02.11.2011

Tutkimus: Panimo- ja virvoitusjuomateollisuus työllistää lähes 30 000

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuus on merkittävä työllistäjä Suomessa. Se työllistää kotimaassa lähes 30 000 henkilöä, kun mukaan lasketaan alan välillinen työllistävä vaikutus muun muassa vähittäiskaupassa, ravintola-alalla, maanviljelyksessä ja mallastamoissa. Tämä käy ilmi juuri julkaistusta tutkimuksesta, jossa Ernst & Young selvitti panimoteollisuuden työllistävän vaikutuksen kaikkien panimojuomien osalta.

”Olut voidaan tuoda ulkomailta, mutta kotimaista työllisyyttä ei. Veroratkaisuja tehtäessä panimoteollisuuden kotimainen työllistävä vaikutus tulisi ottaa paremmin huomioon. Matkustajatuonnin vuoksi Suomen valtiolta jää saamatta arviolta 300 miljoonaa euroa verotuloja vuodessa. Matkustajatuontitutkimus ei kuitenkaan haastatteluihin pohjautuvana mittaa todellista yksityisen tuonnin määrää, eikä tutkimus kerro sitä mihin tuotteet menevät kotimaisessa kulutuksessa. Aiommekin nyt yhdessä viranomaisten kanssa selvittää paremmin yksityistuonnin kokonaiskuvaa”, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Ernst & Youngin tutkimuksen mukaan suurin työllistävä vaikutus on oluella, joka työllistää epäsuorasti ja välillisesti lähes 15 000 henkilöä. Oluen vaikutukset näkyvät maataloudessa ja mallastamoissa asti. Suomessa viljellystä vilja-alasta noin joka kymmenes hehtaari on mallasohraa ja oluen valmistukseen käytetty mallas on nykyisin kotimaista.

Panimoiden alkoholittomat juomat tuovat elannon epäsuorasti ja välillisesti yli 6 300 henkilölle. Siiderin vaikutus on yli 2 800 työpaikkaa ja lonkeroiden lähes 2 500 työpaikkaa. Lisäksi panimot työllistävät suoraan noin 2 300 henkilöä.

Panimoalan eurooppalainen kattojärjestö teki pelkästään oluen työllistävästä vaikutuksesta vastaavanlaisen tutkimuksen aiemmin syksyllä. Panimoliiton jäsenyritykset valmistavat kuitenkin oluen lisäksi myös siideriä, long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä. Nyt julkaistu tutkimus täydentää aiempaa tutkimusraporttia, kun mukana ovat kaikki panimojuomat.

Tuontioluen vaikutuksista Suomeen ja suomalaiseen työllisyyteen on koottu lisää tietoa osoitteeseen http://www.kaljaralli.fi/. Sivujen kautta voi ottaa yhteyttä omaan kansanedustajaan, jotta kotimaisen oluen kuluttamisesta tehtäisiin kaljarallia parempi vaihtoehto.

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Elina Ussa, p. (09) 148 871 (ETL vaihde), GSM 045 269 7711
Projektipäällikkö Outi Jalonen, p. (09) 148 871 (ETL vaihde), GSM 050 370 8677

Tutustu tutkimukseen: Panimoteollisuuden työllistävä vaikutus Suomessa (pdf)

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.