16.06.2011

Elintarviketeollisuus työllistää kesällä lähes 6000 sesonkityöntekijää

Elintarviketeollisuus on Suomen neljänneksi suurin teollisuudenala ja merkittävä kesätyöpaikkojen tarjoaja. Ala esittelee nuorille kesäsesongin aikana laajasti maistuvien ammattien maailmaa. Esimerkiksi liha-alalle palkataan 1700 apulaista ja panimoiden 400 kesätyöntekijää valmistavat juomat vuoden kuumimman sesongin tarpeisiin. Yhteensä elintarviketeollisuus työllistää kesällä lähes 6000 sesonkityöntekijää.

Kesätyöntekijöiden lisäksi elintarvikealan yritykset osallistuvat ”Tutustu työelämään ja tienaa” -kesäharjoitteluohjelmaan, joka tarjoaa peruskoululaisille mahdollisuuden perehtyä elintarvikealan yritysten toimintaan ja tehdä heille sopivaa käytännön työtä.

– Ruokien, herkkujen ja janonsammuttajien tekemiseen tarvitaan päteviä osaajia joka päivä. Kesäharjoitteluohjelma ja -työpaikat antavat nuorille tietoa työelämästä, työelämän pelisäännöistä ja elintarvikealasta työpaikkana. Ja toivottavasti myös houkuttelevat nuoria jäämään alalle tai hakeutumaan alan koulutukseen. Uusien osaajien tarve kasvaa, kun suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle, sanoo Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen. Kiinnostus elintarvikealan toisen asteen koulutukseen on kasvanut Viime vuonna 765 nuorta aloitti kolmivuotisen elintarvikealan koulutusohjelman. Yhteensä elintarvikealan toisen asteen koulutukseen haki ensisijaisesti 1100 nuorta ympäri Suomea. Elintarvikealalle hakijoiden määrä on kaksinkertaistunut kolmessa vuodessa. – Elintarvikealalla eniten työmahdollisuuksia aukeaa toisen asteen koulutuksen suorittaneille. Tuotantoa on kaikkialla Suomessa ja työpaikkoja löytyy niin suurista kuin pienistäkin yrityksistä. Osaajia tarvitaan tuotannon lisäksi moneen muuhunkin tehtävään. Alalle on monta reittiä ja elintarvikealan ammattilaisten kirjo on laaja, muistuttaa Juutinen. Suosi kesälläkin suomalaisia ruokia ja juomia – luo uusia työpaikkoja Kesällä moni lomailee ja aikaa ruokavalinnoille ja ruoanlaitolle on arkea enemmän. Kauppakäynnillä kannattaa muistaa, että pienillä valinnoilla on suuri vaikutus Suomen kansantaloudelle sekä elintarvikeketjulle. Jos jokainen suomalainen ostaa kuukausittain yhdellä lisäeurolla Suomessa valmistettuja elintarvikkeita, syntyy maahamme 1500 uutta työpaikkaa vuodeksi.

Keskitä ostokset Suomessa valmistettuihin tuotteisiin:

• Varmista myyjältä, että tuotteen valmistaja on Suomessa toimiva yritys.
• Katso pakkausmerkinnöistä, että valmistusmaa on Suomi tai tuotantolaitos on Suomessa.
• Kysy kaupassa pakkaamattomista elintarvikkeista ja ravintolassa tilaamasi ruoan alkuperämaa.
• Valintoja helpottavat Hyvää Suomesta -joutsenlippu, Avainlippu-tunnus ja Puhtaasti kotimainen -sirkkalehtilippu.

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Heikki Juutinen, p. 040 502 6270

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.