Blogi

07.06.2023

Elintarviketurvallisuudesta ja sen tekijöistä

kirjoittanut Elisa Piesala

Mikrobiologinen ja kemiallinen osaaminen vaativat erityistä huomiota kylmäketjussa kuljetettavien, sellaisenaan tai lämmitettynä syötävien aterioiden valmistajilta. Vaarojen minimoimiseksi elintarviketeollisuudessa aloitettiin vuo...

» Lue lisää

19.05.2023

Kaikki osaaminen on arvokasta

kirjoittanut Maiju Korhonen

Toukokuuta voi hyvällä syyllä sanoa osaamisen näyteikkunaksi Suomessa. Kuun alkupuolella kilpailtiin Espoossa Taitaja-kisoissa eli ammattitaidon nuorten suomenmestaruuskilpailuissa. On ammatillisen koulutuksen juhlaa, kun huippuo...

» Lue lisää

12.04.2023

Terveysvero nostaisi kauppalaskua ja avaisi portit tuontiruualle

kirjoittanut Mikko Käkelä

Kuluttajat joutuvat miettimään nyt aiempaa tarkemmin, mihin he rahansa ruokakaupassa käyttävät, sillä ruuan hinta on noussut vauhdilla sekä Suomessa että muualla Euroopassa. Hintojen kallistumisesta huolimatta monien poliittisten ...

» Lue lisää

06.03.2023

Ruuan hintaa ei pidä nostaa lisäveroilla

kirjoittanut Jukka Ihanus

Ruuan verotuksen kiristäminen nousi esiin valtiovarainministeriön tuoreessa verokartoituksessa, jossa käytiin läpi mahdollisia tapoja kerryttää valtion kassaan lisää verotuloja. Ministeriö arvioi elintarvikkeiden arvonlisäveron ko...

» Lue lisää

23.02.2023

Yhteistyötä tarvitaan luonnon monimuotoisuuden edistämisessä

kirjoittanut Mari Raininko

Julkisuudessa käydään yhä enenemässä määrin keskustelua luonnon monimuotoisuudesta. Tietoisuus luontokadon vakavuudesta on lisääntynyt. Halutaan ratkaisuja ja toimenpiteitä, joilla luontokatoa voidaan ehkäistä. Tämä näkyy niin gl...

» Lue lisää

14.02.2023

ETL–SEL-neuvottelut saatiin maaliin, mutta tes-kierros jatkuu

kirjoittanut Anne Somer

Elintarviketeollisuusliitto ETL ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ovat neuvotelleet elintarvikealan työntekijöille uudet työehtosopimukset. Neuvotteluja käytiin useiden viikkojen ajan. Ratkaisut syntyivät varhain aamulla ...

» Lue lisää

30.01.2023

Suomi tarvitsee ruokaministerin

kirjoittanut Mikko Käkelä

Suomalainen ruoka-ala uskoo vahvasti tulevaisuuteen, vaikka haasteita on juuri nyt paljon ja puhe ruuan ympärillä saa valitettavan usein kielteisiä sävyjä. Ruokaan liittyvät kysymykset kannattaisi nähdä mahdollisuuksina, ei ongelm...

» Lue lisää

19.12.2022

Elintarvikealan tes-kierroksella katsottava rohkeasti yhdessä kohti tulevaa

kirjoittanut Anne Somer

Neuvottelukierros uusista työehtosopimuksista lähestyy elintarvikealalla. Neuvotteluihin valmistautuminen on jatkunut tiiviinä koko syksyn. Valmistautuminen on tapahtunut erittäin epävarmoissa tunnelmissa. Elintarvikeyrityksissä ...

» Lue lisää

18.11.2022

Viennin merkitys ruoka-alalle on tunnistettava laajemmin

kirjoittanut Mikko Käkelä

Elintarviketeollisuusliitto aloitti tällä viikolla Lahdesta koko maan kattavan kiertueen, jonka tavoitteena on nostaa esille ruoka-alan merkitystä sekä vaihtaa näkemyksiä ja ajatuksia siitä, miten luomme vahvan pohjan suomalaisen ...

» Lue lisää

25.10.2022

Työkeikalla Elintarviketeollisuusliitossa

Olen työskennellyt juristina asianajotoimistossa työoikeustiimissä muutaman vuoden ajan. Toimistoltamme on useammasta tiimistä käynyt juristeja avustamassa yrityksiä työkeikkojen muodossa. Heidän kertomansa perusteella työrupeamat...

