Ruoka-alan kasvuohjelma lisäisi entisestään työpaikkoja ja huoltovarmuutta
Ruoka-alalla on valtavasti potentiaalia. Elintarviketeollisuusliitto ehdottaa yli vaalikausien ja hallintorajojen ulottuvaa kasvuohjelmaa. Kasvupotentiaalia on esimerkiksi elintarvikeviennissä, mutta kasvu tuo hyötyä ja myönteisi...
Elintarviketeollisuuden talouskatsaus | joulukuu 2022
Rajusti kasvaneet kustannukset, kannattavuushaasteet ja ruuan kysynnän väheneminen ovat leimanneet elintarviketeollisuuden vuotta 2022. Ruuan tuonti Suomeen on kasvanut uuteen ennätykseensä. Helpotusta kustannus- ja hintapaineisi...
Kysely: Elintarvikeyritysten investointiaikeet laskusuunnassa
Elintarviketeollisuusliitto teki lokakuun lopulla jäsenyrityksilleen kyselyn, joka liittyi työ- ja elinkeinoministeriön tilannekuvatyöhön energiakriisin vaikutuksista yrityksiin. Kyselyllä haluttiin selvittää etenkin energian hinn...
Ruuan hinta määräytyy raaka-ainekustannusten lisäksi muistakin tekijöistä
Ruoan hinta puhuttaa tällä hetkellä enemmän kuin aikoihin. Ruokaketjun kustannusten noususta erityisesti ketjun alkupäässä on uutisoitu syksyn mittaan vilkkaasti. Somessa jaetaan aktiivisesti vinkkejä paisuvan ruokalaskun hallitse...
Anne Somer: Elintarvikeala tarvitsee jatkuvasti uusia osaajia
Elintarvikealan eli ruokia ja juomia valmistavien yritysten suora työllistävä vaikutus on noin 40 000 henkilöä. Alan välillinen työllisyysvaikutus on teollisuudenaloista suurin. Koko ruoka-ala alkutuotannosta jalostukseen, kauppaa...
EU puntaroi ruoka-alan kestävyyttä yhä tiukemmin
Miten säännellä vastuullisuutta? Aihe puhuttaa laajasti, ja myös EU:ssa on vastuullisuuden ympärillä käynnissä useita, koko arvoketjua koskevia säädöshankkeita, jotka vaikuttavat elintarvikealan yrityksiin. Sellaisia ovat esimerki...
Haemme projektipäällikköä
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Olemme Suomessa toimivien elintarvikeyritysten työmarkkina- ja elinkeinopoliittinen edunvalvoja. Haluamme olla ruoka-alan vahva ääni yhteiskunnassa....
Uudet muutosvoimat ravistelevat ruokakauppaa
Hinnalla kilpailevat ruokakaupat, verkkokauppa ja ulkona syöminen haastavat kotimaista ruokakauppaa uudistumaan. Muutoksessa pärjää, kun rohkenee rakentaa uutta puhtaalta pöydältä ja varoo kopioimasta vanhoja malleja osaksi uutta ...
Kriiseistä emme pääse eroon, mutta voimme varautua niihin
Suomalainen ruoka-ala on näyttänyt kyntensä siinä, miten selvitään yllättävistä käänteistä ja kriisiajoista. Toimintakyvyn varmistaminen poikkeuksellisina aikoina vaatii jatkuvaa hereillä oloa. Tarvitaan saumatonta yhteistyötä yri...
Vastuullinen ruokapuhe on jokaisen oikeus
Syöminen on moniulotteinen ilmiö, josta yleensä puhutaan liian yksipuolisesti. Tavat, joilla yhteiskunta, yritykset ja yksilöt puhuvat ruuasta voivat vaikuttaa hyvinkin vahingollisesti ihmisten fyysiseen ja henkiseen terveyteen. E...
Biodiversiteetti, metsäkato, luonnon köyhtyminen… Elintarvikealalla on valtaa luoda muutosta
Metsäkato, ilmastonmuutos sekä luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen haastavat ruuantuotantoa ja lopulta koko ihmiskuntaa. Elintarvikealalle uutinen ruuantuotannon vaikutuksista on pysäyttävä. Samalla se kertoo, että alalla on va...
Mikko Käkelä: Ruokaketjun elinvoima varmistetaan yhteistyöllä
Ruuan hinnasta on keskusteltu viime kuukausina vilkkaasti. Tutkimuslaitokset, muun muassa Pellervon taloustutkimus PTT ja Maailmanpankki, ovat tuoneet esiin ruuan kuluttajahintaan kohdistuvia poikkeuksellisia nousupaineita. Elint...
Elintarvikepäivä 2022: Muutos kiihtyy, vastuu kasvaa
Muutos, vastuu ja askeleet kohti tulevaisuuden ruoka-alaa nostettiin parrasvaloihin Elintarvikepäivässä, jota päästiin viettämään vihdoin kasvotusten kahden vuoden tauon jälkeen. Järjestyksessään jo 51. Elintarvikepäivä kokosi t...
Elintarviketeollisuuden talouskatsaus | toukokuu 2022
Teollisuuden toimialoista elintarviketeollisuus kamppailee eturintamassa kustannusten nousujen paineessa. Samaan aikaan elintarvikeyritysten näkymät kesään ja alkusyksyyn ovat teollisuuden heikoimmat. Epävarmuudesta huolimatta ala...
ETL:n vuosikertomus 2021 julkaistu
Monisäikeisyydellään yllättänyt koronapandemia vaikutti edelleen Elintarviketeollisuusliiton (ETL) edunvalvontaan vuonna 2021. Tilannekuvatyötä tehtiin säntillisesti yhdessä elintarviketeollisuuspoolin ja huoltovarmuusorganisaatio...
Haemme työmarkkinalakimiestä
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Olemme Suomessa toimivien elintarvikeyritysten työmarkkina- ja elinkeinopoliittinen edunvalvoja. Haluamme olla ruoka-alan vahva ääni yhteiskunnassa....
Haemme viestinnän asiantuntijaa
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Olemme Suomessa toimivien elintarvikeyritysten työmarkkina- ja elinkeinopoliittinen edunvalvoja. Haluamme olla ruoka-alan vahva ääni yhteiskunnassa....
Haemme vilja-alan ja biodiversiteetin asiantuntijaa
Elintarviketeollisuusliitto on Suomessa toimivien elintarvikeyritysten työmarkkina- ja elinkeinopoliittinen edunvalvoja. Liiton tehtävänä on vaikuttaa toimintaympäristöön siten, että yrityksillä on mahdollisuudet menestyä Suomessa...
Elintarvikeyritykset tarjoavat jälleen Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelupaikkoja
Elintarviketeollisuusliitto on sopinut Tutustu työelämään ja tienaa -harjoitteluohjelmasta kesälle 2022 Suomen Elintarviketyöläisten Liiton ja Ammattiliitto Pron kanssa. Harjoittelujakson aikana nuori pääsee kerryttämään arvokasta...
Pakkauksen elinkaari on pitkälti elintarviketeollisuuden ja kaupan käsissä – myös kuluttajalla tärkeä rooli
VTT:n mukaan Suomessa kulutetaan vuodessa 500 miljoonaa 200 gramman jogurtti- ja rahkapurkkia ja 45 miljoonaa 250 gramman tomaattirasiaa. Yhteensä ruoka- ja juomavalmistajat laskevat markkinoille noin 140 000 tonnia pakkausmateria...