07.11.2011

Elintarviketeollisuuden kustannuspaineet jatkuvat kovina

ETL:n selvityksen mukaan elintarviketeollisuuden raaka-ainekustannukset kohoavat tänä vuonna keskimäärin 10,9 prosenttia ja energiakustannukset 10,7 prosenttia. Muiden raaka-aineiden ja kuljetusten kustannukset ovat nousseet noin kuusi prosenttia. Kun huomioidaan elintarviketeollisuuden kustannusrakenne, alan keskimääräinen kustannusnousu on tänä vuonna 9,1 prosenttia.

”Vaikka ruuan kuluttajahinnat ovat nousseet, elintarviketeollisuudessa kustannuspaineet ovat edelleen kovat. Kustannusvaihteluiden pitäisi siirtyä nopeammin elintarvikkeiden kuluttajahintoihin. Joustamattomien kaupallisten käytäntöjen kuten pitkien hinnoittelujaksojen vuoksi tämä ei ole mahdollista. Kustannukset patoutuvat vuodesta toiseen elintarviketeollisuuteen”, toteaa ETL:n toimitusjohtaja Heikki Juutinen.

Juutisen mukaan elintarviketeollisuuden vaikea tilanne on luettavissa alan liikevoiton kehityksestä. Elintarviketeollisuuden monista tehostamistoimista huolimatta liikevoitto on jäänyt lähimmän viiden vuoden aikana 2,2–4,9 prosenttiin.

Kustannuspaineet jatkuvat elintarviketeollisuudessa voimakkaina myös ensi vuonna. Raaka-aineiden hintojen ennustetaan nousevan 6,5 prosentin vauhdilla. Kuljetuskustannukset nousevat keskimäärin 4,8 prosenttia ja energiakustannukset 4,5 prosenttia. Kustannusrakenteen mukaan painotettuna kustannusnousu on ensi vuonna arviolta 5,5 prosenttia.

”Kaikki kustannuserät ovat niin suuressa nousussa, että tehostamistoimet eivät enää riitä ylläpitämään elintarviketeollisuuden kannattavuutta. Koko kotimaisen ruokaketjun kannalta on elintärkeää, että kustannusnousut kyetään siirtämään ketjussa eteenpäin”, Juutinen toteaa.

Kustannusselvitys tehtiin ETL:n jäsenyritysten keskuudessa. Vastaajat edustavat kolmannesta elintarviketeollisuuden tuotannon bruttoarvosta.

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Heikki Juutinen p. 040 502 6270

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.