20.04.2012

Ostamalla kotimaassa valmistettuja elintarvikkeita etu jää Suomeen

Kotimaisuus on tärkeä ruuan valintakriteeri. Noin kaksi kolmasosaa suomalaisista pitää tärkeänä ostaa kotimaista ruokaa.

”Kuluttajien ostopäätöksillä on suuri vaikutus 300 000 henkeä työllistävän ruokaketjun ja koko Suomen hyvinvointiin. Siksi ETL on haastanut niin kuluttajat kuin ruokapalveluista vastaavat suosimaan kotimaista. Ruuan valmistuksen läheisyys tarkoittaa, että etu jää kotimaahan”, kertoo ETL:n toimitusjohtaja Heikki Juutinen.

Kuluttaja voi tarkistaa elintarvikkeen valmistustiedot pakkauksesta. Tutut tunnukset kuten alkuperästä kertova Hyvää Suomesta ja kotimaisesta työstä kertova Avainlippu helpottavat valintoja. Alkuperää voi tiedustella myös kaupan palvelutiskillä tai ravintolan henkilökunnalta, ja lisätietoa saa valmistajayritysten kuluttajapalveluista ja kotisivuilta.

”Yritykset eivät sumuta kotimaisilta kuulostavilla tuotemerkeillä, kuten MTK ja SEL kuluttajia alkuperämerkintöjä tarkistamaan kehottavassa kampanjassaan esittävät. Tuotteiden alkuperä ilmoitetaan aina lainsäädännön mukaisesti”, Juutinen painottaa.

Jotta yritys pärjää kovassa kilpailussa, sen voi olla järkevää valmistaa yksittäisiä tuotteita muualla. Näin toimitaan esimerkiksi silloin, kun Suomessa ei ole tarvittavia koneita ja laitteita ja investoinnit olisivat liian kalliita. Tuotekehitys, markkinointi ja Suomessa tehdyt muut toiminnot takaavat sen, että suurin osa tuotteen arvosta jää Suomeen.

”Kilpailukyvystä huolehtiminen ja tuotannon järjestäminen kustannustehokkaasti tukee alan työllisyyttä sekä elintarviketeollisuuden yritysten ja koko suomalaisen ruokaketjun menestystä”, toteaa Juutinen.

Tee lupaus ostaa eurolla enemmän kotimaista – allekirjoita adressi

Jos jokainen ostaa kuukausittain yhdellä lisäeurolla Suomessa valmistettuja elintarvikkeita, maahamme syntyy vuosittain 1500 uutta työpaikkaa. Lupauksen ostaa enemmän kotimaista voi antaa allekirjoittamalla adressin osoitteessa www.etl.fi/syosuomikasvuun.

Tietoa alkuperän ilmoittamisesta: www.evira.fi

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Heikki Juutinen, p. 040 502 6270

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.