Elintarviketurvallisuudesta ja sen tekijöistä
Mikrobiologinen ja kemiallinen osaaminen vaativat erityistä huomiota kylmäketjussa kuljetettavien, sellaisenaan tai lämmitettynä syötävien aterioiden valmistajilta. Vaarojen minimoimiseksi elintarviketeollisuudessa aloitettiin vuo...
Kaikki osaaminen on arvokasta
Toukokuuta voi hyvällä syyllä sanoa osaamisen näyteikkunaksi Suomessa. Kuun alkupuolella kilpailtiin Espoossa Taitaja-kisoissa eli ammattitaidon nuorten suomenmestaruuskilpailuissa. On ammatillisen koulutuksen juhlaa, kun huippuo...
Terveysvero nostaisi kauppalaskua ja avaisi portit tuontiruualle
Kuluttajat joutuvat miettimään nyt aiempaa tarkemmin, mihin he rahansa ruokakaupassa käyttävät, sillä ruuan hinta on noussut vauhdilla sekä Suomessa että muualla Euroopassa. Hintojen kallistumisesta huolimatta monien poliittisten ...
Ruuan hintaa ei pidä nostaa lisäveroilla
Ruuan verotuksen kiristäminen nousi esiin valtiovarainministeriön tuoreessa verokartoituksessa, jossa käytiin läpi mahdollisia tapoja kerryttää valtion kassaan lisää verotuloja. Ministeriö arvioi elintarvikkeiden arvonlisäveron ko...
Yhteistyötä tarvitaan luonnon monimuotoisuuden edistämisessä
Julkisuudessa käydään yhä enenemässä määrin keskustelua luonnon monimuotoisuudesta. Tietoisuus luontokadon vakavuudesta on lisääntynyt. Halutaan ratkaisuja ja toimenpiteitä, joilla luontokatoa voidaan ehkäistä. Tämä näkyy niin gl...
ETL–SEL-neuvottelut saatiin maaliin, mutta tes-kierros jatkuu
Elintarviketeollisuusliitto ETL ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ovat neuvotelleet elintarvikealan työntekijöille uudet työehtosopimukset. Neuvotteluja käytiin useiden viikkojen ajan. Ratkaisut syntyivät varhain aamulla ...
Suomi tarvitsee ruokaministerin
Suomalainen ruoka-ala uskoo vahvasti tulevaisuuteen, vaikka haasteita on juuri nyt paljon ja puhe ruuan ympärillä saa valitettavan usein kielteisiä sävyjä. Ruokaan liittyvät kysymykset kannattaisi nähdä mahdollisuuksina, ei ongelm...
Elintarvikealan tes-kierroksella katsottava rohkeasti yhdessä kohti tulevaa
Neuvottelukierros uusista työehtosopimuksista lähestyy elintarvikealalla. Neuvotteluihin valmistautuminen on jatkunut tiiviinä koko syksyn. Valmistautuminen on tapahtunut erittäin epävarmoissa tunnelmissa. Elintarvikeyrityksissä ...
Viennin merkitys ruoka-alalle on tunnistettava laajemmin
Elintarviketeollisuusliitto aloitti tällä viikolla Lahdesta koko maan kattavan kiertueen, jonka tavoitteena on nostaa esille ruoka-alan merkitystä sekä vaihtaa näkemyksiä ja ajatuksia siitä, miten luomme vahvan pohjan suomalaisen ...
Työkeikalla Elintarviketeollisuusliitossa
Olen työskennellyt juristina asianajotoimistossa työoikeustiimissä muutaman vuoden ajan. Toimistoltamme on useammasta tiimistä käynyt juristeja avustamassa yrityksiä työkeikkojen muodossa. Heidän kertomansa perusteella työrupeamat...
Ruokaketjun rahavirrat, lyhyt oppimäärä
Ruoka ja sen hinta nostattavat tunteita. Keskusteluun sekoittuu myös paljon politiikkaa. Julkisuuteen heitetään usein lukuja vailla lähdettä tai tietoa ajanjaksosta, jota luvut koskevat. Hyväksi esimerkiksi käy Maaseudun Tulevais...
Turha byrokratia pois investointien tieltä
Maan hallitus linjasi jo puoliväliriihessään keväällä 2020, että investointien lupakäsittelyä pitää nopeuttaa. Työ sai lisävauhtia, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan nostatti tarpeen kytkeytyä irti fossiilisesta energiasta mahdollisi...
Ruoka-alan vastuullisuus etenee koko arvoketjun voimin
Euroopan komissiolla on nyt monta rautaa tulessa, kun se haluaa vauhdittaa EU-maissa siirtymää kohti kestävää ruokajärjestelmää Pellolta pöytään -strategiansa mukaisesti. Yksi ajankohtaisista aloitteista on ehdotus puitelainsäädä...
Turvallinen ruoka on monivaiheisen yhtälön tulos
YK muistuttaa hyvän ruuan tärkeydestä elintarviketurvallisuuspäivänä 7.6. Hyvä niin, sillä turvallinen ruoka ei suinkaan ole itsestäänselvyys, vaikka usein Suomessa sitä sellaisena pidämme. Kotimaassa tuotettu ruoka on erityisen t...
Ruokaviennissä katse eteenpäin, vaikka kriisit myllertävät
Ruoka herättää tunnetusti paljon tunteita, niin myös elintarvikkeiden kansainvälinen kauppa. Ruokavienti ja tuontiruoka nousevat otsikoihin, kun maailmanpolitiikassa myllertää tai kauppapolitiikassa tapahtuu muutoksia. Myös kotim...
Ruokaturva vaatii venymistä – nyt mitataan ratkaisuhalukkuus
Ukrainan sota ja pitkään jatkunut alkutuotannon kustannuskriisi raastavat yhteisvaikutuksillaan koko ruokaketjun elinvoimaisuutta ja uhkaavat vakavasti Suomen ruokaturvaa. Tällä hetkellä kovimman kustannuspaineen ruokaketjussa ka...
Materiaalitehokkuutta – ilman pakkoa
Elintarvikealaa sanotaan kaikkein säädellyimmäksi alaksi Euroopassa. Yritysten on otettava huomioon lukuisia säännöksiä, jotka koskevat esimerkiksi raaka-aineita, tuotteiden valmistusta ja pakkaamista sekä tuotteesta kuluttajille ...
Huoltovarmuuden resepti: ennakointia, yhteistyötä ja vuoropuhelua
Kirjoitin viime blogissani huoltovarmuuden tilannekuvatyöstä sekä elintarvikeyritysten tärkeästä roolista poikkeusoloissa. Uskalsin tuolloin toivoa koronatilanteen helpottavan. Toisin kävi: koronavirus on varianteillaan muodostunu...
Ruoka kokoaa ihmiset yhteen
Ensimmäinen puolivuotinen Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajana on ollut täynnä toimintaa, kohtaamisia ja mielenkiintoisia keskusteluja yritysten ja sidosryhmien edustajien kanssa. Koronapandemian aiheuttama poikkeusaika ...
Kaura innoittaa kasvuun ja kilpailuun
Kaurasta on tullut Suomelle monella tapaa tärkeä vilja ja elintarviketeollisuuden raaka-aine. Sen tuotanto-olot ovat meillä suotuisat verrattuna moneen muuhun viljelykasviin. Normaalivuosina olemme raakakauran suurin viejämaa EU:s...