Blogi

02.07.2021

Elintarvikeyritysten tilannekuvista hyötyä koko Suomelle

kirjoittanut Jyri Valmu

Koronaviruspandemian nopea leviäminen talvella 2020 käynnisti huoltovarmuusorganisaation poikkeusolojen toiminnan. Osana tätä aloimme kerätä yrityskyselyillä tilannekuvaa elintarviketeollisuuden toiminnasta ja tulevaisuudennäkymis...

» Lue lisää

07.06.2021

Turvallista ja turvattua ruokaa

kirjoittanut Terhi Virtanen

Maailman elintarviketurvallisuuspäivää vietetään kesäkuun seitsemäntenä. Tänä vuonna tärkeästä ja monitahoisesta asiasta muistutetaan teemapäivän keinoin jo kolmatta kertaa. Päivän tarkoituksena on muistuttaa elintarviketurvallis...

» Lue lisää

23.04.2021

Hedelmien ja kasvisten vuosi 2021

kirjoittanut Elisa Piesala

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on nimennyt tämän vuoden hedelmien ja kasvisten vuodeksi. Tuoteryhmään kuuluvat luonnollisesti myös marjat niin puutarhoista kuin metsistäkin poimittuna. FAO:n tavoite on herättää tietois...

» Lue lisää

13.04.2021

Havainnot avuksi huoltovarmuuden kehittämiseen

kirjoittanut Jyri Valmu

Suomessa on totuttu siihen, että yksityinen ja julkinen sektori tekevät yhteistyötä laajasti yhteiskunnan eri aloilla ja tasoilla. Elintarviketeollisuus osana koko elintarvikeketjua ja huoltovarmuuden turvaamista on ollut tässä yh...

» Lue lisää

26.02.2021

Helinää ruuasta

kirjoittanut Marleena Tanhuanpää

Mikä asia maapallolla on jokaisen ihmisen arjessa joko ilona tai murheena, työnä tai nautintona? Se voi olla myös itseilmaisun keino tai itsestään selvä ja merkityksetön, edellyttäen että sitä ylipäätään on. Vastaus on tietenkin r...

» Lue lisää

12.01.2021

Brexit tuli, bisnes jatkuu

kirjoittanut Marika Säynevirta

Kaupankäynnissä EU:n ja Ison-Britannian välillä ryhdyttiin tämän vuoden alusta soveltamaan sopimusta, joka hyväksyttiin viime tinkaan venyneiden neuvottelujen tuloksena. Lähes 1 300-sivuista asiakirjaa kahlataan vielä läpi ja anal...

» Lue lisää

15.12.2020

Tessejä ja tsemppiviestejä

kirjoittanut Mika Lallo

Elintarviketeollisuusliiton työmarkkinayksikössä, kuten varmasti monessa muussakin työpaikassa, loppuaan lähestyvä erikoinen vuosi 2020 on ollut myös erityisen työntäyteinen. ETL:ssä se tarkoitti heti alkuvuodesta työehtosopimusn...

» Lue lisää

30.11.2020

Tähtiteko2020: Vaikea valinta – hieno voittaja

Ne, jotka tuntevat minut paremmin, tietävät miten vaikea minun on valita ravintolassa ruoka. Yksi päivän tärkeimmistä päätöksistä, jossa en halua pettyä enkä tulla kateelliseksi toisten annoksista, jotka muuten näyttävät melkein a...

» Lue lisää

10.11.2020

Ravitsemustieteilijöillä on näppinsä pelissä – myös teollisuudessa

kirjoittanut Marleena Tanhuanpää

Ravitsemus saa tieteenalana ansaitsemaansa huomiota marraskuussa vietettävällä Ravitsemusviikolla. Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen ja Suomen ravitsemustieteen yhdistyksen tempaus tekee aihetta tutuksi nostamalla esiin ajankohta...

» Lue lisää

23.10.2020

Pitääkö olla huolissaan yhdestä marjaämpäristä?

kirjoittanut Terhi Virtanen

Oli kesä, oli mökki ja metsä täynnä mustikkaa. Iski paniikki, yksi mukana ollut ämpäri ei tulisi riittämään tähän satoon. Poikettiin siis isoon markettiin ämpärikaupoille., Vaan eipä tullut kauppoja, tuli harmitus. Hyllystä löytyi...

