Blogi

10.07.2020

Elintarvikeuutuudet maistuvat suomalaisille

kirjoittanut Marleena Tanhuanpää

Suomi pitää ykkössijaa monissa kansainvälisissä vertailuissa. Yksi ehkä vähemmän tunnettu kuuluu tutkimuksen ja tuotekehityksen maailmaan: Euroopan maista suomalaiset ruokayritykset panostavat suhteellisesti eniten euroja uusien t...

» Lue lisää

03.07.2020

Uuden jätelain tehokkuudesta hyötyvät kaikki

kirjoittanut Pia Pohja

Hallitus julkaisi esityksensä jätelaiksi kesäkuun alussa. Esityksessä on paljon hyvää. Kotimainen kierrätysmarkkina kasvaa ja se luo uusia mahdollisuuksia kierrätyksen piirissä toimiville yrityksille. Soraääniä on kuitenkin kuulun...

» Lue lisää

05.06.2020

Elintarviketurvallisuus pätee poikkeusoloissakin

kirjoittanut Terhi Virtanen

Kesäkuun seitsemäntenä vietetään jälleen YK:n elintarviketurvallisuuspäivää. Olemme elämän perusasioiden äärellä, Maslow’n tarvehierarkian perustassa, ruoassa. Koronakeväänä ihmiset kautta maailman ryntäsivät kauppoihin hamstraam...

» Lue lisää

28.04.2020

COVID-19 and the European food sector: What's next?

kirjoittanut Dirk Jacobs

It is reassuring to see that, throughout Europe, supermarket shelves remain stocked. Even if there are occasional reports of logistical hick-ups and hoarding waves, supplies are typically replenished within 24 hours. Behind this ...

» Lue lisää

31.03.2020

Elintarvikehuollon merkitys ymmärrettiin Suomessa jo varhain

kirjoittanut Jyri Valmu

Hyvä tilanne Suomen elintarvikehuollossa on tulosta määrätietoisesta, jo vuosikymmeniä sitten käynnistyneestä varautumistyöstä. Sitä tehdään tiiviissä yhteistyössä yritysten, viranomaisten ja asiantuntijaorganisaatioiden kesken. ...

» Lue lisää

18.03.2020

Elintarvikeala varmistaa suomalaisten ruokahuollon

kirjoittanut Pia Pohja

Koko maailmassa eletään nyt poikkeuksellisia aikoja. Koronaviruksen ja sen aiheuttaman sairauden COVID-19:n vaikutukset ovat yllättäneet meidät kaikki. Suurinta huolta on nyt aiheuttanut elintarviketeollisuuden tuotannon käynniss...

» Lue lisää

12.03.2020

Elintarvikeviennin lisäarvo kertyy useasta lähteestä

kirjoittanut Marika Säynevirta

Julkisessa keskustelussa kuulee perättävän, että suomalaisten elintarvikkeiden viennissä olisi lisättävä nimenomaan lisäarvotuotteiden vientiä, jotta myös vientitulot kasvaisivat. Saatetaan todeta, että täältä viedään matalan jalo...

» Lue lisää

22.01.2020

Maistuva päivä kertoo nuorille, mistä ruoka tulee

kirjoittanut Aino Kivistö

Välillä kuulee puhuttavan, tietävätkö lapset ja nuoret, mistä ruoka oikeasti tulee. En tiedä oliko totuus täysin selvä minullekaan ennen kuin työllistyin elintarvikealalle. Seuraa paljastus: ruoka tulee pelloilta, kasvihuoneista,...

» Lue lisää

17.10.2019

Onko keisarilla vaatteita?

kirjoittanut Pia Pohja

Kuka pysäyttäisi ilmastonmuutoksen? Kysymys on tulikuuma ja polttelee myös elintarviketeollisuutta. Työni takia olen miettinyt sitä paljon, sillä suomalaisille pitää tuottaa ruokaa tulevaisuudessakin. Vaihtoehto ruuantuotannon lo...

» Lue lisää

25.09.2019

Brexitin epäsuorat vaikutukset askarruttavat Suomessa

kirjoittanut Marika Säynevirta

Kaupankäynti elintarvikkeilla Ison-Britannian kanssa on Suomelle alijäämäistä. Ruokia ja juomia tuotiin Britanniasta tämän vuoden tammi-kesäkuussa noin 50 miljoonan euron arvosta viennin arvon ollessa noin 20 miljoonaa. Suomen kok...

» Lue lisää

09.09.2019

Ruokahävikkiin on varaa vaikuttaa

kirjoittanut Anna Vainikainen

Ruokahävikistä on muodostunut elintarviketuotannon kestävyyteen liittyvä kestoteema – ja syystäkin. Hävikki, hukka, ylijäämä, tähde, jäte. Muun muassa näitä termejä käytetään puhuttaessa elintarvikkeista, jotka eivät syystä tai t...

» Lue lisää

13.08.2019

Puheenvuoro: Viileitä järkiratkaisuja ilmastokysymyksiin

kirjoittanut Petteri Taalas

Ilmastonmuutos on vähintäänkin tämän vuosisadan suurimpia haasteita ihmiskunnalle. Aiheesta on liikkeellä paljon tietoa mediankin kautta. Välillä isot ja pienet asiat menevät sekaisin. Suomessa erityispiirteenä on ollut ruokavali...

» Lue lisää

19.06.2019

Suomi, varautumisen mallimaa

kirjoittanut Jyri Valmu

Ruuantuotannon omavaraisuus nostatti kiivaan keskustelun Ruotsissa viime kesänä. Ruotsalaisille tuli yllätyksenä, että vakavissa häiriötilanteissa heidän ruokaomavaraisuutensa riittäisi vain kolmeksi vuorokaudeksi. Sen jälkeen oma...

» Lue lisää

07.06.2019

Elintarviketurvallisuus on hyvällä tolalla Suomessa

kirjoittanut Mari Lukkariniemi

Juhlallisuudet YK:n elintarviketurvallisuuspäivänä seitsemäs kesäkuuta ulottuvat luonnollisesti myös Suomeen, missä elintarviketurvallisuus on varsin hyvällä tolalla, ainakin toistaiseksi. Harva ymmärtää, kuinka herkkä hyvä tilan...

» Lue lisää

28.05.2019

Terveiset Säätytalolle: Vain kilpailukykyiset yritykset kasvattavat kansantaloutta

kirjoittanut Pia Pohja

Säätytalolla neuvotellaan vielä eduskuntavaalien voittajan, SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen johdolla uudesta hallitusohjelmasta. Siellä ratkaistaan Suomen suunta todennäköisesti seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Neuvoja neuvotteli...

» Lue lisää

19.02.2019

Rahkeet vientiin ansaitaan Suomen markkinoilta

kirjoittanut Heli Tammivuori

Vienti tarjoaa elintarvikeyrityksille ison mahdollisuuden kasvuun. Vientiin kannustamisen ei kuitenkaan pidä viedä huomiota toimintaympäristön kehittämiseltä kotimaassa. Erityisen tärkeää on huolehtia kilpailun toimivuudesta Suom...

» Lue lisää

04.02.2019

Elintarvikepäivä – kaksi askelta edellä

kirjoittanut Marleena Tanhuanpää

Oletko tullut ajatelleeksi, miten valtavasti osaamista ja tutkimustietoa kiteytyy päivittäin ruokalautasilta syömäämme ruokaan? Tarvitaan ensinnäkin ymmärrystä maataloustieteiden moninaisilta osa-alueilta, kuten kasvintuotannon b...

» Lue lisää

14.11.2018

Huippuosaajat tuottavat ruokailoa arkeen ja juhlaan

kirjoittanut Pia Pohja

Minulta kysytään aika ajoin, millainen elintarvikealan tausta minulla on. Vastausta voisi lähteä hakemaan isoäitini ruokakaupasta, jonka edustalta löytyvät ensimmäiset minusta otetut valokuvat. Tai teini-ikäisen Pian selkeästä tah...

» Lue lisää

10.10.2018

Kun joulukinkku meinasi hävitä suomalaisten juhlapöydästä

kirjoittanut Marleena Tanhuanpää

Ruokakaupat myyvät jo ensimmäisiä joulukinkkujaan. Muutama vuosi sitten tälle suomalaisen ruokakulttuurin yhdelle kulmakivelle oli käydä huonosti. EU:n lisäaineasetusta muutettaessa liitteessä II mainittujen, raakalihavalmisteiss...

» Lue lisää

29.08.2018

Valmisruokaa hyvällä omallatunnolla

kirjoittanut Elisa Piesala

Nälkä! Mistä saan ruokaa? Pitää mennä kauppaan: mikroaterioita, maksalaatikkoa, pizzaa, keittoja, salaatteja ja jälkiruokaa. Hmm – hyvää. Kynnys valmisruuan syömiseen on madaltunut suomalaisten keskuudessa, mistä kertovat alan ko...

» Lue lisää

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto ry edustaa
Suomessa toimivia kaiken kokoisia ruokien ja juomien valmistajayrityksiä. Lue lisää