» Lue lisää

04.10.2022

Ruokaketjun rahavirrat, lyhyt oppimäärä

kirjoittanut Bate Ismail

Ruoka ja sen hinta nostattavat tunteita. Keskusteluun sekoittuu myös paljon politiikkaa. Julkisuuteen heitetään usein lukuja vailla lähdettä tai tietoa ajanjaksosta, jota luvut koskevat. Hyväksi esimerkiksi käy Maaseudun Tulevais...

» Lue lisää

19.09.2022

Turha byrokratia pois investointien tieltä

kirjoittanut Jukka Ihanus

Maan hallitus linjasi jo puoliväliriihessään keväällä 2020, että investointien lupakäsittelyä pitää nopeuttaa. Työ sai lisävauhtia, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan nostatti tarpeen kytkeytyä irti fossiilisesta energiasta mahdollisi...

» Lue lisää

09.08.2022

Ruoka-alan vastuullisuus etenee koko arvoketjun voimin

kirjoittanut Satumaija Levón

Euroopan komissiolla on nyt monta rautaa tulessa, kun se haluaa vauhdittaa EU-maissa siirtymää kohti kestävää ruokajärjestelmää Pellolta pöytään -strategiansa mukaisesti. Yksi ajankohtaisista aloitteista on ehdotus puitelainsäädä...

» Lue lisää

07.06.2022

Turvallinen ruoka on monivaiheisen yhtälön tulos

kirjoittanut Elisa Piesala

YK muistuttaa hyvän ruuan tärkeydestä elintarviketurvallisuuspäivänä 7.6. Hyvä niin, sillä turvallinen ruoka ei suinkaan ole itsestäänselvyys, vaikka usein Suomessa sitä sellaisena pidämme. Kotimaassa tuotettu ruoka on erityisen t...

» Lue lisää

02.05.2022

Ruokaviennissä katse eteenpäin, vaikka kriisit myllertävät

kirjoittanut Marika Säynevirta

Ruoka herättää tunnetusti paljon tunteita, niin myös elintarvikkeiden kansainvälinen kauppa. Ruokavienti ja tuontiruoka nousevat otsikoihin, kun maailmanpolitiikassa myllertää tai kauppapolitiikassa tapahtuu muutoksia. Myös kotim...

» Lue lisää

07.04.2022

Ruokaturva vaatii venymistä – nyt mitataan ratkaisuhalukkuus

kirjoittanut Mikko Käkelä

Ukrainan sota ja pitkään jatkunut alkutuotannon kustannuskriisi raastavat yhteisvaikutuksillaan koko ruokaketjun elinvoimaisuutta ja uhkaavat vakavasti Suomen ruokaturvaa. Tällä hetkellä kovimman kustannuspaineen ruokaketjussa ka...

» Lue lisää

03.03.2022

Materiaalitehokkuutta – ilman pakkoa

kirjoittanut Marleena Tanhuanpää

Elintarvikealaa sanotaan kaikkein säädellyimmäksi alaksi Euroopassa. Yritysten on otettava huomioon lukuisia säännöksiä, jotka koskevat esimerkiksi raaka-aineita, tuotteiden valmistusta ja pakkaamista sekä tuotteesta kuluttajille ...

» Lue lisää

12.01.2022

Huoltovarmuuden resepti: ennakointia, yhteistyötä ja vuoropuhelua

kirjoittanut Jyri Valmu

Kirjoitin viime blogissani huoltovarmuuden tilannekuvatyöstä sekä elintarvikeyritysten tärkeästä roolista poikkeusoloissa. Uskalsin tuolloin toivoa koronatilanteen helpottavan. Toisin kävi: koronavirus on varianteillaan muodostunu...

» Lue lisää

22.12.2021

Ruoka kokoaa ihmiset yhteen

kirjoittanut Mikko Käkelä

Ensimmäinen puolivuotinen Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajana on ollut täynnä toimintaa, kohtaamisia ja mielenkiintoisia keskusteluja yritysten ja sidosryhmien edustajien kanssa. Koronapandemian aiheuttama poikkeusaika ...

» Lue lisää

30.11.2021

Kaura innoittaa kasvuun ja kilpailuun

Kaurasta on tullut Suomelle monella tapaa tärkeä vilja ja elintarviketeollisuuden raaka-aine. Sen tuotanto-olot ovat meillä suotuisat verrattuna moneen muuhun viljelykasviin. Normaalivuosina olemme raakakauran suurin viejämaa EU:s...

» Lue lisää

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää