02.05.2011

Elintarvikepäivässä yli tuhat osallistujaa ja ajan hermolla olevaa tietoa

Suomen suurin ja monipuolisin elintarvikealan tapahtuma Elintarvikepäivä 2011 kokosi tuhatsata elintarvikealan ammattilaista Helsingin Messukeskukseen 3.5.2011. Päivän ohjelma koostui peräti 48 koti- ja ulkomaisesta huippualustuksesta. Niiden aiheet käsittelivät muutoksen signaaleja kansainvälistymisessä, ajan ilmiöitä tuotekehityksessä ja elintarviketeknologiassa sekä monia muita alan ajankohtaisia teemoja.

Elintarvikepäivän pääteemana oli ruoan arvo ja arvostus. Teemaa tarkasteltiin useasta näkökulmasta. Kysynnän voimakkaita uusia ilmentymiä, joista keskeinen on lähiruoka, käsiteltiin SITRAn liiketoimintajohtaja Jyrki Arposen esityksessä. Arposen mukaan kuluttaja-arvoiltaan aktiivisten, vastuullisten, eettisten ja ekologisten kuluttajaryhmien lisääntymisen myötä lähiruoasta on tullut keskeinen elintarvikeketjun toimintaan vaikuttava tekijä. Helsingin yliopiston dosentti Petri Ollila toi puheenvuorossaan esille, että lähiruokaa suosivat kuluttajat haastavat myös perinteiset päivittäistavarakaupan jakelutieratkaisut. Päivän aikana kuultiin myös, että lähiruokateeman myötä ruoan suomalaisuuteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota, mikä on tärkeä viesti 300 000 henkeä työllistävän elintarvikeketjun kaikille toimijoille.

Ruoan arvostusta toisesta näkökulmasta valotti Tuomas Enbuske, jonka isännöimä kouluruokadebatti antoi yleisölle aimo annoksen pohdittavaa ja keskusteltavaa ruoan arvostuksesta julkisen hankintapolitiikan, kunnallispolitiikan sekä yksittäisen oppilaan näkökulmasta.

Palkinto kolmelle tiedontuottajalle Elintarvikepäivän tuotekehitysosuudessa palkittiin kolme elintarvikealan tiedontuottajaa merkittävästä panoksesta elintarvikealan tuotekehitykselle. Palkinnon saivat VTT:n erikoistutkija Raija-Liisa Heiniö tutkimusaiheenaan ”Viljan ja marjojen flavorin hallittu muokkaaminen bioprosessoinnin keinoin”, Turun yliopiston tohtori Riikka Järvinen tutkimusaiheenaan ”Marjojen ja perunoiden kuoret - jätettä vai monien mahdollisuuksien raaka-ainetta” sekä erikoistutkija Maria Smolander tutkimusaiheenaan ”Nanoteknologiat elintarvikepakkauksissa”. Palkinnot antoi Food for Life Finland -foorumi, jonka yhtenä tavoitteena on avata helppo väylä suomalaisen elintarviketutkimuksen uusimpiin tuloksiin.

Elintarvikepäivä tarjoaa joka kevät ainutlaatuiset mahdollisuudet elintarvikealan verkottumiseen ja osaamisen päivittämiseen. Elintarvikepäivä 2011 huipentui Elintarviketeollisuusliiton järjestämän Vuoden Tähtituote 2011 -kilpailun kuluttajaäänestyksen voittajan julkistamiseen ja juhlaan.

Lisätiedot:
toimialapäällikkö Marleena Tanhuanpää, Elintarviketeollisuusliitto, p. (09) 1488 7222
johtaja Seppo Heiskanen, Elintarviketeollisuusliitto, p. (09) 1488 7230

Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö edistää suomalaisen elintarviketeollisuuden kehittymistä ja kilpailukykyä tukevaa tutkimusta. Sen vuosittain järjestämän koulutustapahtuman Elintarvikepäivän tuotolla tuetaan nuorten tutkijoiden elintarvikkeita koskevia jatko- ja täydennysopintoja. Säätiö toimii Elintarviketeollisuusliiton yhteydessä. www.elintarvikepaiva.fi

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.