Blogi

19.09.2022

Turha byrokratia pois investointien tieltä

kirjoittanut Jukka Ihanus

Maan hallitus linjasi jo puoliväliriihessään keväällä 2020, että investointien lupakäsittelyä pitää nopeuttaa. Työ sai lisävauhtia, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan nostatti tarpeen kytkeytyä irti fossiilisesta energiasta mahdollisi...

» Lue lisää

09.08.2022

Ruoka-alan vastuullisuus etenee koko arvoketjun voimin

kirjoittanut Satumaija Levón

Euroopan komissiolla on nyt monta rautaa tulessa, kun se haluaa vauhdittaa EU-maissa siirtymää kohti kestävää ruokajärjestelmää Pellolta pöytään -strategiansa mukaisesti. Yksi ajankohtaisista aloitteista on ehdotus puitelainsäädä...

» Lue lisää

07.06.2022

Turvallinen ruoka on monivaiheisen yhtälön tulos

kirjoittanut Elisa Piesala

YK muistuttaa hyvän ruuan tärkeydestä elintarviketurvallisuuspäivänä 7.6. Hyvä niin, sillä turvallinen ruoka ei suinkaan ole itsestäänselvyys, vaikka usein Suomessa sitä sellaisena pidämme. Kotimaassa tuotettu ruoka on erityisen t...

» Lue lisää

02.05.2022

Ruokaviennissä katse eteenpäin, vaikka kriisit myllertävät

kirjoittanut Marika Säynevirta

Ruoka herättää tunnetusti paljon tunteita, niin myös elintarvikkeiden kansainvälinen kauppa. Ruokavienti ja tuontiruoka nousevat otsikoihin, kun maailmanpolitiikassa myllertää tai kauppapolitiikassa tapahtuu muutoksia. Myös kotim...

» Lue lisää

07.04.2022

Ruokaturva vaatii venymistä – nyt mitataan ratkaisuhalukkuus

kirjoittanut Mikko Käkelä

Ukrainan sota ja pitkään jatkunut alkutuotannon kustannuskriisi raastavat yhteisvaikutuksillaan koko ruokaketjun elinvoimaisuutta ja uhkaavat vakavasti Suomen ruokaturvaa. Tällä hetkellä kovimman kustannuspaineen ruokaketjussa ka...

» Lue lisää

03.03.2022

Materiaalitehokkuutta – ilman pakkoa

kirjoittanut Marleena Tanhuanpää

Elintarvikealaa sanotaan kaikkein säädellyimmäksi alaksi Euroopassa. Yritysten on otettava huomioon lukuisia säännöksiä, jotka koskevat esimerkiksi raaka-aineita, tuotteiden valmistusta ja pakkaamista sekä tuotteesta kuluttajille ...

» Lue lisää

12.01.2022

Huoltovarmuuden resepti: ennakointia, yhteistyötä ja vuoropuhelua

kirjoittanut Jyri Valmu

Kirjoitin viime blogissani huoltovarmuuden tilannekuvatyöstä sekä elintarvikeyritysten tärkeästä roolista poikkeusoloissa. Uskalsin tuolloin toivoa koronatilanteen helpottavan. Toisin kävi: koronavirus on varianteillaan muodostunu...

» Lue lisää

22.12.2021

Ruoka kokoaa ihmiset yhteen

kirjoittanut Mikko Käkelä

Ensimmäinen puolivuotinen Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajana on ollut täynnä toimintaa, kohtaamisia ja mielenkiintoisia keskusteluja yritysten ja sidosryhmien edustajien kanssa. Koronapandemian aiheuttama poikkeusaika ...

» Lue lisää

30.11.2021

Kaura innoittaa kasvuun ja kilpailuun

Kaurasta on tullut Suomelle monella tapaa tärkeä vilja ja elintarviketeollisuuden raaka-aine. Sen tuotanto-olot ovat meillä suotuisat verrattuna moneen muuhun viljelykasviin. Normaalivuosina olemme raakakauran suurin viejämaa EU:s...

» Lue lisää

15.11.2021

Onko ruoka oikeasti pilalla?

kirjoittanut Terhi Virtanen

Tiesitkö, että marraskuussa vietetään Siivoa jääkaappisi -päivää? Päivää voi lähestyä paitsi elintarvikehygienian näkökulmasta saippuan ja rätin kanssa myös tekemällä hävikki-inventaarion. Jos oikein innostuu, voi yhdistää Kokkaa ...

