30.08.2012

ETL ei hyväksy sokeriveroa eikä makeis- ja virvoitusjuomaveroa

Sokeriverotusta selvittäneen työryhmän väliraportti osoittaa selkeästi, että sokeriverotusta ei voida toteuttaa järkevästi. Verotuksesta aiheutuisi mittava hallinnollinen taakka yrityksille ja verottajalle, eikä se ohjaa riittävästi kulutusta.

ETL katsoo, että sokerivero estäisi terveen kilpailun ja heikentäisi yritysten kilpailukykyä. ”Elintarvikemarkkinoilla kilpailu on äärimmäisen kovaa. Jokainen tuote taistelee rajallisesta hyllytilasta kaupan valikoimissa. Sokeriverotyöryhmän esittämissä kaikissa veromalleissa kilpailua vääristävät ongelmat jatkuisivat. Sokerivero kannustaisi myös harmaatuontiin”, Elintarviketeollisuusliiton johtaja Marleena Tanhuanpää toteaa.

Verotuksen kiristyminen heikentää myyntiä. Se heijastuu tuotantoon, kannattavuuteen ja johtaa työpaikkojen määrän supistamiseen. Veroympäristö vaikuttaa myös kansainvälisten yritysten investointipäätöksiin, eikä Suomesta pois siirrettyä tuotantoa todennäköisesti saada pitkälläkään aikavälillä takaisin.

Tanhuanpää muistuttaa myös, että nykyisellä jäätelöt ja mehutkin kattavalla makeis- ja virvoitusjuomaverolla ei ole todettu myönteisiä terveysvaikutuksia. Suurin osa tutkimuksista korostaakin, että verotuksen terveyshyötyjä liioitellaan.

Ruoka-alan verotaakka on raskas

ETL vaatii makeis- ja virvoitusjuomaveron poistamista. Vero kohdentuu tuotteisiin epäloogisesti ja vääristää kilpailua. ”Se on myös aiheuttanut kohtuuttomasti lisätyötä. Pk-yrityksissä on jouduttu palkkaamaan työntekijöitä hoitamaan pelkästään verobyrokratiaa”, Tanhuanpää kertoo.

Arvonlisäverotus on ainoa järkevä keino kerätä valtion verotuloja elintarvikkeista. Ruoka- ja juoma-ala kantaa kuitenkin vuoden 2013 alussa tulevan arvonlisäveron noston myötä raskaan ja riittävän taakan valtion fiskaalisista tavoitteista. Kuluttajat maksavat tuotteiden hinnoissa ensi vuonna arviolta 4,7 miljardia euroa arvonlisä- ja valmisteveroja.

ETL korostaa, että alan yritykset tarjoavat runsaasti vaihtoehtoja ja edistävät aktiivisesti kansanterveyttä tutkimuksella ja tuotekehityksellä sekä viestimällä. Terveyshyötyjä korostavia tuotteita on painotettu valikoimissa, ravitsemustietoa pakkauksissa on lisätty ja pakkauskokoja on pienennetty. Tehokkaammin kansanterveyteen vaikutetaan ohjaamalla julkisia terveyspalveluja ja ruokapalveluja sekä tarjoamalla innostavaa ravitsemusvalistusta.

Heinäkuussa julkaistun väliraportin lausunnot annetaan 31.8. mennessä. ETL:n lausunto löytyy täältä.

Lisätiedot: Johtaja Marleena Tanhuanpää, p. 040 528 2207

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.