16.12.2013

Elintarviketyöntekijöiden lakot Turussa laittomia ja vastuuttomia

Elintarviketyöntekijät ovat aloittaneet sunnuntai-iltana uuden kolmepäiväisen laittoman lakon Suomen Nestlén lastenruokatehtaalla Turussa. Elintarviketyöntekijät olivat jo viime viikolla kolme päivää laittomassa lakossa. Työtuomioistuin on tuominnut Suomen Elintarviketyöläisten Liiton ja Turun Elintarviketyöntekijät 144 ry:n työrauhan rikkomisesta ja valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä korvauksiin.

Elintarviketeollisuudessa on syksyn aikana päästy sopuun työehtosopimuksista kaikilla elintarviketeollisuuden aloilla. Elintarviketeollisuusliiton ja Suomen Elintarviketyöläisten Liiton työehtosopimuksen mukaan työrauha on voimassa 31.1.2017 saakka.

– On äärimmäisen vastuutonta ryhtyä työehtosopimuksen voimassa ollessa laittomiin työtaistelutoimiin. Työntekijät alleviivaavat toiminnallaan sitä, että Suomen työmarkkinajärjestelmä ei toimi ja se vaatii pikaista uudistamista, jotta laittomuudet saadaan ennaltaehkäistyä ja lopetettua tehokkaasti, toteaa työmarkkinajohtaja Mika Lallo.

Laittomat työtaistelut vaarantavat työpaikkojen pysymisen Suomessa. Kolmenkymmenen vuoden aikana elintarviketeollisuuden työntekijöiden määrä on lähes puolittunut. Laittomat työtaistelut myös vaikeuttavat työnantajien ja työntekijöiden välistä yhteistyötä ja heikentävät yritysten mahdollisuuksia palvella asiakkaita.

Turussa kiista on koskenut vuokratyövoiman käyttöä. Vuokratyövoiman käyttö on monelle yritykselle tarpeellinen keino saada ammattitaitoista työvoimaa sesonkeina ja äkillisissä tilapäisissä tarpeissa. Elintarviketeollisuuden työehtosopimukset eivät aseta vuokratyövoiman käytölle esteitä.

Lisätiedot:
työmarkkinajohtaja Mika Lallo, p. 0400 834 412

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.