Isot padat pienentävät ruokahävikkiä
Istuin äskettäin Ruokavaikuttajien aamukahvitilaisuudessa, jossa puhuttiin vilkkaasti ruokahävikin vähentämisestä. Paikalla oli kookas joukko eri organisaatioiden edustajia, joiden työ liittyi hävikkiin tavalla tai toisella.
Keskustelun alkupaloina tarjoiltiin isoja lukuja. Suomessa ruokahävikkiä kertyy vuodessa noin 400 miljoonaa kiloa. Noin kolmannes siitä tulee kotitalouksista. Loppu jakautuu muun muassa kaupan ja elintarviketeollisuuden kesken elintarvikeketjussa melko tasaisesti.
Eniten keskusteltiin siitä, mitä kuluttajat ja kauppa voivat tehdä. Kävi hyvin ilmi, miten monitahoinen haaste hävikin vähentäminen on. Kodeissa kaikki tuntuu lähtevän ruuan arvostuksesta. Nousipa esille sekin, että jos ruoka on liian edullista, se voi joutua helpommin roskiin.
Oma johtolankani on, että taloudellisuus minimoi hävikkiä. Kun ostaa harkiten, ei osta liikaa. Ja kun vielä ostaa harkiten nimenomaan kotimaista, myös Suomen talous hyötyy. Pidän myös siitä, että minulle vanhempana luodaan painetta opastaa jälkikasvua sekä opettaa ”ruuanlukutaitoa”, jotta vielä hyvä ruoka ei päädy jätteeksi.
Meillä kotona ei saa heittää ruokaa pois. Eilispäivän ruuat syödään. Pakkaseen laitetaan leipää, jos menekki ei vastaakaan odotuksia. Ruuat ja juomat ovat jääkaapissa päivämääräjärjestyksessä, jossa ne myös syödään. Tutuille on tullut kiikutettua ylimääräiseksi osoittautunutta. Ja joskus pieni koirammekin pääsee ilolla syömään yli jäänyttä.
Elintarviketeollisuus ei jäänyt Ruokavaikuttajien keskustelussa sivurooliin. Sille suunnattiin aimoannos painetta. Toivottiin, että tarjolla olisi enemmän pieniä pakkauskokoja ja että parasta ennen -merkintää käytettäisiin mieluummin kuin viimeinen käyttöpäivä -merkintää. Vein viestiä eteenpäin, sillä toimintaa on hyvä petrata, jos siihen suinkin on mahdollisuuksia.
Mieleeni kuitenkin tuli, että ruokia ja juomia valmistavat yritykset tekevät jo nyt ison työn siinä, että minun kodissani hävikki pysyy aisoissa. Ne säilövät, kuivaavat, kypsentävät ja pakastavat. Niillä keinoin ruoka pysyy kauemmin syömäkelpoisena sesonkihuippujen ulkopuolellakin. Yritykset pakkaavat ruuat ja juomat niin, että ne pysyvät hyvänä. Ne valmistavat ruuat isoissa padoissa tehokkaasti ja toimittavat valmistuksesta yli jääneet ainekset hyötykäyttöön, jolloin hävikkiä syntyy vähemmän kuin jos tekisin kaiken alusta alkaen itse. Mikä helpotus minulle ja monille muille!
» Takaisin
Kommentointi