» Lue lisää

16.09.2021

Syökö verokarhu sokeria?

kirjoittanut Heli Tammivuori

Hallituksen syyskuinen budjettiriihi muistetaan julkisuudessa ilmastopolitiikkaan ja ns. exit-veroon liittyvistä kiistoista. Vähemmälle huomiolle jäi huomattavasti useampaa suomalaista sekä koko suomalaista ruoka-alaa koskeva ehdo...

» Lue lisää

02.07.2021

Elintarvikeyritysten tilannekuvista hyötyä koko Suomelle

kirjoittanut Jyri Valmu

Koronaviruspandemian nopea leviäminen talvella 2020 käynnisti huoltovarmuusorganisaation poikkeusolojen toiminnan. Osana tätä aloimme kerätä yrityskyselyillä tilannekuvaa elintarviketeollisuuden toiminnasta ja tulevaisuudennäkymis...

» Lue lisää

07.06.2021

Turvallista ja turvattua ruokaa

kirjoittanut Terhi Virtanen

Maailman elintarviketurvallisuuspäivää vietetään kesäkuun seitsemäntenä. Tänä vuonna tärkeästä ja monitahoisesta asiasta muistutetaan teemapäivän keinoin jo kolmatta kertaa. Päivän tarkoituksena on muistuttaa elintarviketurvallis...

» Lue lisää

23.04.2021

Hedelmien ja kasvisten vuosi 2021

kirjoittanut Elisa Piesala

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on nimennyt tämän vuoden hedelmien ja kasvisten vuodeksi. Tuoteryhmään kuuluvat luonnollisesti myös marjat niin puutarhoista kuin metsistäkin poimittuna. FAO:n tavoite on herättää tietois...

» Lue lisää

13.04.2021

Havainnot avuksi huoltovarmuuden kehittämiseen

kirjoittanut Jyri Valmu

Suomessa on totuttu siihen, että yksityinen ja julkinen sektori tekevät yhteistyötä laajasti yhteiskunnan eri aloilla ja tasoilla. Elintarviketeollisuus osana koko elintarvikeketjua ja huoltovarmuuden turvaamista on ollut tässä yh...

» Lue lisää

26.02.2021

Helinää ruuasta

kirjoittanut Marleena Tanhuanpää

Mikä asia maapallolla on jokaisen ihmisen arjessa joko ilona tai murheena, työnä tai nautintona? Se voi olla myös itseilmaisun keino tai itsestään selvä ja merkityksetön, edellyttäen että sitä ylipäätään on. Vastaus on tietenkin r...

» Lue lisää

12.01.2021

Brexit tuli, bisnes jatkuu

kirjoittanut Marika Säynevirta

Kaupankäynnissä EU:n ja Ison-Britannian välillä ryhdyttiin tämän vuoden alusta soveltamaan sopimusta, joka hyväksyttiin viime tinkaan venyneiden neuvottelujen tuloksena. Lähes 1 300-sivuista asiakirjaa kahlataan vielä läpi ja anal...

» Lue lisää

15.12.2020

Tessejä ja tsemppiviestejä

Elintarviketeollisuusliiton työmarkkinayksikössä, kuten varmasti monessa muussakin työpaikassa, loppuaan lähestyvä erikoinen vuosi 2020 on ollut myös erityisen työntäyteinen. ETL:ssä se tarkoitti heti alkuvuodesta työehtosopimusn...

» Lue lisää

30.11.2020

Tähtiteko2020: Vaikea valinta – hieno voittaja

Ne, jotka tuntevat minut paremmin, tietävät miten vaikea minun on valita ravintolassa ruoka. Yksi päivän tärkeimmistä päätöksistä, jossa en halua pettyä enkä tulla kateelliseksi toisten annoksista, jotka muuten näyttävät melkein a...

» Lue lisää

10.11.2020

Ravitsemustieteilijöillä on näppinsä pelissä – myös teollisuudessa

kirjoittanut Marleena Tanhuanpää

Ravitsemus saa tieteenalana ansaitsemaansa huomiota marraskuussa vietettävällä Ravitsemusviikolla. Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen ja Suomen ravitsemustieteen yhdistyksen tempaus tekee aihetta tutuksi nostamalla esiin ajankohta...

» Lue lisää

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää