21.06.2017

Tälle alalle kannattaa hakeutua!

Opiskeluaikoina kerrytin työkokemustani ja tilin saldoani ruokakaupassa. Vaikka sain vankkaa kokemusta elintarvikkeiden myynnistä, en ajatellut, että työskentelisin niiden parissa vielä myöhemmin. Olin opiskellut lukion jälkeen matkailualan tutkinnon ja sen jälkeen suoritin tradenominopinnot.

Nykyisessä työssäni Elintarviketeollisuusliiton viestinnässä olen saanut tutustua yrityksiin, jotka valmistavat ison osan kauppojen hyllyillä myytävistä elintarvikkeista. Olen tavannut ruoka- ja juomayrityksissä työskenteleviä ihmisiä ja kuullut innostavia tarinoita heidän työtehtävistään.

Minusta onkin tullut eräänlainen fani: arvostan arjen helpotusta, makua, vaihtelua sekä inspiraatiota, jota yritykset ruokapöytääni tarjoavat. Ymmärrän entistä paremmin, miten paljon osaamista kaiken tämän tekemiseen tarvitaan.

Ruoka-alan järjestöjen yhteishanke Maistuva ammatti on tehnyt työtä nuorien kannustamiseksi alan opintojen ja töiden pariin jo useamman vuoden ajan. Elintarviketeollisuutta tekee nuorille tutuksi myös vuotuinen Maistuva päivä elintarvikeyrityksessä -tapahtuma, jonka aikana ETL:n jäsenyritykset avaavat ovensa yläkoululaisille ja lukiolaisille sekä heidän opettajilleen.

Yritysvierailuihin osallistuneet opettajat ovat usein positiivisesti yllättyneitä ja ilahtuneita saamastaan uudesta tiedosta. Tehdaskierrokset ja tuotemaistelut ovat nuorelle elämys, joka jää mieleen. Nuoret ovat kiitelleet myös yritysten mukavia työntekijöitä. Eräs opettaja kertoi oppilaasta, joka sai kipinän lähteä opiskelemaan elintarvikealaa yritysvierailun tuloksena.

Elintarviketeollisuus työllistää Suomessa suoraan 37 600 ja välillisesti 68 800 henkeä, eli yhteensä 106 400 henkeä. Määrä on huikea, ja se jos mikä kannustaa kertomaan alan mahdollisuuksista tulevaisuuden työntekijöille.

Moni nuori yhdistää ruoka-alan työn ensimmäisenä kokin ammattiin. Harva meistä aikuisistakaan tulee ajatelleeksi, miten paljon ja monipuolisia uramahdollisuuksia ruokia ja juomia valmistavat yritykset tarjoavat.

Töitä löytyy valmistuksen lisäksi esimerkiksi tuotteiden kehittämisen, tekniikan ja myynnin sekä markkinoinnin parista. Työpaikka voi löytyä pienestä perheyrityksestä tai isosta kansainvälisestä konsernista. Ura voi aueta opiskelemalla toisen asteen oppilaitoksessa, ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Monipuolisten uravaihtoehtojen lisäksi tärkeä viesti ammatinvalintaa pohtiville nuorille on: tälle alalle kannattaa hakeutua, sillä ruokaa tarvitaan aina!

Kommentointi

Nimi:
Otsikko:
Kommentti:
Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto ry edustaa
Suomessa toimivia kaiken kokoisia ruokien ja juomien valmistajayrityksiä. Lue lisää