Artikkelit - 2022

13.12.2022

Ruoka-alan kasvuohjelma lisäisi entisestään työpaikkoja ja huoltovarmuutta

Ruoka-alalla on valtavasti potentiaalia. Elintarviketeollisuusliitto ehdottaa yli vaalikausien ja hallintorajojen ulottuvaa kasvuohjelmaa. Kasvupotentiaalia on esimerkiksi elintarvikeviennissä, mutta kasvu tuo hyötyä ja myönteisi...

» Lue lisää

12.12.2022

Elintarviketeollisuuden talouskatsaus | joulukuu 2022

Rajusti kasvaneet kustannukset, kannattavuushaasteet ja ruuan kysynnän väheneminen ovat leimanneet elintarviketeollisuuden vuotta 2022. Ruuan tuonti Suomeen on kasvanut uuteen ennätykseensä. Helpotusta kustannus- ja hintapaineisi...

» Lue lisää

11.11.2022

Kysely: Elintarvikeyritysten investointiaikeet laskusuunnassa

Elintarviketeollisuusliitto teki lokakuun lopulla jäsenyrityksilleen kyselyn, joka liittyi työ- ja elinkeinoministeriön tilannekuvatyöhön energiakriisin vaikutuksista yrityksiin. Kyselyllä haluttiin selvittää etenkin energian hinn...

» Lue lisää

13.10.2022

Ruuan hinta määräytyy raaka-ainekustannusten lisäksi muistakin tekijöistä

Ruoan hinta puhuttaa tällä hetkellä enemmän kuin aikoihin. Ruokaketjun kustannusten noususta erityisesti ketjun alkupäässä on uutisoitu syksyn mittaan vilkkaasti. Somessa jaetaan aktiivisesti vinkkejä paisuvan ruokalaskun hallitse...

» Lue lisää

22.09.2022

Anne Somer: Elintarvikeala tarvitsee jatkuvasti uusia osaajia

Elintarvikealan eli ruokia ja juomia valmistavien yritysten suora työllistävä vaikutus on noin 40 000 henkilöä. Alan välillinen työllisyysvaikutus on teollisuudenaloista suurin. Koko ruoka-ala alkutuotannosta jalostukseen, kauppaa...

» Lue lisää

19.08.2022

EU puntaroi ruoka-alan kestävyyttä yhä tiukemmin

Miten säännellä vastuullisuutta? Aihe puhuttaa laajasti, ja myös EU:ssa on vastuullisuuden ympärillä käynnissä useita, koko arvoketjua koskevia säädöshankkeita, jotka vaikuttavat elintarvikealan yrityksiin. Sellaisia ovat esimerki...

» Lue lisää

12.08.2022

Haemme projektipäällikköä

Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Olemme Suomessa toimivien elintarvikeyritysten työmarkkina- ja elinkeinopoliittinen edunvalvoja. Haluamme olla ruoka-alan vahva ääni yhteiskunnassa....

» Lue lisää

11.08.2022

Uudet muutosvoimat ravistelevat ruokakauppaa

Hinnalla kilpailevat ruokakaupat, verkkokauppa ja ulkona syöminen haastavat kotimaista ruokakauppaa uudistumaan. Muutoksessa pärjää, kun rohkenee rakentaa uutta puhtaalta pöydältä ja varoo kopioimasta vanhoja malleja osaksi uutta ...

» Lue lisää

05.08.2022

Kriiseistä emme pääse eroon, mutta voimme varautua niihin

Suomalainen ruoka-ala on näyttänyt kyntensä siinä, miten selvitään yllättävistä käänteistä ja kriisiajoista. Toimintakyvyn varmistaminen poikkeuksellisina aikoina vaatii jatkuvaa hereillä oloa. Tarvitaan saumatonta yhteistyötä yri...

» Lue lisää

30.06.2022

Vastuullinen ruokapuhe on jokaisen oikeus

Syöminen on moniulotteinen ilmiö, josta yleensä puhutaan liian yksipuolisesti. Tavat, joilla yhteiskunta, yritykset ja yksilöt puhuvat ruuasta voivat vaikuttaa hyvinkin vahingollisesti ihmisten fyysiseen ja henkiseen terveyteen. E...

» Lue lisää

22.06.2022

Biodiversiteetti, metsäkato, luonnon köyhtyminen… Elintarvikealalla on valtaa luoda muutosta

Metsäkato, ilmastonmuutos sekä luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen haastavat ruuantuotantoa ja lopulta koko ihmiskuntaa. Elintarvikealalle uutinen ruuantuotannon vaikutuksista on pysäyttävä. Samalla se kertoo, että alalla on va...

» Lue lisää

14.06.2022

Mikko Käkelä: Ruokaketjun elinvoima varmistetaan yhteistyöllä

Ruuan hinnasta on keskusteltu viime kuukausina vilkkaasti. Tutkimuslaitokset, muun muassa Pellervon taloustutkimus PTT ja Maailmanpankki, ovat tuoneet esiin ruuan kuluttajahintaan kohdistuvia poikkeuksellisia nousupaineita. Elint...

» Lue lisää

06.06.2022

Elintarvikepäivä 2022: Muutos kiihtyy, vastuu kasvaa

Muutos, vastuu ja askeleet kohti tulevaisuuden ruoka-alaa nostettiin parrasvaloihin Elintarvikepäivässä, jota päästiin viettämään vihdoin kasvotusten kahden vuoden tauon jälkeen.  Järjestyksessään jo 51. Elintarvikepäivä kokosi t...

» Lue lisää

24.05.2022

Elintarviketeollisuuden talouskatsaus | toukokuu 2022

Teollisuuden toimialoista elintarviketeollisuus kamppailee eturintamassa kustannusten nousujen paineessa. Samaan aikaan elintarvikeyritysten näkymät kesään ja alkusyksyyn ovat teollisuuden heikoimmat. Epävarmuudesta huolimatta ala...

» Lue lisää

23.05.2022

ETL:n vuosikertomus 2021 julkaistu

Monisäikeisyydellään yllättänyt koronapandemia vaikutti edelleen Elintarviketeollisuusliiton (ETL) edunvalvontaan vuonna 2021. Tilannekuvatyötä tehtiin säntillisesti yhdessä elintarviketeollisuuspoolin ja huoltovarmuusorganisaatio...

» Lue lisää

18.05.2022

Haemme työmarkkinalakimiestä

Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Olemme Suomessa toimivien elintarvikeyritysten työmarkkina- ja elinkeinopoliittinen edunvalvoja. Haluamme olla ruoka-alan vahva ääni yhteiskunnassa....

» Lue lisää

06.05.2022

Haemme viestinnän asiantuntijaa

Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Olemme Suomessa toimivien elintarvikeyritysten työmarkkina- ja elinkeinopoliittinen edunvalvoja. Haluamme olla ruoka-alan vahva ääni yhteiskunnassa....

» Lue lisää

21.03.2022

Haemme vilja-alan ja biodiversiteetin asiantuntijaa

Elintarviketeollisuusliitto on Suomessa toimivien elintarvikeyritysten työmarkkina- ja elinkeinopoliittinen edunvalvoja. Liiton tehtävänä on vaikuttaa toimintaympäristöön siten, että yrityksillä on mahdollisuudet menestyä Suomessa...

» Lue lisää

18.03.2022

Elintarvikeyritykset tarjoavat jälleen Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelupaikkoja

Elintarviketeollisuusliitto on sopinut Tutustu työelämään ja tienaa -harjoitteluohjelmasta kesälle 2022 Suomen Elintarviketyöläisten Liiton ja Ammattiliitto Pron kanssa. Harjoittelujakson aikana nuori pääsee kerryttämään arvokasta...

» Lue lisää

09.03.2022

Pakkauksen elinkaari on pitkälti elintarviketeollisuuden ja kaupan käsissä – myös kuluttajalla tärkeä rooli

VTT:n mukaan Suomessa kulutetaan vuodessa 500 miljoonaa 200 gramman jogurtti- ja rahkapurkkia ja 45 miljoonaa 250 gramman tomaattirasiaa. Yhteensä ruoka- ja juomavalmistajat laskevat markkinoille noin 140 000 tonnia pakkausmateria...

» Lue lisää

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Uutiskattaus

ETL:n sidosryhmäjulkaisu Uutiskattaus kokoaa elintarviketeollisuuden kuulumiset muutaman kerran vuodessa.