08.02.2011

Elintarviketeollisuus vähentänyt merkittävästi suolan käyttöä

Suomen elintarviketeollisuus on vähentänyt suolan käyttöä merkittävästi 1980-luvulta alkaen. Jos verrataan 30 vuotta sitten elintarviketeollisuuden vuodessa valmistamaa ruoan määrää nykyisin valmistettavaan vastaavaan määrään, elintarviketeollisuus käyttää 2600 tonnia vähemmän suolaa. Vähennys vastaa 200 kuorma-autollista. Suolan käytöstä elintarviketeollisuudessa kertoi ETL:n johtaja Seppo Heiskanen Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suolaseminaarissa 8.2.2011.

– Suola on monissa ruoissa tärkeä makutekijä. Tietyissä tuotteissa, kuten useissa kalavalmisteissa, suolalla on yhä iso merkitys myös tuotteen turvallisuuden ja säilyvyyden kannalta. Lihavalmisteissa tuotteen rakenteen säilyttäminen ilman lisäaineiden suurempaa käyttöä rajoittaa suolan määrän vähentämistä. Yrityksissä mieluummin vähennetään kuin lisätään lisäaineiden käyttöä, Heiskanen kertoi.

Suolan käyttöä vähentämällä elintarviketeollisuus on vaikuttanut merkittävästi suomalaisten terveyteen. Suolan saantiaan tarkkailevien kannattaa lukea pakkausmerkinnät huolella ja valita vähän suolaa sisältäviä tuotteita. Elintarviketeollisuus ilmoittaa suolapitoisuuden kaikissa suolan saannin tärkeimmissä tuoteryhmissä, joita ovat vilja- ja leivontatuotteet sekä liharuoat. Jos tuote sisältää suolaa enemmän kuin voimakassuolainen merkinnän raja-arvoksi lainsäädännössä on määrätty, tuotteessa kerrotaan sen olevan voimakassuolainen.

– Suomessa elintarviketeollisuus käyttää selvästi vähemmän suolaa kuin monissa muissa maissa. Kun Suomen voimakassuolainen-merkinnän rajoja viimeksi alennettiin (2009), osa yrityksistä säilytti suolan määrän makusyistä entisellään lähempänä ulkomaisten kilpailijatuotteiden tasoa. Suomessa valmistetut tuotteet eivät voi poiketa kovin merkittävästi markkinoilla olevista ulkomaisista kilpailijoistaan.

Taloustutkimus Oy:n vuonna 2010 tekemän tutkimuksen mukaan yhä harvempi kokee ruokavalionsa olevan liian suolainen. Noin kolmanneksella suomalaisista on tapana tarkistaa, minkä verran tuote sisältää suolaa. Vähäsuolaisuuden merkitys on selvästi vähentynyt 2000-luvulla. Aiemmin noin puolet ja nykyisin vajaa kolmannes pyrkii aina valitsemaan vähäsuolaisia tuotteita. Tässä ryhmässä on erityisesti iäkkäämpiä henkilöitä.

Lisätiedot:
johtaja Seppo Heiskanen, p. (09) 1488 7230

More Sharing Services Jaa | Share on facebook Share on twitter Share on linkedin

Etusivulle Takaisin Tulosta

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.