23.03.2011

Elintarvikkeiden vienti kasvoi, hallitusohjelmaan kasvun vahvistaminen

Elintarvikkeiden viennin arvo kohosi ulkomaankauppatilastojen mukaan 10 prosenttia ja viennin volyymi 11 prosenttia vuonna 2010. Elintarvikeviennin arvo nousi 1 334 miljoonaan euroon. Jalostettujen elintarvikkeiden osuus viennin arvosta oli 86 prosenttia, maataloustuotteiden 10 prosenttia ja rehujen 4 prosenttia.

Viennin kärkituotteet olivat juusto, voi ja muut maitojalosteet, alkoholijuomat ja sianliha. Myös sokerikemian valmisteita, suklaata ja makeisia sekä paahdettua kahvia vietiin merkittäviä määriä. Viennin arvo kasvoi voimakkaimmin maitotuotteissa. Sen sijaan sianlihanlihan vienti kärsi Venäjän kesällä asettaman puoli vuotta kestäneen vientikiellon vuoksi.

– Viennin nopea toipuminen vuoden 2009 notkahduksesta kertoo, että Suomessa jalostettujen tuotteiden korkeaa laatua arvostetaan. Raaka-aineiden puhtaus on valtti. Elintarviketeollisuudella on myös ainutlaatuista osaamista tuotteiden kehittämisessä erikoisruokavalioihin, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen toteaa.

OECD:n arvion mukaan maapallon ruoantuotannon on kaksinkertaistuttava vuoteen 2050 mennessä. Painetta lisäävät väestönkasvu, elintason nousu ja kulutustottumusten muutokset erityisesti kehittyvillä talousalueilla. Samaan aikaan biopolttoaineiden kysyntä kasvaa ja ilmastonmuutos muuttaa ruoan tuotanto-olosuhteita.

– Yli puolet elintarvikkeiden viennistä menee Venäjälle, Ruotsiin ja Viroon. Tulevaisuudessa Suomella on mahdollisuudet kehittyä merkittäväksi toimijaksi laajemminkin kansainvälisillä elintarvikemarkkinoilla. Siihen tarvitaan yksittäisten yritysten ponnistelujen lisäksi hallitustason toimia, jotta julkisia varoja käytetään nykyistä tehokkaammin elintarvikealan viennin ja kansainvälistymisen edistämiseen, Juutinen painottaa.

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Heikki Juutinen, p. 040 502 6270

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.