28.11.2011

Lihaa sisältäviä valmisruokia voi syödä turvallisesti

Salmonellaa esiintyy suomalaisilla lihatiloilla hyvin vähän, vain muutamia tapauksia vuodessa. Jos salmonellaa löydetään, kuluttajien terveyttä suojellaan hyvällä hygienialla ja oikealla käsittelyllä.

Salmonellalihaa saa käyttää valmisruokiin, sillä bakteeri tuhoutuu kuumennettaessa. Kuumennus +75 asteeseen tuhoaa bakteerin, joten lihaa sisältävät valmisruuat ovat hyvää ja turvallista syötävää. Tuoretuotteita salmonellalihasta ei saa valmistaa.

Salmonellatilanne on Suomessa hyvä, sillä salmonellaa valvotaan tarkasti eläimissä ja eläimistä peräisin olevissa elintarvikkeissa kaikissa tuotantoketjun vaiheissa. Lihan tuotantoerät tarkastetaan ennen teurastusta. Jos salmonellaa löydetään, eläimet teurastetaan erikseen yhtenä ryhmänä. Teurastuksen jälkeen tilat puhdistetaan ja desinfioidaan huolellisesti. Tartunnasta ei aiheudu vaaraa kuluttajille, teurastamoille tai muille tuotantotiloille.

Salmonellat ovat suolistobakteereita, jotka voivat aiheuttaa vakavan suolistotulehduksen. Tartunta voi olla myös oireeton. Useimmiten suomalaiset saavat salmonellatartunnan ulkomaanmatkalta.

Salmonellavalvonnasta Suomessa saa tarkempaa tietoa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ja Eläintautien torjuntayhdistys ETT ry: sivuilta osoitteista www.evira.fi ja www.ett.fi

http://www.lihatiedotus.fi/

Lisätietoja:
Elintarviketeollisuusliitto ry / toimialapäällikkö Marleena Tanhuanpää, p. 040 528 2207

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.