15.11.2012

Talven sesonkituote glögi lämmittää ja tuo juhlatunnelmaa

Joulun lähestyessä kuuma glögijuoma lämmittää sekä kehon että mielen. Glögiä voi nauttia seurustelujuomana tai sellaisenaan hyvän tunnelman tuojana, ja se maistuu erinomaisesti juuri joulun alla.

Glögin historia alkaa jo 1600-luvulta, jolloin ruotsalaiset nauttivat juomaa, joka muistutti glögiä. Glödgad vin eli hehkutettu viini lämmitti kylmästä kalisevan ratsastajan tai reessä palelleen matkamiehen, kun he saapuivat peninkulmien pituisilta matkoiltaan perille. Aluksi glögiä nauttivat vain varakkaimmat, ja siihen hulautettiin terästykseksi kalliimpia juomia. Valmistusastiakin saattoi olla hopeakattila.

Nykyään juoma on kaikille suomalaisille tuttu juhlajuoma. Perinteitä vaalien glögi tuo edelleenkin lämpöä viileneviin iltoihin ja toivottaa vieraat tervetulleiksi talven juhliin. Hehkuvaa makua glögiin antavat joulunajan mausteet kuten kaneli, neilikka, kardemumma ja inkivääri.

”Glögijuomat ovat suosittuja talven sesonkituotteita ja sopivat hyvin muun muassa juustojen ja piparien kanssa tarjottaviksi. Mantelit, rusinat ja pähkinät antavat glögille maistuvan loppusilauksen”, vinkkaa Mehu- ja säilyketeollisuusyhdistyksen toimialapäällikkö Elisa Piesala.

Lämmitä glögi oikealla tavalla

Glögi tulee lämmittää teräskattilassa hellalla tai mikroon sopivassa astiassa. Kuparisia tai alumiinisia sisäosia sisältäviä vedenkeittimiä ei pidä käyttää, sillä kuparia ja alumiinia voi liueta happamaan juomaan. Samat lämmitysohjeet koskevat myös kotona valmistettavia glögijuomia. ”Haluamme muistuttaa oikeasta lämmitystavasta näin sesongin alussa, ja toivottaa kaikille mukavia hetkiä glögin äärellä”, Elisa Piesala jatkaa.

Lisätiedot:
Mehu- ja säilyketeollisuusyhdistys, toimialapäällikkö Elisa Piesala, p. 040 754 6824

Mehu- ja säilyketeollisuusyhdistys on Elintarviketeollisuusliiton toimialayhdistys, jonka tehtävänä on kehittää alansa toimintaympäristöä ja kilpailuedellytyksiä. Jäseninä ovat Eckes-Granini Finland Oy Ab, Felix Abba Oy Ab, Herkkumaa Oy, Hunajainen SAM Oy, Kaskein Marja Oy, Kiantama Oy, Lieksan Laatuherkut Oy, Maustaja Oy, Oy Norrgård Ab, Polarica Finland Oy, Oy Gust. Ranin Likööritehdas Lignell & Piispanen, Riitan Herkku Oy, Oy Roberts Ab, Saarioinen Oy, Sauvon Säilyke Oy sekä VIP-Juicemaker Oy.

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.