» Lue lisää

23.09.2020

Kaikki keinot käyttöön työpaikkojen säilyttämiseksi

Tiesitkö, että elintarvikeyritykset työllistävät 38 000 suomalaista. Se on enemmän kuin esimerkiksi paperiteollisuus tai kemianteollisuus työllistää Suomessa. Eikä luku 38 000 edes ole koko totuus, sillä elintarviketeollisuuden ke...

» Lue lisää

03.09.2020

Asiat, joista ei puhuta ruokaviennissä

kirjoittanut Heli Tammivuori

Ruoka joutui kauppapoliittisen painostuksen välineeksi elokuussa 2014. Pakotepaniikin ollessa suurimmillaan valtioneuvosto ohjasi pikakomennuksella varoja ruokaviennin edistämisen käynnistämiseen. Alkoi Food from Finland -elintar...

» Lue lisää

10.07.2020

Elintarvikeuutuudet maistuvat suomalaisille

kirjoittanut Marleena Tanhuanpää

Suomi pitää ykkössijaa monissa kansainvälisissä vertailuissa. Yksi ehkä vähemmän tunnettu kuuluu tutkimuksen ja tuotekehityksen maailmaan: Euroopan maista suomalaiset ruokayritykset panostavat suhteellisesti eniten euroja uusien t...

» Lue lisää

03.07.2020

Uuden jätelain tehokkuudesta hyötyvät kaikki

Hallitus julkaisi esityksensä jätelaiksi kesäkuun alussa. Esityksessä on paljon hyvää. Kotimainen kierrätysmarkkina kasvaa ja se luo uusia mahdollisuuksia kierrätyksen piirissä toimiville yrityksille. Soraääniä on kuitenkin kuulun...

» Lue lisää

05.06.2020

Elintarviketurvallisuus pätee poikkeusoloissakin

kirjoittanut Terhi Virtanen

Kesäkuun seitsemäntenä vietetään jälleen YK:n elintarviketurvallisuuspäivää. Olemme elämän perusasioiden äärellä, Maslow’n tarvehierarkian perustassa, ruoassa. Koronakeväänä ihmiset kautta maailman ryntäsivät kauppoihin hamstraam...

» Lue lisää

28.04.2020

COVID-19 and the European food sector: What's next?

kirjoittanut Dirk Jacobs

It is reassuring to see that, throughout Europe, supermarket shelves remain stocked. Even if there are occasional reports of logistical hick-ups and hoarding waves, supplies are typically replenished within 24 hours. Behind this ...

» Lue lisää

31.03.2020

Elintarvikehuollon merkitys ymmärrettiin Suomessa jo varhain

kirjoittanut Jyri Valmu

Hyvä tilanne Suomen elintarvikehuollossa on tulosta määrätietoisesta, jo vuosikymmeniä sitten käynnistyneestä varautumistyöstä. Sitä tehdään tiiviissä yhteistyössä yritysten, viranomaisten ja asiantuntijaorganisaatioiden kesken. ...

» Lue lisää

18.03.2020

Elintarvikeala varmistaa suomalaisten ruokahuollon

Koko maailmassa eletään nyt poikkeuksellisia aikoja. Koronaviruksen ja sen aiheuttaman sairauden COVID-19:n vaikutukset ovat yllättäneet meidät kaikki. Suurinta huolta on nyt aiheuttanut elintarviketeollisuuden tuotannon käynniss...

» Lue lisää

12.03.2020

Elintarvikeviennin lisäarvo kertyy useasta lähteestä

kirjoittanut Marika Säynevirta

Julkisessa keskustelussa kuulee perättävän, että suomalaisten elintarvikkeiden viennissä olisi lisättävä nimenomaan lisäarvotuotteiden vientiä, jotta myös vientitulot kasvaisivat. Saatetaan todeta, että täältä viedään matalan jalo...

» Lue lisää

22.01.2020

Maistuva päivä kertoo nuorille, mistä ruoka tulee

kirjoittanut Aino Kivistö

Välillä kuulee puhuttavan, tietävätkö lapset ja nuoret, mistä ruoka oikeasti tulee. En tiedä oliko totuus täysin selvä minullekaan ennen kuin työllistyin elintarvikealalle. Seuraa paljastus: ruoka tulee pelloilta, kasvihuoneista,...

» Lue lisää

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto ry edustaa
Suomessa toimivia kaiken kokoisia ruokien ja juomien valmistajayrityksiä. Lue lisää