15.09.2011

Elintarvikkeiden valmisteverot korvattava sokeriverolla tai arvonlisäveron korotuksella

Hallitus esittää merkittäviä korotuksia makeisten, jäätelön, mehujen ja virvoitusjuomien valmisteveroihin. ETL katsoo, että valmisteveroista on luovuttava kokonaan niiden merkittävien epäkohtien ja ristiriitaisuuksien vuoksi.

Nykyinen valmisteverotus ei kohtele elintarvikeyrityksiä tasapuolisesti. Se kohdistuu yksittäisiin tuoteryhmiin jättäen useat samankaltaiset tuotteet veron ulkopuolelle. Veronalaisia ovat esimerkiksi todistetusti terveysvaikutteiset ksylitolituotteet, perinteiset marjamehut sekä lähde- ja kivennäisvedet, mutta veron ulkopuolelle jäävät jäätelökakut sekä suklaavanukkaat ja -vohvelit. Myös Kilpailuvirasto on todennut lausunnossaan valtionvarainministeriölle, että nykyinen valmistevero vääristää kilpailua veronalaisten ja veron ulkopuolelle jäävien tuotteiden kesken.

ETL:n toimitusjohtaja Heikki Juutinen pitää nykytilannetta kestämättömänä. – Valmisteverotuksen epäkohtien korjaaminen on aloitettava välittömästi. Hyvin toimiessaan vero ohjaisi tuotekehitystä ja kulutusta ihmisten hyvinvointia edistävään suuntaan. Se myös kohtelisi kotimaassa ja ulkomailla tuotettuja elintarvikkeita tasapuolisesti, Juutinen toteaa veron mahdollisuuksista.

ETL esittää, että hallitus asettaa työryhmän selvittämään, voiko veropohjan laajentamisella muihin sokeripitoisiin elintarvikkeisiin korjata vääristynyttä kilpailutilannetta ja samalla kerätä valtiolle verotuloja kustannustehokkaasti.

– Jos työryhmä ei pysty rakentamaan toimivaa verojärjestelmää, jää arvonlisävero ainoaksi tasapuoliseksi keinoksi lisätä valtion verotuloja elintarvikkeista ja juomista, Juutinen lisää.

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Heikki Juutinen, p. 040 502 6270

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.