25.05.2012

Kahvi maistuu suomalaisille entiseen tapaan

Suomalaiset käyttivät paahdettua kahvia vuonna 2011 noin 9,7 kiloa henkeä kohden. Se on samaa tasoa kuin koko 2000-luvulla keskimäärin. Suomalaiset ovat mieltyneet vaaleapaahtoiseen kahviin. Kaikesta juodusta kahvista edelleen noin 94 prosenttia on vaaleapaahtoista. Tummapaahtoisten kahvien suosio on kuitenkin kasvamassa ja tarjontaan on tullut paljon uusia, tummempipaahtoisia kahveja.

Paahdetun kahvin kokonaistoimitukset tuonti mukaan luettuna laskivat reilulla kahdella prosentilla 52,5 miljoonaan kiloon. Kotimaiset paahtimot toimittivat vuonna 2011 kaupalle ja suurkeittiöille paahdettua kahvia 46,4 miljoonaa kiloa, mikä on noin viisi prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Paahdetun kahvin tuonti Suomeen kasvoi edellisvuoden 7,3 miljoonasta kilosta 8,3 miljoonaan kiloon. Suurin osa tuotiin edelleen Hollannista. Muita tuontimaita olivat Saksa ja Ruotsi. Paahdetun kahvin vienti Suomesta väheni 9,5 miljoonasta kilosta 8,7 miljoonaan kiloon. Vienti suuntautui lähinnä Viroon ja Venäjälle.

Raakakahvia tuotiin Suomeen vuonna 2011 yhteensä noin 63,9 miljoonaa kiloa pääasiassa Väli- ja Etelä-Amerikasta. Tärkeimmät tuontimaat olivat Brasilia, Kolumbia, Meksiko, Guatemala ja Honduras, joiden osuus oli yli 75 prosenttia Suomen koko raakakahvituonnista. Pikakahvia tuotiin yhteensä 1,3 miljoona kiloa eli yli 40 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Vuosi 2011 oli kahvimarkkinoilla poikkeuksellinen. Raakakahvin hinta New Yorkin pörssissä nousi ennätyslukemiin. Epävarmuutta markkinoille loi myös kahvin hinnan suuri vaihtelu. Viime vuonna kahvin pörssihinta vaihteli 215 sentistä 306 senttiin (USD) paunalta (n. 454 g). Vaikka hintataso on tämän vuoden puolella laskenut, se on edelleen selkeästi pitkäaikaisia keskiarvoja korkeampi. Toukokuun 2012 puolivälissä kahvin hintanoteeraus oli 185 dollarisenttiä.

Lisätiedot:
Asiamies Marleena Tanhuanpää Elintarviketeollisuusliitto ry / Paahtimoyhdistys p. (09) 1488 7222, GSM 040 528 2207

Paahtimoyhdistys kehittää Suomessa toimivien paahtimoiden toimintaympäristöä ja kilpailuedellytyksiä. Sen jäsenyritykset ovat Meira Oy, Suomen Nestlé Oy ja Oy Gustav Paulig Ab. Paahtimoyhdistys toimii Elintarviketeollisuusliiton yhteydessä. Lisätietoa kahvista: www.kahvi.net

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.