23.08.2012

Elintarvikkeiden korkeasta kotimaisuusasteesta huolehdisttava jatkossakin

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen Tuonti-tutkimuksen mukaan Suomessa myytyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste oli 75 prosenttia vuonna 2008. Kotimaisuusaste on korkea.

Suurin osa elintarvikealan tuonnista on välttämättömiä tuotantopanoksia kuten öljyjä ja kemikaaleja tai raaka-aineita, joita ei Suomessa kasva riittävästi tai lainkaan. Kun tuotteen valmistus ja suurin osa raaka-aineesta ovat kotimaisia, taloudellinen hyöty säilyy Suomessa.

Kuluttajat suosivat kotimaista

Elintarviketeollisuuden korkea kotimaisuusaste on hyvä uutinen maan työllisyyden, huoltovarmuuden ja kuluttajien näkökulmasta. Tutkitun perusteella valtaosa ruuasta on kotimaista alkuperää.

”Kuluttajat ostavat mielellään kotimaista, ja tähän kysyntään elintarviketeollisuus haluaa vastata jatkossakin. Jos jokainen suomalainen ostaa kuukaudessa yhdellä eurolla enemmän kotimaisia elintarvikkeita, maahamme syntyy 1500 uutta työpaikkaa vuodeksi”, kertoo Heikki Juutinen, ETL:n toimitusjohtaja.

Korkea kotimaisuusaste säilytettävä

Merkille pantavaa on, että kymmenestä tutkitusta tuotannonalasta keskeisten tuotantosuuntien eli liha-, vilja- ja meijeriteollisuuden tuonti oli keskimääräistä vähäisempää. Korkea kotimaisuusaste ei ole itsestäänselvyys, ja sen säilyttäminen vaatii kaikilta toimijoilta ponnisteluja ja yhteistyötä.

”Kotimaisuuden ylläpito edellyttää, että teollisuus ja maatalous toimivat taloudellisesti kannattavasti. Tuottavuutta on edistettävä, eikä alaa saa rasittaa kilpailijamaita korkeammilla veroilla. Kustannustaso on pidettävä kurissa, ja kotimaisia investointeja sekä tutkimusta ja tuotekehitystä on edistettävä. Maatalouspolitiikan on oltava pitkäjänteistä, jotta uskalletaan investoida”, Heikki Juutinen painottaa.

MTT:n tiedote

Lisätietoja:
toimialapäällikkö Heli Tammivuori, ETL, p. 040 557 5667
toimitusjohtaja Heikki Juutinen, ETL, p. 040 502 6270

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.