Blogi

13.08.2019

Puheenvuoro: Viileitä järkiratkaisuja ilmastokysymyksiin

kirjoittanut Petteri Taalas

Ilmastonmuutos on vähintäänkin tämän vuosisadan suurimpia haasteita ihmiskunnalle. Aiheesta on liikkeellä paljon tietoa mediankin kautta. Välillä isot ja pienet asiat menevät sekaisin. Suomessa erityispiirteenä on ollut ruokavali...

» Lue lisää

19.06.2019

Suomi, varautumisen mallimaa

kirjoittanut Jyri Valmu

Ruuantuotannon omavaraisuus nostatti kiivaan keskustelun Ruotsissa viime kesänä. Ruotsalaisille tuli yllätyksenä, että vakavissa häiriötilanteissa heidän ruokaomavaraisuutensa riittäisi vain kolmeksi vuorokaudeksi. Sen jälkeen oma...

» Lue lisää

07.06.2019

Elintarviketurvallisuus on hyvällä tolalla Suomessa

kirjoittanut Mari Lukkariniemi

Juhlallisuudet YK:n elintarviketurvallisuuspäivänä seitsemäs kesäkuuta ulottuvat luonnollisesti myös Suomeen, missä elintarviketurvallisuus on varsin hyvällä tolalla, ainakin toistaiseksi. Harva ymmärtää, kuinka herkkä hyvä tilan...

» Lue lisää

28.05.2019

Terveiset Säätytalolle: Vain kilpailukykyiset yritykset kasvattavat kansantaloutta

kirjoittanut Pia Pohja

Säätytalolla neuvotellaan vielä eduskuntavaalien voittajan, SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen johdolla uudesta hallitusohjelmasta. Siellä ratkaistaan Suomen suunta todennäköisesti seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Neuvoja neuvotteli...

» Lue lisää

19.02.2019

Rahkeet vientiin ansaitaan Suomen markkinoilta

kirjoittanut Heli Tammivuori

Vienti tarjoaa elintarvikeyrityksille ison mahdollisuuden kasvuun. Vientiin kannustamisen ei kuitenkaan pidä viedä huomiota toimintaympäristön kehittämiseltä kotimaassa. Erityisen tärkeää on huolehtia kilpailun toimivuudesta Suom...

» Lue lisää

04.02.2019

Elintarvikepäivä – kaksi askelta edellä

kirjoittanut Marleena Tanhuanpää

Oletko tullut ajatelleeksi, miten valtavasti osaamista ja tutkimustietoa kiteytyy päivittäin ruokalautasilta syömäämme ruokaan? Tarvitaan ensinnäkin ymmärrystä maataloustieteiden moninaisilta osa-alueilta, kuten kasvintuotannon b...

» Lue lisää

14.11.2018

Huippuosaajat tuottavat ruokailoa arkeen ja juhlaan

kirjoittanut Pia Pohja

Minulta kysytään aika ajoin, millainen elintarvikealan tausta minulla on. Vastausta voisi lähteä hakemaan isoäitini ruokakaupasta, jonka edustalta löytyvät ensimmäiset minusta otetut valokuvat. Tai teini-ikäisen Pian selkeästä tah...

» Lue lisää

10.10.2018

Kun joulukinkku meinasi hävitä suomalaisten juhlapöydästä

kirjoittanut Marleena Tanhuanpää

Ruokakaupat myyvät jo ensimmäisiä joulukinkkujaan. Muutama vuosi sitten tälle suomalaisen ruokakulttuurin yhdelle kulmakivelle oli käydä huonosti. EU:n lisäaineasetusta muutettaessa liitteessä II mainittujen, raakalihavalmisteiss...

» Lue lisää

29.08.2018

Valmisruokaa hyvällä omallatunnolla

kirjoittanut Elisa Piesala

Nälkä! Mistä saan ruokaa? Pitää mennä kauppaan: mikroaterioita, maksalaatikkoa, pizzaa, keittoja, salaatteja ja jälkiruokaa. Hmm – hyvää. Kynnys valmisruuan syömiseen on madaltunut suomalaisten keskuudessa, mistä kertovat alan ko...

» Lue lisää

12.07.2018

Puheenvuoro: Kuluttaja ratkaisee, mistä ruoka on kotoisin

kirjoittanut Jari Latvanen

Keskustelu kotimaisesta ruoantuotannosta ja maataloudesta on käynyt tänä kesänä kuumana. Taustalla on ennen kaikkea kotimaisen alkutuotannon valtava rakennemuutos.

