19.11.2012

Suomessakin luovuttava elintarvikkeiden valmisteveroista ja sokeriveroaikeista

Tanskan hallitus päätti luopua elintarvikkeiden vuoden voimassa olleesta rasvaverosta ja suunnitellusta sokeriverosta. Tanskassa havaittiin, että verot eivät vaikuta ihmisten valintoihin. Sen sijaan verojen hallinnointi tuli valtiolle ja yrityksille kalliiksi. Verot myös lisäsivät elintarvikkeiden ostamista naapurimaista.

”Tanskalaiset olivat rohkeita poistaessaan epäonnistuneiksi osoittautuneet verot. Myös Suomessa elintarvikkeiden valmisteverotus on ollut ongelmallista. Siksi makeis-, jäätelö- ja virvoitusjuomaveroista sekä aikeista asettaa sokerivero on meilläkin luovuttava”, toteaa ETL:n johtaja Marleena Tanhuanpää.

Suomessa voimassa olevat makeis-, jäätelö ja virvoitusjuomaverot kohdentuvat tuotteisiin epäloogisesti ja vääristävät kilpailua. Niillä ei myöskään ole ollut toivottua kulutusta ohjaavaa vaikutusta. Sokeriverotyöryhmän heinäkuussa esittämissä kaikissa veromalleissa ongelmat jatkuisivat. Sokerivero lisäisi myös harmaatuontia. ”Veropäätöksiä tehtäessä on huomioitava kokonaisvaikutukset. Verokertymä ei välttämättä kata menetyksiä, joita yritysten toimintaedellytysten ja työllisyyden heikkenemisestä aiheutuu.”

Elintarviketeollisuus tukee kuluttajien hyvinvointia Elintarviketeollisuus tarjoaa laajan valikoiman maistuvia tuotteita erilaisiin kulutustilanteisiin. Terveellisyys huomioidaan tuotekehityksessä ja tuotteiden ominaisuuksista kerrotaan kattavasti. Lisäksi yritykset tarjoavat asiantuntijoille ja kuluttajille ravitsemustietoa useiden arvostettujen yhdistysten kautta.

Tanhuanpää muistuttaa, että suurennuslasin alle joutuneet yksittäiset elintarvikkeet eivät ole epäterveellisiä, kun ruokailu- ja liikuntatottumukset ovat tasapainossa. ”Verotuksen sijaan suomalaiset on saatava liikkumaan enemmän. Myös ruuan ja hyvinvoinnin yhteydestä on kerrottava uusin innostavin keinoin.”

Lisätiedot:
Johtaja Marleena Tanhuanpää, p. 040 528 2207

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.