Malttia elintarvikeketjun sopimussuhteiden sääntelyyn
Itsesääntely on keino, jolla yritykset ohjaavat käytäntöjään ja pyrkivät varmistamaan toimintansa vastuullisuuden. Liiketoiminnassa ei nimittäin enää riitä, että noudattaa lakia vaan on myös toimittava eettisesti ja moraalisesti o...
Herkkuja joulupöytiin, innovaatioita markkinoille
Vilinää, melskettä, helinää helskettä pienten ja vähän isompienkin tiukujen on ollut tämä reilu puoli vuotta, jonka olen saanut olla Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajana.
Ruokaturvallisuus ja ruokahävikki puntarissa
Vastuu elintarvikkeiden turvallisuudesta on tuotteen valmistajalla. Tämä hyvä periaate on kirjattu lainsäädäntöön ja se on hallinnollisesti kustannustehokas tapa taata ruokaturvallisuus.
Satamäärin hienoja vienti-innovaatioita
Apua! Näin ajattelin, kun astuin Viedään Suomi-ruoka maailmalle -kilpailun raadin jäsenenä Lidlin pääkonttorissa sijaitsevaan koekeittiöön ja näin edessäni sata kilpailuun ilmoittautunutta tuotetta. Miten ihmeessä pystymme valitse...
Elintarvikeala esimerkkinä jodisuolatalkoissa
Muutama vuosi sitten kävi ilmi, että väestö saa Suomessa liian vähän jodia. Se alkoi näkyä esimerkiksi kilpirauhasongelmien yleistymisenä. Itselleni asian vakavuus korostui, kun ymmärsin, että jodin riittävä saanti vaikuttaa myös...
Miksi kukaan ei tiedä, mitä Suomi oikeasti syö?
Yle teki suomalaiselle elintarvikeketjulle palveluksen julkaistessaan 14. syyskuuta uutisen suomalaisten ruokatottumuksista. Jutussa kerrottiin, että kauppaketjuilta ja Nielsen Finlandilta kerättyjen tietojen mukaan suomalaiset nä...
Valitsemalla kotimaista äänestät omavaraisuuden puolesta
Ruuan riittävyys poikkeusoloissa ja omavaraisuus nousivat tänä kesänä ajankohtaisiksi keskusteluteemoiksi. Omavaraisuus ja ruokaturva ovat monella tapaa ymmärrettäviä käsitteitä. Siitä huolimatta tehtävässäni valmiuspäällikkönä h...
Neljätoista vuotta näköalapaikalla
Kun aloitin Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajana vuonna 2003, alalla kohistiin EU:n sisämarkkinoilla menestymisestä ja WTO-neuvotteluista. Monet yritykset laajensivat ahkerasti toimintaansa lähialueille.
Elintarvikepetokset kuriin
Viime päivien uutiset syömäkelvottoman brasilialaisen lihan kauppaamisesta ympäri maailmaa ovat nostaneet ulkomaiseen lihaan liittyvät riskit ja huolen myynnissä olevan lihan laadusta esille myös Suomessa. Moni on sitä mieltä, ett...
Ruokaperinteiden vaalijat ja uudistajat
Suomen ruokakulttuuri sai 100-vuotisjuhlavuoden alussa erityisen lahjan, kun ELO-säätiön järjestämän kansallisruokaäänestyksen tulos julkistettiin. Kansallisruuaksi äänestettiin iki-ihana ruisleipä.
Kasvua tavoittelemassa Suomi-Ruotsi-maaotteluhengessä
Tammikuussa julkaistun elintarvikeketjun kilpailukykytutkimuksen mukaan suomalaisen elintarvikeketjun tärkein kasvukilpailukyvyn lähde on brändituotteiden viennin lisääminen.