28.11.2013

Elintarviketeollisuusliiton puheenjohtajana jatkaa Juha Gröhn

Atria Oyj:n toimitusjohtaja Juha Gröhn on valittu Elintarviketeollisuusliiton hallituksen puheenjohtajaksi vuodeksi 2014. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin VAASAN Oy:n toimitusjohtaja Esa Rautalinko ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Oy Sinebrychoff Ab:n toimitusjohtaja Pekka Tiainen.

Elintarviketeollisuusliitto 70 vuotta

Elintarviketeollisuusliitto perustettiin kehittämään elintarviketeollisuuden toimintaympäristöä 70 vuotta sitten 16.12.1943. Yritysten toimintaedellytykset olivat sotavuosina ratkaisevasti riippuvaisia viranomaispäätöksistä, jotka olivat harvoin sisällöltään teollisuudelle hyväksyttäviä. Yritysten välisestä yhteistoiminnasta päätettiin hakea lisää neuvotteluvoimaa.

Liiton perustavaan kokoukseen osallistui 34 yritystä. Nykyisistä samalla nimellä toimivista alan yrityksistä edustettuina olivat Fazer ja Valio. Kaupan keskusliikkeet Kesko, SOK ja Tuko liittyivät myös jäseniksi, sillä ne olivat tuolloin merkittäviä elintarviketeollisuuden harjoittajia.

Elintarviketeollisuuden yritykset järjestäytyivät työnantajina vuonna 1945. Nykymuotoinen liiton toiminta käynnistyi monien historianvaiheiden jälkeen vuoden 1997 alusta, kun työnantajien edunvalvonta yhdistyi Elintarviketeollisuusliittoon.

Juha Gröhn: Elintarviketeollisuuden osallistuttava alaan kohdistuvaan keskusteluun

ETL:n rooli on muuttunut merkittävästi tähän päivään tultaessa. Työmarkkina-asioiden hallinta on liitolle edelleen tärkeä asia, mutta säädösympäristön merkitys korostuu yhä voimakkaammin. Myös vastuullisuusasiat ovat entistä tärkeämmässä roolissa.

– Elintarviketeollisuuden pitää osallistua aktiivisesti alaan kohdistuvaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Lisäksi alan kiinnostavuus ja julkinen kuva ovat tulevina vuosina varmasti isoja kysymyksiä. Alan vetovoimaisuuteen nuorten silmissä on panostettava, jotta meillä on osaavaa, innostunutta ja ennen kaikkea alavalinnastaan ylpeää työvoimaa tulevaisuudessakin, puheenjohtaja Juha Gröhn totesi liiton 70-vuotisjuhlassa.

Suomesta on tulossa entistä enemmän ruokamaa, jossa kiinnitetään huomiota ruokien ja juomien makuun ja ulkonäköön. Gröhnin mukaan Suomessa valmistetuista elintarvikkeista on tehtävä kiinnostavia myös ulkomaille, jotta Suomi voi olla potentiaalinen vientimaa. Myös ruuan ja terveyden välinen linkki on entistä tärkeämpi.

– Kun alamme pystyy vastaamaan näihin haasteisiin, sillä on tulevaisuudessa kasvun mahdollisuuksia. Myös kuluttajien ostopäätöksillä on iso merkitys: suosimalla kotimaista ruokaa, taataan työpaikka tuhansille.

Lisätiedot:
Puheenjohtaja Juha Gröhn, p. 0400 684 224
Toimitusjohtaja Heikki Juutinen, p. 040 502 6270

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.