23.09.2020

Kaikki keinot käyttöön työpaikkojen säilyttämiseksi

Tiesitkö, että elintarvikeyritykset työllistävät 38 000 suomalaista. Se on enemmän kuin esimerkiksi paperiteollisuus tai kemianteollisuus työllistää Suomessa. Eikä luku 38 000 edes ole koko totuus, sillä elintarviketeollisuuden kerrannaisvaikutus työllisyyteen on erittäin suuri: yksi työpaikka alalla synnyttää peräti yli kolme työpaikkaa muualle ruokaketjuun.

Tänä syksynä elintarviketeollisuuden pärjäämisessä on paljon pelissä jo pelkästään tuhansina työpaikkoina eri puolilla maata. Puhumattakaan, miten elintärkeitä kotimaiset yritykset ovat suomalaisten ruokahuollon turvaajina. Tietoisuus tästä on kirkastunut viimeistään koronakriisin myötä.

Koronavirusta vastaan jatkuva taistelu ja sopeutuminen talouden koleisiin näkymiin aiheuttavat elintarvikeyrityksille jatkuvasti suuria lisäkustannuksia. Ne kuormittavat alan jo valmiiksi matalaa kannattavuutta ja heikentävät kykyä kilpailla kotimaassa ja vientimarkkinoilla.

Vain kannattavat elintarvikeyritykset pystyvät työllistämään, investoimaan, kehittymään ja menestymään viennissä. Suomalaisten ostovoima ja vireät kotimarkkinat ovat ratkaisevia koko elintarvikeketjulle.

Elintarviketeollisuuden työpaikkojen säilymistä Suomessa voidaan varmistaa myös suuntaamalla EU:n elvytysrahastosta saatavia tukirahoja investointeihin, jotka vahvistavat kotimaista innovatiivista elintarviketeollisuutta.

Varteenotettavia kohteita investoinneille ovat alaa palvelevan digitalisaation ja osaamisen kehittäminen, elintarviketeollisuuden energiaratkaisut sekä vähähiilisen liikenteen infrastruktuuri, esimerkiksi biokaasun tuotanto, jakelu ja käyttö.

Lue myös:
Elintarviketeollisuuden pärjäämisessä on paljon pelissä 

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää