Siksi ruokaa riittää pahanakin päivänä
Suomessa ei varsinaisesti varastoida ruokaa pahan päivän varalle, vaan poikkeustilanteisiin varaudutaan huolehtimalla siitä, että elintarvikeyrityksillä on kyky joustaa ja toimia valveutuneesti muuttuneissa olosuhteissa. Huoltova...
Yritysten ja oppilaitosten yhteistyöllä parhaisiin tuloksiin
Lobbarina minulle on tärkeää, että vaikuttamistyössä viestini perustuvat tutkittuun tietoon. Tällaista tuoretta tietoa meillä on saatavilla elintarvikealan koulutuksesta, kun ETL:n tilaama HAMK Edun tuore selvitys keräsi sekä data...
Tehdään Suomesta kokoaan suurempi ruoka-aitta
Kesäloman siintäessä jo monen suomalaisen mielessä työ uuden hallitusohjelman linjausten käytäntöön viemiseksi on käynnistymässä. Uudet ministerit pääsevät aloittamaan tehtävissään keskellä kauneinta kesää. Elintarviketeollisuusl...
Elintarviketurvallisuudesta ja sen tekijöistä
Mikrobiologinen ja kemiallinen osaaminen vaativat erityistä huomiota kylmäketjussa kuljetettavien, sellaisenaan tai lämmitettynä syötävien aterioiden valmistajilta. Vaarojen minimoimiseksi elintarviketeollisuudessa aloitettiin vuo...
Kaikki osaaminen on arvokasta
Toukokuuta voi hyvällä syyllä sanoa osaamisen näyteikkunaksi Suomessa. Kuun alkupuolella kilpailtiin Espoossa Taitaja-kisoissa eli ammattitaidon nuorten suomenmestaruuskilpailuissa. On ammatillisen koulutuksen juhlaa, kun huippuo...
Terveysvero nostaisi kauppalaskua ja avaisi portit tuontiruualle
Kuluttajat joutuvat miettimään nyt aiempaa tarkemmin, mihin he rahansa ruokakaupassa käyttävät, sillä ruuan hinta on noussut vauhdilla sekä Suomessa että muualla Euroopassa. Hintojen kallistumisesta huolimatta monien poliittisten ...
Ruuan hintaa ei pidä nostaa lisäveroilla
Ruuan verotuksen kiristäminen nousi esiin valtiovarainministeriön tuoreessa verokartoituksessa, jossa käytiin läpi mahdollisia tapoja kerryttää valtion kassaan lisää verotuloja. Ministeriö arvioi elintarvikkeiden arvonlisäveron ko...
Yhteistyötä tarvitaan luonnon monimuotoisuuden edistämisessä
Julkisuudessa käydään yhä enenemässä määrin keskustelua luonnon monimuotoisuudesta. Tietoisuus luontokadon vakavuudesta on lisääntynyt. Halutaan ratkaisuja ja toimenpiteitä, joilla luontokatoa voidaan ehkäistä. Tämä näkyy niin gl...
ETL–SEL-neuvottelut saatiin maaliin, mutta tes-kierros jatkuu
Elintarviketeollisuusliitto ETL ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ovat neuvotelleet elintarvikealan työntekijöille uudet työehtosopimukset. Neuvotteluja käytiin useiden viikkojen ajan. Ratkaisut syntyivät varhain aamulla ...
Suomi tarvitsee ruokaministerin
Suomalainen ruoka-ala uskoo vahvasti tulevaisuuteen, vaikka haasteita on juuri nyt paljon ja puhe ruuan ympärillä saa valitettavan usein kielteisiä sävyjä. Ruokaan liittyvät kysymykset kannattaisi nähdä mahdollisuuksina, ei ongelm...