» Lue lisää

24.05.2018

Pitääkö Suomessa varautua valtakunnalliseen sähkökatkoon?

kirjoittanut Aili Kähkönen

Huoltovarmuuteen liittyvien harjoitusten ja seminaarien järjestäminen kuuluu olennaisena osana työhöni elintarviketeollisuuspoolin valmiuspäällikkönä. Elintarviketeollisuuspooli on yksi valtakunnallisen huoltovarmuusorganisaation...

» Lue lisää

30.04.2018

Elintarvikeviennin tuplaaminen poikisi tuhansia työpaikkoja

Elintarvikeviennistä kuuluu hyviä uutisia. Suomalaisia ruokia ja juomia vietiin viime vuonna ulkomaille reilut kymmenen prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Viennin arvo oli 1,6 miljardia euroa. Vastaavasti Suomeen tuotiin ruoka...

» Lue lisää

14.03.2018

Brexit ravistelee tavaravirtoja elintarvikealalla

kirjoittanut Marika Säynevirta

Ison-Britannian ero EU:sta on totta vuoden kuluttua maaliskuun lopussa 2019, vaikka julkisuudessa yhä silloin tällöin elätellään toiveita brexitin peruuntumisesta. Helsingissä Elintarviketeollisuusliiton ja MTK:n brexit-seminaaris...

» Lue lisää

01.03.2018

Hanke päättyi, mutta ilmiö jatkuu

kirjoittanut Pia Pohja

Suomi 100 -juhlinta sai monia maukkaita ja maistuvia muotoja, mutta ehdottomasti laajin ja näkyvin oli Syödään yhdessä -hanke. Sitä toteutti Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö, ELO-säätiö yhdessä 225 yhteistyökumppanin ka...

» Lue lisää

28.12.2017

Malttia elintarvikeketjun sopimussuhteiden sääntelyyn

kirjoittanut Heli Tammivuori

Itsesääntely on keino, jolla yritykset ohjaavat käytäntöjään ja pyrkivät varmistamaan toimintansa vastuullisuuden. Liiketoiminnassa ei nimittäin enää riitä, että noudattaa lakia vaan on myös toimittava eettisesti ja moraalisesti o...

» Lue lisää

19.12.2017

Herkkuja joulupöytiin, innovaatioita markkinoille

kirjoittanut Pia Pohja

Vilinää, melskettä, helinää helskettä pienten ja vähän isompienkin tiukujen on ollut tämä reilu puoli vuotta, jonka olen saanut olla Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajana.

» Lue lisää

23.11.2017

Ruokaturvallisuus ja ruokahävikki puntarissa

kirjoittanut Elisa Piesala

Vastuu elintarvikkeiden turvallisuudesta on tuotteen valmistajalla. Tämä hyvä periaate on kirjattu lainsäädäntöön ja se on hallinnollisesti kustannustehokas tapa taata ruokaturvallisuus.

» Lue lisää

20.10.2017

Satamäärin hienoja vienti-innovaatioita

kirjoittanut Pia Pohja

Apua! Näin ajattelin, kun astuin Viedään Suomi-ruoka maailmalle -kilpailun raadin jäsenenä Lidlin pääkonttorissa sijaitsevaan koekeittiöön ja näin edessäni sata kilpailuun ilmoittautunutta tuotetta. Miten ihmeessä pystymme valitse...

» Lue lisää

11.10.2017

Elintarvikeala esimerkkinä jodisuolatalkoissa

kirjoittanut Mari Lukkariniemi

Muutama vuosi sitten kävi ilmi, että väestö saa Suomessa liian vähän jodia. Se alkoi näkyä esimerkiksi kilpirauhasongelmien yleistymisenä. Itselleni asian vakavuus korostui, kun ymmärsin, että jodin riittävä saanti vaikuttaa myös...

» Lue lisää

15.09.2017

Miksi kukaan ei tiedä, mitä Suomi oikeasti syö?

kirjoittanut Heli Tammivuori

Yle teki suomalaiselle elintarvikeketjulle palveluksen julkaistessaan 14. syyskuuta uutisen suomalaisten ruokatottumuksista. Jutussa kerrottiin, että kauppaketjuilta ja Nielsen Finlandilta kerättyjen tietojen mukaan suomalaiset nä...

» Lue lisää

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto ry edustaa
Suomessa toimivia kaiken kokoisia ruokien ja juomien valmistajayrityksiä. Lue lisää