2013 -kilpailu etsii elintarviketeollisuuden valovoimaisinta vähittäiskaupassa myynnissä olevaa tuoteinnovaatiota. Kilpailuun voivat osallistua Suomessa kehitetyt ja valmistetut elintarvikkeet, jotka ovat tulleet myyntiin vuoden 2012 aikana.

Elintarviketeollisuusliiton vuodesta 1989 alkaen järjestämään kilpailuun osallistuu vuosittain kymmeniä elintarvikeuutuuksia. Asiantuntijaraati tekee esikarsinnan valitsemalla osallistujista viisi finalistia. Tämän jälkeen ETL:n kotisivuilla on yleisöäänestys, jossa kuluttajat valitsevat mielestään maistuvimman ja merkittävimmän tuoteuutuuden. Voittaja ratkeaa puoliksi raadin arvion ja puoliksi yleisöäänestyksen perusteella.

– Elintarviketeollisuus muokkaa ja ylläpitää suomalaista ruokakulttuuria kuuntelemalla kuluttajia ja innovoimalla uusia tuotteita markkinoille. Tähtituote-finalistit ovat joka vuosi heijastaneet ajassa vallitsevia trendejä. Viime vuoden näkyviä teemoja olivat esimerkiksi tuotteiden luonnollisuus ja vaivattomuus, raadissa mukana oleva Elintarviketeollisuusliiton johtaja Marleena Tanhuanpää kertoo.

Finalistit valitseva asiantuntijaraati arvioi helmi–maaliskuun aikana kilpailuun osallistuvien tuotteiden innovaatiota, aistittavaa laatua ja kaupallisia näkymiä. Raadissa vaikuttavat pääsihteeri Juha Beurling (Kuluttajaliitto ry), ruokasivuston pitäjä Kati Jaakonen (Hellapoliisi), professori Marja Mutanen (Helsingin yliopisto), johtaja Anu Ora (Suomen Lähikauppa Oy), free lance -toimittaja Suvi Rüster, johtaja Eeva-Liisa Ryhänen (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT), kokki Jyrki Sukula ja johtaja Marleena Tanhuanpää (ETL).

– Hyvinvointi- ja terveysasiat ovat nyt myös paljon esillä, ja kuluttajat haluavat maukkaita ja terveellisiä tuotteita. Suomen elintarviketeollisuus on edelläkävijä esimerkiksi tuotteiden suolaisuuden vähen-tämisessä – ala käyttää vuosittain 2600 tonnia vähemmän suolaa kuin 80-luvulla. Kuluttajatrendit ohjaavat kaiken aikaa elintarviketeollisuuden kehittymistä ja uutuustuotteiden syntyä, Tanhuanpää jatkaa.

Ilmoittautumisaika Tähtituote 2013 -kilpailuun päättyy 31.1.2013. Kilpailun voittaja julkistetaan 7.5.2013 Elintarvikepäivässä Helsingin Messukeskuksessa.

Vuoden 2012 Tähtituote oli Linseed Oy:n VALO 24h paahdettu rouhittu pellava + mustikka. Kilpailun tuloksen laskennassa asiantuntijaraadilla oli ensimmäistä kertaa 50 prosentin ja yleisöäänestyksellä 50 prosentin painoarvo. Yleisöäänestyksessä annettiin yhteensä yli 3000 ääntä.

Tietoa kilpailusta löytyy osoitteesta: www.etl.fi/tahtituote.

Lisätiedot:
johtaja Marleena Tanhuanpää, p. (09) 1488 7222, 040 528 2207 viestintäjohtaja Sirpa Rinne, p. (09) 1488 7238, 0400 685 975

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.