Ruokaviennissä katse eteenpäin, vaikka kriisit myllertävät
Ruoka herättää tunnetusti paljon tunteita, niin myös elintarvikkeiden kansainvälinen kauppa. Ruokavienti ja tuontiruoka nousevat otsikoihin, kun maailmanpolitiikassa myllertää tai kauppapolitiikassa tapahtuu muutoksia. Myös kotim...
Ruokaturva vaatii venymistä – nyt mitataan ratkaisuhalukkuus
Ukrainan sota ja pitkään jatkunut alkutuotannon kustannuskriisi raastavat yhteisvaikutuksillaan koko ruokaketjun elinvoimaisuutta ja uhkaavat vakavasti Suomen ruokaturvaa. Tällä hetkellä kovimman kustannuspaineen ruokaketjussa ka...
Materiaalitehokkuutta – ilman pakkoa
Elintarvikealaa sanotaan kaikkein säädellyimmäksi alaksi Euroopassa. Yritysten on otettava huomioon lukuisia säännöksiä, jotka koskevat esimerkiksi raaka-aineita, tuotteiden valmistusta ja pakkaamista sekä tuotteesta kuluttajille ...
Huoltovarmuuden resepti: ennakointia, yhteistyötä ja vuoropuhelua
Kirjoitin viime blogissani huoltovarmuuden tilannekuvatyöstä sekä elintarvikeyritysten tärkeästä roolista poikkeusoloissa. Uskalsin tuolloin toivoa koronatilanteen helpottavan. Toisin kävi: koronavirus on varianteillaan muodostunu...
Ruoka kokoaa ihmiset yhteen
Ensimmäinen puolivuotinen Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajana on ollut täynnä toimintaa, kohtaamisia ja mielenkiintoisia keskusteluja yritysten ja sidosryhmien edustajien kanssa. Koronapandemian aiheuttama poikkeusaika ...
Kaura innoittaa kasvuun ja kilpailuun
Kaurasta on tullut Suomelle monella tapaa tärkeä vilja ja elintarviketeollisuuden raaka-aine. Sen tuotanto-olot ovat meillä suotuisat verrattuna moneen muuhun viljelykasviin. Normaalivuosina olemme raakakauran suurin viejämaa EU:s...
Onko ruoka oikeasti pilalla?
Tiesitkö, että marraskuussa vietetään Siivoa jääkaappisi -päivää? Päivää voi lähestyä paitsi elintarvikehygienian näkökulmasta saippuan ja rätin kanssa myös tekemällä hävikki-inventaarion. Jos oikein innostuu, voi yhdistää Kokkaa ...
Syökö verokarhu sokeria?
Hallituksen syyskuinen budjettiriihi muistetaan julkisuudessa ilmastopolitiikkaan ja ns. exit-veroon liittyvistä kiistoista. Vähemmälle huomiolle jäi huomattavasti useampaa suomalaista sekä koko suomalaista ruoka-alaa koskeva ehdo...
Elintarvikeyritysten tilannekuvista hyötyä koko Suomelle
Koronaviruspandemian nopea leviäminen talvella 2020 käynnisti huoltovarmuusorganisaation poikkeusolojen toiminnan. Osana tätä aloimme kerätä yrityskyselyillä tilannekuvaa elintarviketeollisuuden toiminnasta ja tulevaisuudennäkymis...
Turvallista ja turvattua ruokaa
Maailman elintarviketurvallisuuspäivää vietetään kesäkuun seitsemäntenä. Tänä vuonna tärkeästä ja monitahoisesta asiasta muistutetaan teemapäivän keinoin jo kolmatta kertaa. Päivän tarkoituksena on muistuttaa elintarviketurvallis...
Hedelmien ja kasvisten vuosi 2021
YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on nimennyt tämän vuoden hedelmien ja kasvisten vuodeksi. Tuoteryhmään kuuluvat luonnollisesti myös marjat niin puutarhoista kuin metsistäkin poimittuna. FAO:n tavoite on herättää tietois...
Havainnot avuksi huoltovarmuuden kehittämiseen
Suomessa on totuttu siihen, että yksityinen ja julkinen sektori tekevät yhteistyötä laajasti yhteiskunnan eri aloilla ja tasoilla. Elintarviketeollisuus osana koko elintarvikeketjua ja huoltovarmuuden turvaamista on ollut tässä yh...
Helinää ruuasta
Mikä asia maapallolla on jokaisen ihmisen arjessa joko ilona tai murheena, työnä tai nautintona? Se voi olla myös itseilmaisun keino tai itsestään selvä ja merkityksetön, edellyttäen että sitä ylipäätään on. Vastaus on tietenkin r...
Brexit tuli, bisnes jatkuu
Kaupankäynnissä EU:n ja Ison-Britannian välillä ryhdyttiin tämän vuoden alusta soveltamaan sopimusta, joka hyväksyttiin viime tinkaan venyneiden neuvottelujen tuloksena. Lähes 1 300-sivuista asiakirjaa kahlataan vielä läpi ja anal...
Tessejä ja tsemppiviestejä
Elintarviketeollisuusliiton työmarkkinayksikössä, kuten varmasti monessa muussakin työpaikassa, loppuaan lähestyvä erikoinen vuosi 2020 on ollut myös erityisen työntäyteinen. ETL:ssä se tarkoitti heti alkuvuodesta työehtosopimusn...
Tähtiteko2020: Vaikea valinta – hieno voittaja
Ne, jotka tuntevat minut paremmin, tietävät miten vaikea minun on valita ravintolassa ruoka. Yksi päivän tärkeimmistä päätöksistä, jossa en halua pettyä enkä tulla kateelliseksi toisten annoksista, jotka muuten näyttävät melkein a...
Ravitsemustieteilijöillä on näppinsä pelissä – myös teollisuudessa
Ravitsemus saa tieteenalana ansaitsemaansa huomiota marraskuussa vietettävällä Ravitsemusviikolla. Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen ja Suomen ravitsemustieteen yhdistyksen tempaus tekee aihetta tutuksi nostamalla esiin ajankohta...
Pitääkö olla huolissaan yhdestä marjaämpäristä?
Oli kesä, oli mökki ja metsä täynnä mustikkaa. Iski paniikki, yksi mukana ollut ämpäri ei tulisi riittämään tähän satoon. Poikettiin siis isoon markettiin ämpärikaupoille., Vaan eipä tullut kauppoja, tuli harmitus. Hyllystä löytyi...
Kaikki keinot käyttöön työpaikkojen säilyttämiseksi
Tiesitkö, että elintarvikeyritykset työllistävät 38 000 suomalaista. Se on enemmän kuin esimerkiksi paperiteollisuus tai kemianteollisuus työllistää Suomessa. Eikä luku 38 000 edes ole koko totuus, sillä elintarviketeollisuuden ke...
Asiat, joista ei puhuta ruokaviennissä
Ruoka joutui kauppapoliittisen painostuksen välineeksi elokuussa 2014. Pakotepaniikin ollessa suurimmillaan valtioneuvosto ohjasi pikakomennuksella varoja ruokaviennin edistämisen käynnistämiseen. Alkoi Food from Finland -elintar...